Moja Crvena Zvezda
АнализеКошаркаРегионална лига

Најава, 10. коло АБА лиге: Цибона-Црвена звезда

10. коло АБА лиге: Цибона-Црвена звезда
10. коло АБА лиге: Цибона-Црвена звезда

По осму победу заредом, кошаркаши Црвене звезде мораће у Загреб. У оквиру 10. кола АБА лиге, црвено-бели гостоваће Цибони која је по традицији неугодан ривал Звезди.

Црвена звезда је у успону форму, у АБА лиги се налазе на 4. месту са скором 5-4, док у Еврокупу бриљирају са 3-0 и првим местом у групи. Код Цибоне је ситуација потпуно другачија. Бивши двоструки шампион Европе од почетка сезоне игра врло променљиво, у АБА лиги се налазе на 8. месту са скоро 4-5, док у Еврокупу имају 0-3. Последњих година Цибона кубури са финансијама, имају много проблема, али од старта ове сезоне изгледају по том питању нешто озбиљније као и самој организацији клуба. Но, јавио се други проблем, а то је играчки кадар, што навијачи највише замерају актуелном руководству.

Дворана у којој игра Цибона носи назив по њему. Један од најбољих европских кошаркаша свих времена и најбољи ког је Цибона икада имала.
Дворана у којој игра Цибона носи назив по њему. Један од најбољих европских кошаркаша свих времена и најбољи ког је Цибона икада имала.

Драженов дом

Цибона је основана 1946. године под именом Слобода, 1950. клуб је променио назив у Локомотива и у том периоду је освојен први трофеј у националном купу (1961) и Куп Радивоја Кораћа (1972). Ипак, праву славу Цибона достиже од 1975. када је истоимена корпорација преузела клуб. За златно доба Загрепчана сматра се период измеђи 1980. и 1987. године када су тим до 14 трофеја предводиле две легенде хрватске кошарке, Крешимир Ћосић и Дражен Петровић. У то време постојала је велика конкуренција на тлу Југославије, али су Цибоси успели да освоје три титуле домаћег првенства (1982, 1985, 1987), као и чек шест националних купова (1980-83, 1985, 1986). Такође, освојена су и чак четири европска трофеја, Куп шампиона (1985 и 1986), као и Куп победника купова (1982, 1987). Након распада Југославије екипа Цибоне одмах успоставља доминацију на тлу Хрватске и у периоду од 1992-2002 везује 11 титула државног првака. То су поновили и 2004, 2006, 2007, 2009 и 2010. као и прошле године када су шокирали екипу Цедевите у финалу плеј-офа хрватске лиге. Нешто мање успеха имали су у купу Хрватске који су освојили шест пута (1995, 1996, 1999, 2001, 2002, 2009). У АБА лиги Цибона учествује од 2002. године и до данас су играли два финала такмичења, али им је оба пута измакао трофеј.

Цибона за нијансу боља кроз историју

Историја дуела ове две екипе је дуга. Звезда је чак 122 пута одмеравала снаге са Цибоном, црвено-бели зебележили су 59 победа, Загрепчани су славили 62 пута, а један меч је завршен нерешеним резултатом.

„Јагода“ на челу војске

Екипу ове године са клупе предводи бивши хрватски кошаркаш и репрезентативац, Вељко Мршић. Трофејни кошаркаш почео је са тренерски послом 2006. године, а у овој сезони не може се похвалити добрим резултатима, те је већ дуже време под великим притиском свих љубитеља славног клуба из Загреба.

