Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаФудбал

Славиша Кокеза о омладинској школи, менаџерима, дуговима, Јанковићу…

Славиша Кокеза дао је за звездашки сајт redstarbelgrade.info опширан интервју, у којем је говорио о стању у клубу, омладинској школи, Александру Јанковићу, менаџерима, дуговима… Интервју преносимо у целости.

Moжете ли нам за почетак рећи нешто више о вашем односу према Црвеној звезди пре доласка у клуб на место потпредседника. Да ли сте били навијач Звезде и да ли сте ишли на утакмице?

– Нисам никада ишао на север, али долазио сам на утакмице. Ишао сам и на нека гостовања, а ту су између осталог и Праг и Братислава. Што се тиче овог другог дела, моја фирма и ја смо спонзорисали и у неком делу помагали Црвеној звезди за време управе Владана Лукића. Имамо у фирми спонзорски уговор који смо правили на годишњем нивоу и онда смо сваког месеца уплаћивали  конкретно одређене износе за клуб.

Која је то фирма?

– Маркок. А ту је било невезано за фирму још петорица-шесторицца људи које сам ја довео и који су са својим фирмама у то време уплаћивали одређен новац клубу, у складу са својим могућностима. Све то постоји у евиденцији клуба.

slavisa-kokeza-1359036937-258147Како је дошло до вашег доласка у Црвену звезду? Како сте дошли на списак тих 11 чланова Радне групе после “поноћне конференције“ након оставке Владана Лукића?

– Ми смо неко дуже време причали на ту тему како може да се води Црвена звезда и како да се реши финансијско питање и питање спортског успеха. Оно што нам је највише сметало је то што је Звезда без титуле пет година. Свака друга тема, без обзира на то колико је важна, пада у други план, а много ствари је, што директно, што индиректно, утицало на то да Звезда не освоји титулу. У једном делу сам сагласан са  господином Лукићем да су разни фактори, што из државе, што из неких других институција, утицали на то да Звезда буде у другом плану, да не кажем да не може да освоји титулу. Он је са својим сарадницима имао разне потешкоће у погледу да не може да се избори са тим да Звезда има равноправан статус са Партизаном. Сигурно је да њима није било лако да управљају Црвеном звездом. Причам оно што је реално, сад да ли је тако било и у финансијском делу… И спортски и финансијски део су повезани. Када имате довољно финансија, можете да доведете играча који може да одговори потребама клуба и да будете конкурентни у борби за титулу и Европу. А када немате затворену финансијску конструкцију, то је много тешко, морате да се сналазите на разне начине да бисте успели да доведете адекватна појачања и да испоштујете те момке који играју да добију плате.

Какви су Вам сада утисци након неколико месеци проведених у клубу? Како осећате тај притисак јавности и да ли сте се можда покајали збод доласка у Звезду?

– Нисам се ни једног момента покајао. А што се притиска тиче, то зависи од тога како га ко доживљава. Шта значи притисак јавности? Ја то не гледам тако. Можда звучи погрешно, али не обраћам посебну пажњу на то да ли ће јавност да реагује на овај или онај начин, ако је нешто у интересу Црвене звезде. Шта год да урадите, увек је то некоме добро, а некоме није. Ево конкретно, сада смо покренули ово питање за решавање проблема разних менаџера, агенција и неких фудбалских клубова. По мојој личној процени, а и по мишљењу људи из клуба са којима сарађујем, под тим условима који тренутно постоје поводом овог питања, Звезда не може ни да покуша да исплива на површину. Сад, што ће тамо нека агенција, менаџер или људи који су добри са њима да се нађу увређени…  Да извинете да изразу – шта ме брига шта ће да мисле. Не придајем значај томе ако је нешто у интересу Црвене звезде. Наравно, то треба да буде све у складу са законом и да поштује неке моралне норме. Али о каквом моралном делу да причамо када Црвена звезда плати за некога обештећење 300 000 евра и да проценте у износу од 50% од будуће продаје. О каквом моралу ми причамо? Ако причамо морално, ти клубови или агенције сами треба да кажу: “Ми смо мало погрешили, ово ипак није поштено и коректно према Црвеној звезди, мислимо да би требало сви заједно да помогнемо и да видимо како да се превазиђе ова ситуација и да помогнемо да Звезда исплива из тих тешких дуговања у које је запала“. То је једини здрав начин да клуб може да се врати на пут којим треба да иде.

