Moja Crvena Zvezda
Звездаши широм светаФудбал

Zvezdaši širom sveta – fudbal

Kao i svake sedmice, i ovog puta ćemo sabrati učinke bivših fudbalera Crvene zvezde. Kao i ranije, krećemo od najjače lige na svetu – Engleske Premijer Lige.

Nenad Milijaš

U Engleskoj nastupaju četiri fudbalera koja su nosila dres Zvezde. Jedan od njih je i bivši kapiten, Nenad Milijaš, koji je uspešno predvodio ekipu Vulverhemptona do pobede na Vila Parku protiv Aston Vile. Nenad je imao par sjajnih centaršuteva, a izveo je i jedan slobodan udarac sa dvadesetak metara, no lopta je otišla iznad gola. Ipak, nije uspeo da se upiše u strelce, ili asistente, što ne znači da to nije radio na prethodnim utakmicama, gde je na 24 meča u svim takmičenjima 5 puta tresao mrežu i isto toliko puta asistirao. I Aleksandar Kolarov, koji je nosio Zvezdin dres u mlađim kategorijama je zabeležio nastup za svoj Mančester Siti, i zaradio žuti karton, ali nebesko plavi su doživeli poraz na Stamford Bridžu od Čelsija. Kolarov je ove sezone imao povredu, koja ga je sprečavala da igra u jesenjem delu, ali je skupio 18 utakmica, i za to vreme jednom bio na listi strelaca. Kolarov čini nezamenjivog leva beka u timu Roberta Manćinija, a to pokazuje i činjenica da je Vejn Bridž prosleđen Vest Hem Junajtedu. Nemanja VidićNikola Žigić nisu igrali utakmice u svojima klubovima – Mančester Junajtedu, odnosno Birmingem Sitiju, zbog povreda, i propustiće i mečeve reprezentacije. Dokaz da oni nedostaju svojim klubovima su činjenice da je Birmingem savladan od strane Vigana, konkurenta u borbi za opstanak, a Mančester je svoje slabosti u odbrani pokazao protiv Liverpula, kada su deklasirani sa 3:0.

U zemlji vina, Francuskoj,  čast Zvezde brani nekoliko igrača. Pre svega, to je Milan Biševac, koji je kapiten Valensijena.

Milan Biševac

Njegov klub je uspeo da „iščupa“ bod protiv ekipe Bordoa, u čijoj postavi već duže vreme nema Vujadina Savića. Kapiten kluba sa severa Francuske je solidno odigrao ovaj meč, ali nije uspeo da pomogne svom golmanu i spreči udarce Cianija i Žusiea. Milan je ove sezone 26 puta predvodio Valesnsijen, a dva puta je bio strelac. Nemanja Pejčinović je takođe zabeležio još jedan u  nizu nastupa za Nicu, koja je uspela da se jedva domogne boda posle gostovanja u Tuluzu, gde je Ceto dao autogol u 93′ minutu. Nemanja je zabeležio dobar nastup, nije postigao gol, ali to i ne čudi, jer je na 23 utakmice samo jednom zatresao mrežu. Nenad Kovačević je učestvovao u ubedljivoj pobedi u Monpeljeu protiv istoimenog kluba od 4:1. On je ušao u 70′ minutu, ali nije imao zapaženiji učinak. Ove sezone на 16 utakmica nije ostvario zapaženiji učinak.

Dejan Stanković

U Italiji Zvezdin dres su oblačila četvorica igrača. Za svoje klubove su nastupali i Dejan StankovićNenad Tomović, ali u međusobnom duelu InteraLećea nisu proveli ni sekund na terenu u isto vreme, jer je Tomović zamenjen u 76′ minutu, a kapiten reprezentacije Srbije je ušao tek u 90′ i to umesto napadača, Etoa. Tomović se polako oporavlja od povrede, i vraća se u formu, pa je sve učestaliji u klubu sa juga „čizme“.  On je zabeležio tek 9 utakmica u žuto-crvenom dresu, i logično, nije se upisivao u strelce. S druge strane, Dejan Stanković je zabeležio 21 utakmicu, gde je po pet puta bio strelac i asistent. Boško Janković je presedeo još jednu utakmicu Đenove, koja je ovoga puta uzela bod protiv Bolonje. I Boško je baš kao i Nenad zabeležio 9 utakmica, ali se on nije oporavio od povrede i ušao u formu, za razliku od defanzivca Lećea. Na tih devet utakmica nije pokazao napadačke kvalitete, i nema ga na listi strelaca Serije A. Dušan Basta duže vreme nije u prvom planu Udinezea, pa je propustio još jednu pobedu ovog kluba protiv Katanije od 2:0.