Твити Картер, организатор игре Цибоне
Твити Картер, организатор игре Цибоне

Цибона је ове сезоне доста добро попуњена на свим позицијама. Плејмејкер екипе је бивши студент Бејлор Универзитета и играч који већ пуне 3 године игра у Европи, Демонд Твити Картер. Овај Американац је пре свега окупиран организацијом игре, а не кошгетерским учинком те просечно бележи нешто више од 8 поена ове сезоне. Сигуран је на лопти, добар асистент и прави тимски играч, али није у некој форми у последње време. Почео је много да шутира, нервозно испуцава нерезонске шутеве, те му проценти нагло падају. Његову улогу по потреби преузима играч који може да игра и на бековским позицијама, Давор Кус. Искусни бек, некадашњи репрезентативац Хрватске, подиже форму како сезона одмиче. Његове способности су свима познате, има јако брз избачај и добар шут, може да игра на две позиције и када има свој дан у стању је да уништи противника. Ту је и Хрвоје Ковачевић, који добија све озбиљнију улогу. Четврта опција је Дастин Вер, млади Американац, који је у Цибону стигао директно са колеџа Џорџија. Не добија много прилику да игра, углавном седи на клупи, тако да су у управи Цибоне ангажовали Џермејна Андерсона, који је прошле сезоне наступао за Будућност. Питање је колико ће Канађанин добити прилику у овој утакмици, обзиром да је током недеље стигао у Загреб.

Спољну линију чине играчи средњих година. Поред већ поменутог Куса, ту је још неколико играча. Један од млађих играча, Павле Марчинковић сваком утакмицом све више напредује, а невероватан успон и преображај доживео је почетком сезоне. Марчинковић ужива велико поверење тренера, иако не игра много добро, али вреди чекати да таленат претвори у квалитет. Поред њега, велико поверење тренера ужива и Анте Машић, који има преко 20 минута просечно по утакмици. И поред тога, не успева да одигра добро у континуитету, иако зна да заблиста с’ времена на време. После тешке повреде претходне сезоне, на терен се вратио и капитен Марин Розић. Добија сасвим солидну минутажу, али не успева да је оправда за сада. Очигледно да је доста трага оставила тешка повреда.
Дефинитивно, прва звезда екипе и најопаснији играч је Д.Ј Строубери. Овај, 196 цм високи Американац, просечно бележи ове сезоне око 12 поена по утакмици, одличан је скакач, невероватан дефанзивац и играч кога би сваки тренер пожелео код себе у екипи. Строубери је стигао на почетку сезоне у редове „Вукова“, студирао је на престижном Мериленд универзитету, а у Европи је већ 4. сезону.

Звезда тима: ДЈ Строубери
Звезда тима: ДЈ Строубери

Прва опција на позицији крилног центра је Марко Јагодић-Куриџа, једини Србин у Цибони. Он је се управи клуба препоручио невероватним партијама у Босни и Херцеговини претходне сезоне, где је у дресу Чапљине редовно попуњавао све статистичке категорије изузетно успешно. Ипак, ни део тога није показао од доласка у Цибону, али тренер Машић га итекако форсира, па је питање када ће овај момак почети са бољим играма. Његова замена је млади Марко Араповић. Центарску линију чине Андрија Жижић и један од четири Американаца у Цибони, Џастин Хемилтон. Андрија Жижић игра феноменалну ове сезоне, једна је од ретких светлих тачака, а његово непроцењиво искуство можемо донети и предност у односу на центре Звезде. Хемилтон се у строј вратио после повреде, а изненадио је све својим добрим играма ове године. Стигао је на старту сезоне са Ајова Стејта, а Цибони је донео чврстину у скоку и невероватно енергију под кошем. Јако захвалан и интересантан играч.

Цибона од почетка АБА лиге не шутира онако како се од ње очекује. За два и три поена шутирају 40%, односно 30%, док са линије пенала имају добрих 75% и по томе се налазе на врху АБА лиге. Скакачки су јако лоши, имају чак 6 скокова мање у просеку од најбоље скакачке екипе у лиги, Црвене звезде. По броју асистенција, налазе се на последњем месту, а при дну су и по броју изгубљених лопти.

