Moja Crvena Zvezda
Фудбал

На данашњи дан: Рођене две велике Звездине легенде

Данашњи дан, 8. новембар златним словима је уписан у анале ФК Црвена звезда. Тог дана рођена су двојица фудбалера који су златним словима уписани у историју нашег клуба.

На данашњи дан 1937. године у Штипу рођен је Драгослав Шекуларац. О популарном Шекију не треба трошити речи. О њему се много тога зна и много тога је више пута речено, тако да ћемо поводом његовог 75. рођендана само таксативно навести основе из биографије. У првом тиму Црвене звезде дебитовао је са 17 година (6. марта 1955. године). Црвено-бели дрес носио је све до 1966. године и у том периоду забележио 153 наступа и постигао 32 поготка. Током тог периода био је и стандардни репрезентативац Југославије за коју је одиграо 41 меч и постигао шест погодака.

Након одласка из вољеног клуба носио је дрес Карлсруеа и Сент Луис Старса, а затим је једну сезону био и узданица ОФК Београда (38 мечева, пет голова). Након старе Карабурме, Шеки се поново отиснуо у иностранство и у Колумбији наступао за Индепендијенте из Санта Феа, Атлетико Букарамангу, Милионариос из Боготе и Америку де Кали. Једну годину је провео у француској екипи Париз ФК, а каријеру је окончао 1975. године у екипи Српски Бели орлови из Канаде.

Шекуларац се опробао и у тренерском послу. Први тренерски ангажман имао је у клубу у којем је и окончао играчку каријеру-Српски Бели орлови где је био играч-тренер. Након тога редом је предводио ОФК Младеновац, Гватемалу, Ј.У.С.Т. из Мелбурна, сезону 1989/90 провео је на клупи свој Црвене звезде са којом је поред освојених трофеја ударио и коначан темељ стварању каснијег првака Европе, али је услед казне УЕФА морао да напусти клуб пред старт најуспешније сезоне у историји ФК Црвена звезда. Тренерски пут га је даље водио у мексичку Америку, Ал Насер из Ријада, аустралијски Хеидерберг, Атлетико Марбељу и Даеву ројалс. Године 1998. враћа се у Србију и седа на клупу београдског Обилића у којем је касније био и технички директор. Тренерску каријеру окончао је 2006. године у канадским Српским Белим орловима, екипи у којој је окончао и играчку, али и започео тренерску каријеру.

Шеки, срећан рођендан!

Станислав Караси је рођен 1946. године у Београду. У млађим категоријама је насупао за Црвену звезду. Звезда је све младе играче слала на ‘школовање’ у Крагујевац, Караси то одбио и прешао у НК Борово.

У Борову је као 19-огодишњак био најбољи фудбалер друге лиге и остао је запамћен као један од најбољих играча клуба свих времена. Добрим играма привукао је пажњу многих стручњака, између осталих и Вујадина Бошкова, тренера Војводине. Ипак, одлучио је каријеру наставити у Црвеној Звезди са којом је са 23 године потписао професионални уговор.

Дебитирао је 23. априла 1969. године и до 1. маја 1974. године одиграо је 334 утакмице (130 првенствених) и постигао 130 голова. Са Црвеном Звездом освојио је два првенства 1970. и 1973. године и два национална купа 1970. и 1971. године. Након Црвене звезде Караси је наступао за Лил, Антверпен, Бафало и Њу Јорк. 1981. године враћа се у домаћи фудбал и једну сезону носи дрес ОФК Београда, а играчку каријеру је окончао 1983. године у дресу београдског Хајдука.

За репрезентацију Југославије одиграо је 10 мечева и постигао четири поготка.

Током тренерске каријере предводио је војни тим ЈНА, младу репрезентацију Југославије, суботички Спартак, кувајтски Ал Јармак, Сутјеску из Никшића, београдски и крагујевачки Раднички, Милиционар, Обилић, Бежанију, БАСК, турски Ерзурумспор, Младост из Лучана, ОФК Звездару и бањалучки Борац.

Караси, срећан рођендан!

Повезане вести

20 comments

cincar нов 9, 2012 at 16:48

gledao sam sve nasse zvezde osim Rajka Mitica. Po mom sudu, Seki je bio najveci fudbaler koji se rodio na ovom prostoru. Velicanstven i neponovljiv.

Reply
Čiča нов 10, 2012 at 13:31

И ја сам гледао све наше звезде осим Рајка. Шеки је стварно био изузетан играч.Прави мађионичар са лоптом. Уосталом на светском првенству у Чилеу 1962. је био један од најбољих играча, можда и најбољи уз Гаринчу. Оно што је утицало на то да он данас не слови као наш најбољи играч свих времена је његово понашање. Знао је да прави ситне несташлуке. Брисање ципела са новчаницом од 5000 дин. на јавном месту, ударање судије на утакмици у Нишу (као играч), исти испад у Келну (као тренер) идр. Одређена сличност постоји између њега и Роналдиња.Роналдињо је вероватно један од највећих мајстора фудбала у новијој историји, али није издржао да целу каријеру живи и ради као професионалац, него се препустио задовољствима. Иначе је по мени бољи играч и од Месија и од Кристијана Роналда.

Reply
Čiča нов 10, 2012 at 13:54

Још нешто. Шеки је 1962. био четврти на листи најбољих Европских фудбалера Франс Фудбала. То је до дада био најбољи пласман једног Југословенског фудбалера. Да није било инцидента у Нишу Шеки би сигурно био још боље пласиран, вероватно први или други. Овај пласман је надмашио Џаја 1968 када је био трећепласирани на Франс Фудбаловој годишњој листи најбољих фудбалера Европе. Џају су надмашили Дејан Савићевић и Дарко Панчев 1991 године када су са Лотаром Матеусом поделили 2-4 то место. Те године је Роби Просинечки био 5-ти.