Dejan Lekić(desno)

U Španiji jedini igrač koji predstavlja Zvezdu je Dejan Lekić. On nije učestvovao u pobedi njegove Osasune na Herkulesom od 4:0. Bivša Zvezdina „devetka“ se nije baš najbolje snašla kao Osusunina, pa je ove sezone na 24 utakmice u svim takmičenjima postigao svega dva gola.

U Holandiji Zvezdu predstavljaju dvojica fudbalera. Jedan od njih je Filip Đuričić, koji nije bio u planu za utakmicu Hernevena protiv Heraklesa. On je na 22 utakmica dao dva gola i dvaput je asistirao. Za razliku od njega Nemanja Matić je zabeležio svih 90 minuta u porazu svog Vitesea od strane favorizovanog AZ Alkmara. Nemanja je na tom susretu zaradio žuti karton u 50′ minutu, zbog kojeg će propustiti sledeću utakmicu sa NEK Bredom. Ove sezone ukupno na  23 utakmice dva puta je tresao mrežu i tri puta bio asistent.

Zdravko povređen

U Nemačkoj igra veliki Zvezdaš, Zdravko Kuzmanović, koji se na žalost povredio na podeli bodova Štutgarta i Volfsburga, ali srećom povreda nije teža. Ipak se dovodi u pitanje igranje za reprezentaciju, ali je 100% sigurno da će Zdravko biti spreman za novi bitan duel Štutgarta, i to protiv Verdera iz Bremena. Nikola Petković nije bio ni na klupi Ajntrahta, ekipe koja je u Frankfurtu slavila 2:1 protiv Sent Paulija.

U hladnoj Rusiji crveno-beli dres Zvezde je nosio Aleksandar Luković, koji je u ponedeljak odigrao ceo meč protiv Anžija za svoj Zenit. Lune odlično igra svoje utakmice za ruski klub. Doduše, ove sezone na dve utakmice nije uradio ništa više od obavljanja svojih defanzivnih zadataka, ali je prošle sezone bio sjajan.

Marko Pantelić je ušao u igru u 75′ minutu na utakmici Olimpijakosa, ali nije uspeo da se upiše u strelce, za razliku od njegovih saigrača, koji su čak šest puta tresli mrežu AEK-a. Panta je na 19 utakmica do sada u Super Ligi Grčke postigao 8 golova, a jednom je bio asistent.

Ernan Barkos veoma efikasan u LDU Kitu.

U toplom Ekvadoru Zvezda ima čak dvojcu igrača. Jedan od njih je Ernan Barkos, koji će se truditi da što pre zaboravi utakmicu svog LDU Kita protiv  LDU Lohe, jer je u 54′ minutu zaradio drugi žuti karton. Ipak, Argentinčeva ekipa je uspela da sačuva 3 boda, pa je na kraju bilo 2:1 za Barkosov tim. Ipak, ne dajte da vas zavara ovaj podatak, jer je Barkos u ovom klubu prošle sezone na 32 utakmice postigao čak 22 gola. Ove sezone je na šest mečeva tri puta tresao mrežu i isto toliko puta asistirao saigračima. U velikom rivalu LDU-a, Deportivu, igra Segundo Kastiljo, a njegov tim je zadržao četiri boda prednostu u odnosu na LDU savladavši Imababuru sa 3:2. Kastiljo je odigrao celu utakmicu na zadovoljavajućem nivou. On čini veoma bitnog plejmejkera u ekipi ekvadorskog lidera.

Mečeve za svoje timove zabeležili su i:Miloš Ninković(Dinamo Kijev, 2:0 Vorskla) Marjan Marković(„First“ Beč, ekipa koja će se preseliti u treći rang takmičenja u Austriji na kraju sezone, 1:4), Marko Perović(New England Revolution, 1:1 Los Angelos Galaxy), Vladimir ĐorđevićNikola Trajković(Gjori ETO, 1:0 Ferencvaroš), Đorđe Tutorić(Ferencvaroš, 0:1 Gjori ETO), Bojan Pavlović(Karabakh(Azerbejdžan), 1:0 Azal), Miloš TrifunovićSlavoljub Đorđević(BundjokarTrifunović strelac u 2′ minutu, 1:0 Navbohor).

Повезане вести

5 comments

Comments are closed.