Која су ваша конкретна задужења у клубу?

– Конкретно је за време Радне групе то било везано за спортска питања. Сада смо то мало измешали. Али основа је да се ја не мешам у тај део за који је задужен спортски директор. Његов је посао да одреди ко ће бити тренер, који ће играчи да дођу у клуб или да оду или су на трансфер листи. Ако имамо спортског директора, његово је да нам образложи зашто мисли да је нешто добро или није и да предложи решења, па ми о томе после можемо да причамо, али не мислим да било ко од нас треба да утиче на то или да намеће своје мишљење спортском директору у вези са појачањима. Ми можемо после шест месеци, када видимо да ли је играч добар или није, да кажемо да је направио пун погодак за клуб или да кажемо да је промашио. Ако будемо незадовољни његовим радом, сви смо на крају крајева заменљиви. Ко год не ради свој посао како треба и у интересу клуба, или се сам повуче, или се замени. Што се тиче тих агенција и менаџера, то је све повезано са спортским делом. Ја се не мешам у део избора играча, али се мешам у део који се тиче уговора самих фудбалера. Има уговора који су у великом распону, од 30 хиљада до 360 хиљада. Није тема да ли тај играч вреди тај износ или не, једноставно Црвена звезда нема средства да плаћа толико. Некоме то може да буде драго или не, али таква је ситуација и поштеније је да се направе неке категорије и да дамо спортском директору да он на основу своје процене у консултацији са тренером каже: “Мислим да су ово играчи за прву групу, ови за другу, ови за трећу“ и да ми одредимо које су висине тих плата на годишњем нивоу. Он их подели по групама и каже да ми можемо да дамо плату од, рецимо, 90 хиљада годишње, али да то испоштујемо, а не да имате плате од 200 или 250 хиљада и кажете Звезда не може да плати. Па нормално да не може. Ако их Звезда не исплаћује истог момента и остане дужна, деси се да ти људи који су имали уговоре након шест месеци или годину дана туже клуб. И они су правно потпуно у праву и после тога ви немате избор него да их исплатите, небитно да ли је то са закашњењем од годину, две или четири… то једноставно морате да платите. Ја сам против тога и ти уговори морају да се доведу у стање које је у складу са нашим могућностима, да ми можемо то да плаћамо. Играчи на крају крајева живе од тога и треба да знају да, ако имају три хиљаде месечно, да им се то редовно исплаћује, а не да на папиру имају неких двадесет или тридесет хиљада које ми не можемо да им исплатимо и они нас за две године туже и добију на суду.

Колико би конкретно била висина тих уговора за прву другу и трећу категорију?

– Оно о чему размишљамо и што смо прецизирали, то је: 60, 90 и 120 хиљада. Могуће је наравно да буду и испод 60 хиљада, посебно кад истичу стипендијски уговори, али оквирно би тако изгледали ти уговори. На спортском директору је да одреди који играч треба да буде у којој групи по квалитету и заслузи.

Шта ако рецимо Милијаш одбије да са 360 000 пређе на 90 000?

– То је теоретски могуће, не само за њега већ за сваког играча, али ћемо у том случају тим играчима од јуна да се захвалимо и да не рачунамо на њих.

Какво је стање затечено и шта је био највећи проблем по доласку Радне групе у клуб?

– Шта није био проблем… Под број један је проблем била финансијска ситуација, а као други играчки кадар. За то је задужен спортски директор, чији је то посао, али рецимо да постоје позиције у тиму на којима немамо играче који могу да одговоре нивоу Црвене звезде.

Које руководство је највише оштетило Црвену звезду по Вашем мишљењу?

