Moja Crvena Zvezda
ВатерполоЕвропска такмичења

Југ – Црвена звезда, среда 18 часова!

Jug - Crvena zvezda
Jug – Crvena zvezda

Дубровник је центар ватерполо света у среду! Дерби Лиге шампиона биће одигран и све очи ватерполо света биће упрте у Дубровник! После дужег времена, Црвена звезда гостује на хрватској обали Јадранског мора. Ако погледамо имена и ростер оба тима и ако пренесемо на фудбалски језик, можемо рећи да ће играти Манчестер Јунајтед – Барселона и нећемо погрешити. Изузев Радничког из Крагујевца, најбољи играчи света биће у базену на Гружу. Заиста спектакл! Колико је ово битан меч и за Југ, говори податак дубровачки медиј већ данима прича о овом мечу, као и да је на својој званичној фејсбук страници Југ утакмицу назвао „ватерполо грозницом!“.

Екипа Дејана Савића се припремала за овај дуел кроз мечеве у првенству, иако су бројне прехладе представљале проблем. У победи против Београда, у првенственом мечу у суботу, одмарали су чланови Дрим тим посаде. Екипу је водио помоћни тренер Ристо Маљковић, услед одсуства Савића због жреба за СП у Барселони овог лета, а шансу добили млађи играчи и они са мањом минутажом. Очекује се да до среде сви буду спремни и да прво преброде прехладу, а затим „вруће“ гостовање. На списку путника за Дубровник биће комплетна екипа. Црвена звезда је обезбедила и математички и теоретски друго место у групи Б, као и Дубровчани прво место, па се очекује ватерполо посластица, јер тимови играју без притиска, али улог је и даље велики. Из седам утакмица црвено-бели су залежили пет победа и два пораза, уз гол разлику 101:58. По два пута су падали француски шампион Монпеље ( 10:8 у Београду, 16:8 у Монпељеу) и швајцарски шампион Кројцлинген ( 26:7, 24:12), а братски клуб, шампион Грчке Олимпијакос једном, (11:9). Порази су уследили на премијери управо од Југа у Београду 10:6 и у Атини од Олимпијакоса, 9:8.

Југ из Дубровника, један од најтрофејнијих клубова на овим просторима. Основани су 1923. године. 22 пута су били шампиони Југославије и два пута освајали Куп. Шампиони Хрватске су били 10 пута и исто толико пута освајали Куп трофеја. Шампиони Европе су били 3 пута (1980, 2001 и 2006.), једном су овајали Лен Куп (2000.) и једном су освајали Јадранску лигу у ватерполу (2009.године). О плејади врхунских играча који су наступали за Дубровчане, заиста нема места. Немилосрдно су освојили прво место у групи са максималним учинком из седам утакмица, гол разликом 119:35, и слове за првог фаворита за освајање европске круне. У походу на четврти наслов шампиона Европе савладали су нас у првом мечу у Београду 10:6, а на коленима пред Добуда, Бошковића и екипу падали су Олимпијакос 10:8 и 9:2, Монпеље 14:2 и 17:5 и Кројцлинген 29:7 и 30:5. Победа од 30:5 против швајцараца је оборила два рекорда. Највише голова и победа остварена са највећом разликом – 25 голова! Ове сезоне, осим у Лиги шампиона, владају и у Јадранској лиги. Изгледа да је једини пеницилин за Дубровчане, ријечка екипа Приморја, која им је нанела једина два пораза у сезони. У Јадранској лиги 11:9 и други, тежи пут у финалу Купа Хрватске – 9:7! Управо, кад и ми „Вечити дерби“, за викенд играју трећи пут против Приморја. У прошлом колу, у суботу, декласирали су Јадран из Херцег Новог, са 15:2, у оквиру 16.кола Јадранске лиге.

У првом мечу, поменутом, у Београду 26.септембра 2012. године, на препуном базену СЦ „11.април“, на премијери ЛШ, Југ је славио резултатом 10:6. Али, на том мечу дефинитивно није могла да се види права снага ниједног клуба. Спектакл није изостао, а одушевљење атмосфером Дубровчани нису крили. Тотално атипична атмосфера за ватерполо је захваљујући Црвеној звезди постала нормална и стандардна, и нико не може да разуме како ствари овде настају.

Најбољи стрелац Југа у Лиги шампиона је Александар Ивовић са 20 голова, Азеведо је постигао 17, стрелац на свим мечевима, док је Михо Бошковић 12 пута погађао мету. У Црвеној звезди, капитен Андрија Прлаиновић је постигао 20 голова и био стрелац на сваком мечу, Борис Вапенски 17, а Страхиња Рашовић, најбољи стрелац у првенству, 13 погодака.

Дубровачки медији су добили сигнал са првог сусрета на „11.априлу“ и изашли су у сусрет ТВ Б92 у реваншу. Тако да ћемо имати директан пренос на ТВ Б92 од 18 часова.

Експедиција нашег ватерполо клуба данас путује за Дубровник, а повратак је заказан за четвртак.

Жреб за 1/16 финала Лиге Шампиона је на програму у четвртак 28.фебруара у 12 часова. „Вечити дерби“ је заказан за следећи викенд. А до тада, Дејан Савић, Веселин Ђухо и Михо Бошковић, Андрија Прлаиновић, Никша Добуд, Душко Пијетловић, Александар Ивовић, Никола Рађен, Ентони Азеведо, Денис Шефик, Никола Јановић, Страхиња Рашовић… крем ватерпола у Дубровнику!

10.коло Лиге Шампиона, среда 27.фебруар 18 часова, базен на Гружи : Југ – Црвена звезда!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

2 comments

INĐIJA феб 26, 2013 at 19:17

Koga zanima raspored za nasu ligu:
02.03.2013. Partizan Crvena zvezda
13.03.2013. Crvena zvezda Dunav
23.03.2013. Radnički Crvena zvezda
03.04.2013. Crvena zvezda Banjica

A moze i pehar Lige Sampiona, sto da ne… 😀

Reply
homer феб 26, 2013 at 17:32

Direktan prenos na HRT2 !!!

Reply

Leave a Comment