Црвено-бели дан раније у Загребу, пренос на Арени 

Кошаркаши Црвене звезде отпутовали су у Загреб где их у суботу од 17 сати у Драженовом дому очекује дуел са Цибоном. Црвено-бели ће преспавати у хотелу „Дубровник“, а тренираће једном пре утакмице на паркету дворане „Дражен Петровић“.

Пренос утакмице је на Арена спорт 1 телевизији.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

39 comments

Cira нов 24, 2012 at 19:20

Jos jedan poraz ljudi koji su odlucili da se bojkotuje ova liga…poraz je bolan pogotovu sto je dosao od jedne Hrvatske ekipe…Neki tamo kosarkasi Zvezde preslisase Cibonu kao malu decu…kako su se samo usudili kada je vodstvo DELIJA odlucilo da bojkotuje Hrvate,Slovence,Crnogorce,Makedonce
ali im ni malo ne smeta kada Zvezda igra sa Italijanima,Spancima…
Nije mi bas najjasnije da li Delije trebaju da navijaju za Zvezdu ili Zvezda za Delije?Ko je to tako pametno smislio da stavi sebe i navijace ispred kluba?
Puna podrska Crvenoj Zvezdi u svim takmicenjima u kojima ucestvuje i veiika podrska navijacima koji je prate i u regionalnoj ligi.Izaberite izmedju sebe vodje da navijanje bude pakleno i u ovoj ligi.
P.S.Punimo MARAKANU za koga?Za one setace i Bunarinja?A ovako ozbiljnoj evropskoj ekipi bojkot…kakva bre politika i sport…onda smo mi politicki navijaci,a ne zaljubljenici u svoj klub.Tuzno sta smo sebi dopustili.

Reply
Iggi нов 24, 2012 at 16:26

Jel moguce da idu 3 srpska kluba u evroligu ako zauzmu prva tri mesta ?

Reply
Joe нов 24, 2012 at 16:48

naravno

Reply
delija нов 24, 2012 at 17:53

ne mogu 3 kluba u evroligu ide sledeci

Reply
nele нов 24, 2012 at 12:51

Ovi momci znaju kako se pobjedjuje, ne sumnjam u njih…

Reply
msms нов 24, 2012 at 14:42

ne može se protiv gena,to je ljubav urođena 😀

Reply
dexy122 нов 24, 2012 at 10:41

Idi na najnoviju vest iz FK i tamo to objavi. Nemoj da mesas sportove. Ne zasluzuju kosarkasi ni da se spominju ti manekeni na celu sa srpskim murinjom ovde.

Reply
ssss нов 24, 2012 at 03:21

ae gazite te stoku 😎 najci smo delije

Reply
Don нов 23, 2012 at 23:36

„Cibosi“?
Da li to autor teksta iskazuje simpatije prema Ciboni!? ❓

Reply
bob нов 24, 2012 at 12:45

KK Cibona je klub koji zaslužuje poštovanje zbog velikog broja trofeja koje su uspeli da osvoje. Ne bih rekao simpatije, ali svakako da treba da se iskaže određeni respekt. E sad, ako bude provokacija na temu Gotovina-Markač, to je neka sasvim druga priča. U pitanju su navijači kojima nije mesto u hali, nego u kafanama (a možda ni tamo). Nadam se, naravno, Zvezdinoj pobedi i nadam se da će meč proteći bez incidenata.

Reply
DS нов 23, 2012 at 23:18

Nikolas je slobodan! Dobio je otkaz u CSKA. Igra beka i nama bi dosao fenomenalno kao budali samar!!!