– То је тешко рећи. Много су различите ситуације и не мислим да треба да се каже да је овај председник оштетио оволико, онај онолико. То су биле потпуно различите ситуације. Када ви негде затекнете 20 милиона дуга, а при томе имате ситуацију да вам је део тих средстава под каматама, хипотекама, да имате доста тужби и тако даље… онда је на папиру то можда двадесет милиона, али је сваким даном много више. Још ако имате ситуацију да не можете да обезбедите одређена средства да бисте могли да испоштујете финансијске конструкције, онда долазите до тога да, јурећи лиценце, правите уговоре који нису баш добри и повољни по Црвену звезду. То има везе и са овим делом борбе и јурњаве за титулом по сваку цену. Боље је било, по мом мишљењу, да смо годину или две изгубили не јурећи титулу по сваку цену, да смо стабилизовали клуб, а да смо наредне три године освојали трофеје.

Како је клуб функционисао док је рачун био у блокади? Са којих рачуна су се плаћали основни трошкови за функционисање након доласка Радне групе?

– Са тим делом се конкретно детаљно бавио господин Човић. Имали смо помоћ Спортског друштва и Ред Стар Компаниja, али детаљно о томе може да вам каже господин Човић.

Каква је онда корелација дужности потпредседника – Човића и Тончева и Вас? Шта ко ради?

– Ми смо то између нас у неком интерном договору поделили. Господин Човић се бави финансијским делом. Ја сам се бавио спортским делом са господином Стојадиновићем, али тамо где је њему требала моја помоћ око финансијске конструкције, ја сам учествовао са њим и обрнуто. Господин Тончев се бише бавио тим делом везаним за безбедност клуба, као и обезбеђивањем помоћи од стране одређених донатора и спонзора да у складу са својим могућностима помогну клубу да испливамо из ове ситуације у коју смо запали.

На шта мислите када кажете безбедност клуба?

– Мислим на безбедност опстанка клуба, али мислим и на безбедност која је везана за све. Када кажем на све, мислим на то од људи које долазе у клуб до неких спољних утицаја неких, назовимо их менаџера, да неки играч “Петар Петровић“ мора да игра, или неки други. Али осим ове поделе рада, сви учествујемо активно у договору око неких важних питања, попут доласка новог тренера. Није то смислио спортски директор и он одлучио. Он се наравно консултовао са нама, причали смо о томе, образложио нам је зашто мисли да је то добро решење, а да би се то решење остварило морали смо сви заједно да видимо како да обезбедимо финансијску конструкцију.

Кад смо код тог питања о расподели дужности, шта све у томе ради Миодраг Зечевић и какво је Ваше мишљење о њему као генералном секретару клуба?

– Миодраг Зечевић је задужен за руковођење радном заједницом и то би требало да буде део његовог посла. Међутим, између њега и свих нас има много ствари где се преплићемо. У нашем Статуту, по мом мишљењу, није направљено како треба и мораће да се мења у блиској будућности. Та задужења би требало да обавља директор клуба, да се зна ко шта ради. Ми сада имам неке три-четири повезане фирме. Чему служе те фирме? Зна се како послује озбиљна компанија: постоји једна фирма и имате одсеке за маркетинг, финансије, ИТ, комерцијале послове… дакле све је подељено, али имамо једног директора који руководи тиме, један рачун и зна се ко шта ради. Ја нисам сигуран да се код нас зна ко шта ради тренутно.

Какав је однос са менаџерима. Чини се да сте Ви најгласнији заговорник срезавања њихових абнормалних процената уговорима, како то у пракси изгледа и да ли је то изводљиво?

