Moja Crvena Zvezda
Звездине легендеФудбал

На данашњи дан – 21. септембар

Ivan Toplak

На данашњи дан, 21. септембра рођена су тројица фудбалера који су свако у свом времену обележили богату историју нашег клуба.

У Београду 21. септембра 1931. године рођен је Иван Топлак. Некадашњи врсни нападач и тренер своју играчку каријеру започео је 1951. године у љубљанској Олимпији, али се након три године преселио у родни град и понео дрес Црвене звезде. У дресу омиљених боја наступао је пуних седам година и у том периоду забележио 210 наступа, а постигао је укупно 144 поготка. И поред истанчаног голгетерског инстинкта, само је једном облачио дрес националне репрезентације СФР Југославије. Тренерску каријеру је махом провео на америчком континенту где је предводио екипе Калифорнија Клиперс, Универзитет Стенфорд и Сан Хозе. И поред тога није пропустио прилику да буде и тренер своје Црвене звезде (1964-1966), а радио је и као селектор олимпијске и „А“ репрезентације Југославије, као и селекције Индонезије.

1940. године у Крушевцу је рођен Томислав Тома Милићевићнекадашњи леви бек Црвене звезде, али човек који је у фудбалским круговима много

Toma Milicevic

познатији као тренер млађих категорија и човек који готово без грешке може да процени таленат неког младог дечака. У Црвену звезду је стигао 1960. године и у њој остао пуних осам година. Са двадесетосам година преселио се у америчку професионалну лигу где је годину дана носио дрес Чикага. Након тог „излета“ понео је дрес Марибора, а затим и француског Ажаксиоа. Још током играчке каријере дипломирао је на Вишој тренерској школи у Београду, а тренерским послом је почео да се бави 1971. године и то како сам истиче на инсистирање легендарног Миљана Миљанића. Први тренерски задатак му је био да ради са Звездиним бековима Ђорићем, Кривокућом, Дојчиновским, Јевтићем, Ракићем, Карапанџићем и Марковићем. Већ 1972. године прешао је у омладинску школу Црвене звезде, где је и данас. Тома Милићевић у својој тренерској каријери увек истиче 1993. годину и вечити дерби у конкуренцији пионира. Милићевић је предводио пионире Црвене звезде у дуелу са вршњацима Партизана на чијој клупи је седео Љубиша Тумбаковић. Сусрет је завршен са рекордних и невероватних 13:0 у корист дечака у црвено-белим дресовима.

У Бијелом Пољу 1968. године рођен је легендарни голгетер Црвене звезде са краја двадесетог века, Анто Дробњак. Дробњак је играчку каријеру започео у локалном Јединству, а наставио у најбољој црногорској екипи Будућности. 1992. године долази на београдску Маракану где је дрес Црвене звезде носио две сезоне. Наредне три сезоне носио је дрес француске Бастије, а 1997. године напушта Корзику и сели се у Ленс са којим је 1998. године био шампион Француске и најбољи стрелац екипе. Након француске титуле, на годину дана се преселио у јапанску Гамбу из Осаке, а затим следи повратак у

Anto Drobnjak

француски фудбал у екипу Сошоа. Каријеру је окончао у екипи Мартига. Након играчке каријере био је спортски директор подгоричке Будућности, а тренутно је ангажован у стручном штабу репрезентације Црне Горе.

Повезане вести

Leave a Comment