Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава, 7. коло АБА лиге: Црвена звезда-Солнок

7. коло АБА лиге: Црвена звезда-Солнок, субота, 19 сати
7. коло АБА лиге: Црвена звезда-Солнок, субота, 19 сати
У знатном бољем расположењу, после прве победе у гостима ове сезоне, кошаркаши Црвене звезде улазе у 7. коло АБА лиге. Противник је клуб који је последњи на табели, али има исти однос победа и пораза као и црвено-бели, 2-4 и он је први тим из Мађарске у АБА лиги, Солнок.Актуелни шампион Мађарске Солнок основан је 1959. године али је праве успехе почео да бележи тек у последње време. Своје три од укупно четири титуле освојили су у претходних пет година (2007, 2011. и 2012), док су се првенцем окитили 1991. У витринама Солнока налазе се и четири пехара намењена победнику националног Купа, освојена (2002, 2007, 2011. и 2012. године) .

Црвено-бели последњи пут победили 

Утакмица у Пиониру ће бити трећа у историји ова два ривала. Последњи пут, ова два тима су се састала летос у припремном периоду , када су црвено-бели на турниру „Hotel City Code“ купа у полуфиналу славили 82:71. У том мечу у Звезди се истакао центарски тандем Савовић – Браун, док је најбољи у редовима Мађара био Калве са 15 поена.

Мартон Бадер и „другари“ 

Сеад Шеховић
Сеад Шеховић

Мађарски тим је своје две победе остварио на домаћем терену (Сплит,Цибона), а изгубио је три пута на гостовњу, као и једном код куће од Будућности. Екипу је скоро појачао репрезентативац Црне Горе, Сеад Шеховић, док их је напустио Калвин Вотсон. Екипу са клупе предводи Петер Пор.

Игру Солнока организује Мађар, Балаш Симон. Има највећу минутажу у екипи, велику слободу и сасвим солидно игра на старту сезоне. Има преко 5 асистенција по утакмици што сасвим довољно говори колико добро обавља посао на месту плејмејкера. Његове замене су Иштван Немет и Мартон Фодор.

Јасно је свим љубитељима кошарке да Солнок није екипе од које се треба плашити. Довољно је да погледате статистику Акоша Хорвата, играча који има јако велику минутажу и „први“ је бек шутер екипе. Игра очајно од старта сезоне, дефинитивно се не сналази на овом нивоу кошарке, али није једини. Поред њега, ту је неколико младих играча који добиjу тек по неки минут. Главна опасност са спољним позицијама прети од Сеада Шеховића. Репрезентативац Црне Горе, од када је стигао у екипу Солнока, игра одлично те други стрелац екипе. Он по утакмци просечно постиже 13,5 поена уз солидне проценте шута. Његова замена је једини Американац у екипи Брендон Геј. У Солнок је стигао на старту прошле сезоне из Грузије и игра доста променљиво од старта сезоне. Бивши стундент Сан Дијего Универзитета рекорд сезоне остварио је против Цибоне, када је постигао 20 поена.

Први избор на позицији крилног центра је придошлица из Трабзонспора, Летонац Ернест Калве. Висок је 200 цм и игра око 27 минута по утакмици, изнуђује доста фаулова од стране противничих играча и воли да игра лицем ка кошу. Обзиром да немају праву замену, Солнок често „спушта“ Геја нешто ниже, који висински (203 цм) може да игра ту позицију.

Звезда тима: Мартон Бадер
Звезда тима: Мартон Бадер

Главна звезда екипе је Мартон Бадер. Овај 31-годишњи Мађар игра невероватно од старта сезоне, најкориснији је играч АБА лиге, а други је стрелац регионалног такмичења. Феноменално изводи слободна бацања, одличан је у „pick and roll“ игри, као и игри на ниском посту. Дефинитивно највећа опасност прети од овог 211 цм високог центра. Када Бадер није у игри, минуте деле Миклош Сабо, Золтан Трепак и Петер Гребенар.

Вукоичић позива на опрез

Тренер Црвене звезде, Влада Вукоичић изашао је данас пред новинаре и изнео своја очекивања од овог меча:

Наше име, квалитет играча и узлазна путања са тренинга и утакмица нам даје за право да кажемо да смо фаворити на папиру. Када екипа игра добро, има добар резултат и добру позицију та улога фаворита се подразумева. Табела то не говори, али ми не бежимо од те улоге. Морамо бити свесни да нам неке ствари које су се десиле не иду на руку. Нисмо још сазрели довољно да можемо рутински, без максималног ангажовања да добијемо овакву утакмицу. Зато имамо велики опрез и респект према противнику, као и малу дозу умереног спортског страха. Јер, ако се мало не бојите противника, онда ни не можете да дате све од себе. Поштујемо Солнок, али и наш рејтинг и састав, тако да ћемо покушати да све то покажемо на терену.“

Стратег Црвене звезде: Влада Вукоичић
Стратег Црвене звезде: Влада Вукоичић

Вукоичић се затим осврнуо на екипу Солнока:

Солнок је тим који има доста мађарских играча. Имају костур тима који је дуго заједно, прилично су искусан састав. Нарочито су јаки на бековским позицијама због квалитета и броја играча у ротацији. Променили су неке играче и још нису показали свој потенцијал. Један од наших задатака је да исконтролишемо те њихове спољне играче, поготово Балаша, Хорвата и Немета, а да испод коша добро чувамо Мартона Бадера, који је у овом делу лиге најпријатније изненађење од високих играча. Солнок је на прави начин искористио његов квалитет што показује његових 28,6 индексних поена по утакмици. Бадер им је један од најбољих играча који предводи центарску линију.“

За крај, тренер црвено-белих је позвао присталице Звезде да се окупе у великом броју и подрже тим до друге узастопне победе:

Знамо шта нам је чинити у овој утакмици. Надам се да ће публика разумети нашу специфичну ситуацију јер смо и даље у негативном скору и требају нам мини серије победа. Ова утакмица нам даје могућност да подижемо самопоуздање, да дижемо себе и да дочекамо почетак Еврокупа у добром расположењу. Зато позивам публику да нас подржи, иако име проитивника овај пут можда и није тако атрактивно, али подршка са трибина нам је преко потребна.“

Вуков јубилеј, почетак у 19 часова

Вук Радивојевић
Вук Радивојевић

Утакмица седмог кола АБА лиге је на програму у суботу од 19 сати у дворани Пионир. Улазнице ће се продавати на благајни Пионира на дан меча од 16 сати и то по цени: 200 динара трибине, 500 партер, 700 динара бела и плава ложа и 1000 динара ВИП ложа.

Занимљиво је истаћи да ће овај Звездин меч обележити и један јубилеј. Наиме, Вуку Радивојевићу ће дуел са Солноком бити 300. меч у црвено-белом дресу. У строј се враћа Елтон Браун, након што се вратио из Америке, али и Демаркус Нелсон који је пропустио дуел са Галатасарајом због лакше повреде.

Утакмицу од 19 часова, преносиће РТС 2 и Арена спорт 1.

Напред Звездо!

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

3 comments

srdjan нов 3, 2012 at 02:03

Da li je moguce da se niko pametan u kk nije nasao da pomeri utakmicu 2 sata pre ili 2 sata posle fudbala???

Reply
CZHN нов 2, 2012 at 22:49

Slažem se!Serija dobijenih sada je od ključnog značaja za sezonu.

Reply
dexa7 нов 2, 2012 at 20:08

Ajde bre, da udjemo u seriju, samo hrabro!

Reply

Leave a Comment