– Ја мислим да је изводљиво. Да не мислим да је тако, не бих се ни бавио тиме и покретао ту тему. У овим уговорима које ја имам на увид, имамо отприлике седморицу-осморицу различитих, што менаџера што агенција, које имају проценте код одређених играча у Црвеној звезди. Ја до сада нисам разговарао са свима. Причао сам са господином Стојићем, Зораном Павловићем, Стеваном Миковићем, били су и Немања Кунтић и Горан Хаџи Миловановић. Под менаџерима не подразумевам оне који код продаје одређеног играча добију одређену провизију од клуба због посредовања у трансферу. То је посебна тема, а ово што ја сада причам су проценти у економском  власништву играча приликом продаје, не по тих 7-10% који иду према правилима ФИФА, него 20, 30, 50% учешћа у власништву фудбалера. Са господином Стојићем смо извукли на папир све играче које он заступа. Ми смо му рекли шта мислимо, он нам је рекао шта мисли, остало је на томе да у наредна два-три дана он да неки предлог око решења ситуације. Иста ситуација је и са господином Зораном Павловићем. Ја се надам да ће до краја ове недеље он да да неки предлог шта он мисли да би требало да се исправи у тим уговорима. Онда ћемо ми у наредним данима то да размотримо и видећемо да ли смо се договорили или не. Једини са којим смо се до сада конкретно договорили јесте господин Стеван Миковић око уговора Срђана Мијаиловића. Тај уговор је различит и у неком трансферу износи 35%, а у неком другом 40%, али су бројке познате. Ми смо постигли договор на обострано задовољство да Звезда од будуће продаје Срђана Мијаиловића добије 80%, а да агенција има 20%, и то је на Управном одбору усвојено, а он ће папиролошки бити усвојено у наредних неколико дана. Господин Миковић је први менаџер и представник агенције, који је урадио корекцију уговора за поменутог играча у корист Црвене звезде. Ја му се овим путем захваљујем на томе и очекујем исто и од стране осталих менаџера да направе сличне уступке Црвеној звезди.

Помињало се у медијима да је Стојић предложио да се нама у потпуности опрости дуг и скину проценти са уговора Димитријевића и Пантића а да комплетан износ од трансфера Луке Миливојевића иде Раду?

– Нама то није предложио. Рад од Луке Миливојевића има 40%, од Пантића 35% и од  Димитријевића 30%. Ми имамо, мимо тих процената, и дуг према ФК Рад у износу од око 1 400 000 евра. И надам се да би тај договор требало да обухвати целокупан пакет и за тај дуг и за поменута три играча. То зависи и од господина Стојића, јер није поента приче да причамо и да се вртимо у круг. Рекао сам господину Стојићу да прошлост не можемо да променимо, али да тако убудуће нећемо моћи функционисати. Ко то жели да разуме, тај може да сарађује са Црвеном звездом и у будућности. Ко мисли да ће сарађивати на основу старих пословних кодекса, одмах да кажем да то неће бити пракса у клубу.

Можете ли нам нешто више рећи о састанку са Захавијем, ко је ишао на састанак, како је он изгледао, како сте успели да договорите повољан договор по Црвену звезду јер он за Захавија није уопште повољан, и да ли је договорена нека сарадња за наредни период?

– Нисмо се договорили ни за какав наредни период. На састанак смо отишли Човић, Стојадиновић и ја. Рекли смо да такав уговор није повољан по Црвену звезду, да би нама значило ако они могу мало да коригују тај уговор а да смо ми отворени за сарадњу у неком наредном периоду, али по повољним и економски прихватљивим условима и по Звезду и по њих. Они су показали знак добре воље и отписали су нам одређена средства која смо им били дужни, тако да је тај део договора постигнут. Имали су интересовање за одређене наше играче, али ништа конкретно, него да ће да размисле па ако буду одлучили да ће нам послати конкретну понуду, што се до данашњег дана није догодило. Никакав вид сарадње није договорен и то ће бити тако. Као што било који други фонд сутра може да успостави сарадњу са Црвеном звездом, тако исто важи и за њих.

Дакле они су препознали тренутак у коме се налази Црвена звезда и опростили дуг?

– Тако је.

Када кажете они, јел мислите и на Захавија? Је л’ и он био ту?

– Не. Чули смо се са његовим адвокатом и конкретно је ту био њихов представник Фали Рамадани. Они су рекли да је он њихов представник и да је он једина особа која има право да се договара у њихово име.

Спортски директор Зоран Стојадиновић рекао је да ће Са Пинта плаћати једна позната домаћа фирма, а већ сутрадан је геренрални Секретар Зечевић то демантовао. Шта је истина и зашто наступи у јавности нису јединствени?