Reply
djoledelija86 нов 24, 2012 at 12:52

Meni se taj Dru Nikolas nikada nije svidjao kao igrac mislim da se previse ispucava a da nema tako dobar sut da bi uzimao 30 suteva po utakmici.. Ja ga nikako ne bi pozeleo u ovoj ekipi, mozda Zvezdi i fali jos jedna dvojka ali ja bi tu pozeleo igraca koji vise igra za tim a ne za svoju statistiku.. I da kazem da me Nikolas podseca na jos jednog potrosaca lopti a to je Dejvid Logan, znaci to su klasicni basketasi… Eto toliko od mene, za kraj mislim da bi bolje bilo da dodje Milicic jer mase pod kosem nikad dosta, dok se za nase bekove ja previse ne brinem jer igraju sve bolje i bolje.. 😆

Reply
Tuđman Franja Doživotna нов 25, 2012 at 10:09

Unapređena verzija otpuštenog Morisa Almonda u napadu,čak za nijansu tanji od dotičnog u odbrani.Bez prodora,bez kontakt igre,samo trči i šutiraj.Može da prođe u ekipama koje u petorci imaju četiri „radnika“ koja bi nadomestila sve njegove propuste u odbrani,kao i česta ispucavanja.Ne treba nam taj u ovom trenutku ni za šta.

Reply
CZHN нов 23, 2012 at 22:33

Dobro je što je Anderson nov-odličan igrač,nosio je budućnost. P.S. Odličan osjećaj Marko. 😳

Reply
Vanja нов 23, 2012 at 22:24

Potrfio sam nasu Zvezdu 6 puta, obzirom da mi je sjutra rodjendan ide 100e na dvojku pa dje pukne 🙂 a imam osjecaj da ce da bude 76:89 🙂

Reply
Chinez нов 23, 2012 at 23:59

Daj meni tih 100 e ako vec imas toliko kesa, da mozes tako da se igras, treba mi da popravim racunar…

Reply
Petarr нов 24, 2012 at 10:56

Srecan rodjendan majstore, iz tvojih usta u Bozije usi 😉

Reply
carvlada нов 24, 2012 at 15:13

srecan rodjendan brate ima da ih oderemo:D

Reply
marko нов 23, 2012 at 21:21

Onaj osecaj kada vise ocekujem utakmicu sa Cibonom, nego utakmicu protiv Slobode! :facepalm:

Reply
TXG нов 23, 2012 at 21:06

Надам се и да ће Гробље скинути скалп Цедевити , јер смо онда трећи на табели ако победимо Цибону..
Лепо је бацити поглед на статистику и видети у којим смо параметрима први и међу најбољима 🙂
http://www.abaliga.com/n123/Statistics/Team_Statistics

Reply
aleksandar sd нов 23, 2012 at 20:40

http://www.zurnal.rs/2012/11/23/nikolas-napustio-cska/index.html Covicu bilo bi lepo kad bi mogao da navrati do nas 🙂

Reply
DeMarkus Nelson нов 23, 2012 at 21:20

Ma bilo bi idealno,mislim da je to ekstra igrac,ali bi vjerovatno trazio mnogo para,a mislim da imamo dovoljno kvalitetnih igraca i da nije potrebno da trosimo toliki novac…

Reply
ognjen banic нов 23, 2012 at 20:37

nadam se da cemo pobediti cibonu i tako nastaviti uspesan niz pobeda

Reply
Danilo нов 23, 2012 at 18:38

Po svim parametrima naca Zvezda je jaca! Samo molim igrace da pruze maksimum, jedino ce tako doci do vrlo vazne pobede. Verujem maksimalnou njih i pobedu! Gaziiiiiii Zvezdooooooo

Reply
Libijac нов 23, 2012 at 18:09

koja bi to pobeda u nizu bila ?

Reply
delija нов 23, 2012 at 19:12

osma

Reply
Mare нов 23, 2012 at 17:01

Ovo ce biti sprdnja, verujte mi 🙂

Reply
kale нов 23, 2012 at 16:41

Trebalo bi ovo da se dobije,gledao sam na Tv kada su igrali protiv Solea i nisu pokazali nikakav kvalitet.Na tom mecu je bio najbolji Davor Kus i Zizic.Cilj je samo zaustaviti kusa i verujm da necemo imati nikakvih problema.I jos im Zizic sutra najverovatnije nece igrati zbog temperature.IDEMO ZVEZDO DO POBEDE!