Reply
Evandorac нов 8, 2012 at 23:15

Seki je rodjen 30. novembra!

Reply
Звезда - Србија нов 8, 2012 at 22:30

Драгослав Шекуларац има 375 наступа за Звезду и 115 голова. Исправите то. Видим и доле ме Чича демантовао.

Reply
Čiča нов 9, 2012 at 09:56

Nisam imao nameru da te demantujem. Samo sam hteo da ukažem na neke okolnosti u Šekijevoj karijeri koje su ga omele da ostavi još dublji trag u Zvezdi a i u reprezentaciji. Hvala ti što si bio uporan. 153 utakmice je stvarno malo za 11 godina. Možda su to prvenstvene-ligaške utakmice?

Reply
Звезда - Србија нов 9, 2012 at 13:41

Ма ок, и датум рођења су погрешили. 30. новембар је.

Reply
Čiča нов 9, 2012 at 22:37

Mislim da datum rodjenja nije pogrešan. Jeste 08.11.

Reply
Čiča нов 8, 2012 at 21:57

Хтео бих да кажем још нешто у вези Карасија. Био је изузетан играч. Са Кулетом Аћимовићем је представљао сјајан тандем на средини терена (као данас Меси и Инијеста у Барселони). Неоправдано је одиграо мало утакмица за репрезентацију. Због кључа су играчи лошијег квалитета добијали предност у односу на њега(нпр. Јерковић из Хајдука). Постигао је неке битне голове за репрезентацију. Чувен је његов гол против Грчке у Атини у последњим минутима утакмице, који нам је омогућио да играмо мајсторицу против Шпаније, након чега смо се квалификовали на Светско Првенство у Немачкој 1974. год. Такође, на поменутом СП, његов гол против Шкотске одвео нас је у други круг такмичења и обезбедио нам пласман међу 8 најбољих екипа.

Reply
Звезда - Србија нов 8, 2012 at 18:37

Како бре Шеки за 11 год. само 153 наступа? Колко се тад играло утакмица у сезони?

Reply
Čiča нов 8, 2012 at 21:47

У јесен 1962. на почетку, нове сезоне(након светског првенства у Чилеу, где је после Гаринче, био најбољи играч) Шеки је на утакмици протиб Радничког у Нишу ударио судију. Кажњен је тада са 18 месеци забране играња. За данашње прилике то је невероватна казна.
Када је тада хтео да оде на одслужење војног рока ( за који је пре тога стално добијао позиве) морао је тада да чека неколико месеци да добије позив. Тек када га је лично примио Александар Ранковић добио је позив за војску. Све у свему, вратио се са одслужења војног рока тек негде у априлу 1964. Тако је одстуствовао нешто више од годину ипо дана.
Поред тога тада су лиге бројале по 14 клубова.
Код изрицања оволике временске казне и игранке око позивања односно непозивања у ЈНА велику улогу су имале старешине те исте ЈНА, које су седиле у управи вечитог ривала.
Ово је само још један од доказа који је клуб у бившој СФРЈ био миљеник власти.

Reply
Звезда - Србија нов 8, 2012 at 22:19

Знам за та одсуства, али просто ми је невероватно за данашње време. Уз то играли су и тада куп и међународне утакмице. Можда аутор то није урачунао. Можда су га и тренери помало штедели, па није играо слабије утакмице јер тад није ни било право замене играча. Мени се чини да је одиграо знатно више, можда грешим али чини ми се да сам негде прочитао.

Reply
Vladan нов 8, 2012 at 18:20

Ne pobedite li Ofk slobodno bataljujte da igrate fudbal!!!

Reply
Ђики нов 8, 2012 at 17:22

Данас рођендан слави и Драги Канатларовски.
На данашњи дан, 2003. године у Купу СЦГ, Црвена звезда је победила Партизан резултатом 3:0, а 1972. године, Валенсију у гостима резултатом 1:0!

Reply
CzvBoys нов 8, 2012 at 17:20

Lukicu odlazi,Lukicu odlazi,Lukicu odlazi…Vesicu lopovcino sta ti cekas? Iz Zvezde,iz Zvezde,MARŠ IZ ZVEZDE!

Reply
Ђики нов 8, 2012 at 17:30

Овакви коментари ће убудуће бити брисани, јер немају везе са садржајем текста. ❗

Своје мишљење о управи можете изнети на нашем форуму или на неком другом месту.

Reply
CzvBoys нов 8, 2012 at 19:16

Šta?Ne razmem!? Smeta Vam? Pa smeta i meni sto ste u vecini slucajeva na strani ove nesposobne uprave,to sto nijedan jedini tekst niste napisali protiv pomenute dvojice koji su najveci „grobari“ Zvezde i koji su klub srozali na grane na kojima se sada nalazi,tj. na najnize moguce.Ponasate se kao da smo 10 godina za redom prvaci.Pa dajte dokle više?Kome mažete oči? Nismo deca,pa da Vam poverujemo. Ne znam,mozda Vama to odgovara,možda ste vi zadovoljni radom ove uprave ali ja NISAM.Medjutim u to necu da ulazim…jednostavno,gledati kako Zvezda propada iz dana u dan,a o tome cutati postaje NE MOGUĆE.

Reply
CZHN нов 8, 2012 at 17:17

Neka su zdravo naše legende…Gotovo sam siguran da takvih više nećemo imati.

Reply
Delija91 нов 8, 2012 at 17:07

I na danasnji dan 2003 je odigran 121 derbi,ZVEZDA-Partizan 3:0,dva gola Zigica i jedan Marka Perovica.

Reply
:D нов 8, 2012 at 17:20

Moj prvi derbi 😀

Reply

Leave a Comment