Reply
stevodelija нов 23, 2012 at 16:36

igraj i bori se !!!

Reply
Cira нов 23, 2012 at 16:32

Molio bih navijace da se preispita odluka o bojkotu ovog takmicenja,jer samo klub ima stetu,a protivnik neverovatnu prednost.Svakako ova velika ekipa ne zasluzuje takav odnos.Ne mogu da shvatim toliko samoljublje vodja koje su verovatno odlucile da se bojkotuje jedno takmicenje i time stavili sebe i nas navijace ispred Crvene Zvezde.Hocemo li docekati Cibonu,Cedevitu i ostale u pozorisnoj atmosveri,da nam se svi smeju?Zar cemo opet onako kao protiv Krke da nam igraci budu i najvatreniji navijaci…sramota.Ko god je odlucio o bojkotu neka preispita svoju odluku,jer je ocigledno da ce uz nasu pomoc Zvezda daleko dogurati i u evropi i u regiji,a i sta je sramota,sramota je to ovi igraci nisu zasluzili..
P.S. Idemo na marakanu,podrzavamo one setace i bezveznog trenera koji nema pojma,a ovim momcima koji izgaraju na terenu bojkot…smesno…

Reply
Бранимир нов 23, 2012 at 18:27

Добар си, стварно си пристојан када тако лијепо молиш.

Reply
Danilo нов 23, 2012 at 18:40

Potpuno si u pravu! Uopste ne znam tu svrhu tzv. bojkota kada sve ide preko ABA lige. Ja sam za ABA ligu, kao bi rasturali ,,prijatelje,, i stalno im pokazivali da smo mnogo jaci bili i ostali.

Reply
dexy122 нов 23, 2012 at 23:37

Pa kao da ne mozemo organizovano da idemo na ABA ligu i ujedno budemo protiv nje. Idemo da gledamo Zvezdu, a ne ABA ligu. Zvezdu bih gledao i da igra u Albanskoj ligi. Ako je Crvena Zvezda iz Beograda, ja je gledam ma gde igrala. Ladno bi mogli navijati na svim utakmicama. Smisliti par pesama protiv ABA lige i pevati njih na utakmicama, i eto svi srecni. Ja licno nisam toliko protiv ABA lige, ali eto, ko jeste ovo bi mu znacilo.

Reply
VESICU ODLAZI! нов 23, 2012 at 20:54

Ciro,nikome nije jasno zasto se bojkotuje ABA i tako ostavlja klub bez podrske u veoma bitnom takmicenju koje donosi Evroligu!Neka ih je sramota za ovo sabotiranje kluba.Nadam se da ce se osvestiti i priznati gresku.Dokle vise da glume patriotizam i nacionalizam na pogresan naci???Ovo je MAZOHIZAM NAJGORE VRSTE!!!

Reply
Cira нов 23, 2012 at 21:19

Pa kada je tako moze li Zvezda bez sadasnjih vodja i ustvari mi nije jasno zasto su danasnje vodje ne zamenljive?Zar navijanje ne moze da vodi bilo ko ko zna sve navijacke pesme?Ne bih zeleo nikoga da potcenjujem i bezrazlozno blatim,ali van svake pameti je navijati protiv Italijana,Spanaca…a ne navijati protiv Hrvata,Slovenaca…glupo,glupo i opet glupo !
Ne volimo se to je tacno,ali ne volimo ni Ameriku,pa nam ne smetaju njihovi igraci u ekipi…bojim se da mi Delije ne zaostanemo zakopani u proslosti bezpotrebno…Bojkotuju li grobari svoju ekipu?Da li cemo navijati u istom tom takmicenju kada budemo igrali protiv Partizana?Nesto mi se tu opasno ne uklapa….samo malo pameti i sve ce doci na svoje mesto.

Reply
GABONSKI LJUTUTTUK нов 23, 2012 at 16:06

Hrabro Zvezdo!

Reply

Leave a Comment