– Наступи нису јединствени јер свако вероватно прича оно што мисли у том моменту. А што се тиче Пинта, имамо одређених спонзора и донатора, на чему радимо свакодневоно, који на наш донаторски рачун уплаћују средства, она стижу најнормалније у клуб и из тих средстава је између осталог и исплаћена прва плата Са Пинту. Технички су у праву и један и други, али није тачно да одређена позната фирма плаћа тренера. Има више фирми које уплаћују новац на донаторски рачун клуба, то је све транспарентно, и из тих средстава је исплаћена плата за тренера.

Какви су односи у Управном одбору Црвене звезде пошто су у педиоду око Нове године долазиле информације о бурним састанцима препуним неслагања око одлука?

– Сви ти разговори на Управном одбору су различити у зависности од теме. Свако од нас има неко своје мишљење и има тема где се ми сви сложимо одмах, а има и тема где то није случај; када се око нечега не слажемо, онда разговарамо о томе. Да бих се ја сложио са нечим, тај ко је дао неки предлог мора да ми га аргументује. Никада нећу прихватити неки предлог ради реда, без обзира да ли је то предлог спортског директора или неког другог члана управе. Тај предлог мора да буде аргументован и објашњен. Највећа полемика је била о господину Јанковићу, бившем тренеру.

Да ли је истина да је Управни одбор изгласао долазак Пероса и Куеве, а да је неко након одлуке УО стопирао тај трансфер?

– Да.

Како сте ви реаговали на то да је стопирана та одлука? Практично је све договорено, изгласан је предлог и онда се одлука стопира…

– Тада када се то дешавало и ми смо били у некој фази међусобног упознавања и ти односи нису још увек били доведени у ред и били су слабији него што су данас. Није се нико ни са ким, већ мислим на односе поверења и поделу задужења. Било је полемике око тога, и конкретно је мени највише жао што нисмо довели Куеву. Оно што сам ја гледао, а гледао сам пет-шест целих утакмица, нисам видео скоро неког од играча да смо имали могућност да га доводемо, а да игра на том нивоу као што игра Куева.

Због чега није доведен Тијаго Елено, чији је потпис био на папиру, који смо имали прилику да видимо што практично значи договор између Стојадиновића, играча и његовог менаџера? Шта је пресудило да Елено не дође кад је сд договорио сарадњу?

– Код Елена је другачија ситуација. Проблем је био финансијске природе. Колико се ја сећам он је тражио једну плату, спортски директор им је понудио плату коју ми можемо да испоштујемо и они су постигли договор. Међутим, то касније није било баш тако. Они су тражили око 30 000 евра месечно и ми нисмо били у стању то да прихватимо. Господин Стојадиновић им је понудио 15 000 и они су то прихватили, али када је то требало да се реализује, они су потпуно променили причу и став око финансијске конструкције. То је било конкретно оно што је спорно, а не то да ли је неко то желео или није.

Да ли је истина да се после утакмице са Војводином било говора о смени Александра Јанковића, и да су била већ припремљена двојица тренера, конкретно Виктор Муњоз и Виктор Гончаренко?

– Било је речи о Јанковићу и пре и после Војводине. У том периоду је био и неки део вакуума. Не сећам се шта је тачно било на седници Управног одбора, а шта смо причали интерно међу нама у клубу, али знам да је господин Стојадиновић помињао и Муњоза и Виктора Гончаренка као алтернативу и размишљање за новог тренера. Не сећам се тачно да ли је било на УО или интерно међу челницима клуба, али били су тема разговора.

kokezaНа крају је задржан Јанковић. Је л’ то било већином гласова или…?

– Сам тај чин гласања се никада није десио. Причали смо и свако каже шта мисли. Највећа полемика око Јанковића није била тада, већ седам дана пред почетак пролећног дела првенства, након што се екипа вратила са припрема. У том моменту је постојао велики разлаз у одређеним мишљењима у Управи.

Како је дошло до трансфера Абиоле Дауде, пошто је потписан у “минут до 12“ без знања председника, који је наводно био против његовог доласка?

– Абиола Дауда је доведен пет или десет минута пре истека могућности да се оствари тај трансфер. Доведен је на предлог спортског директора. Пошто се то одвијало задњег дана прелазног рока, он је о томе упознао мене, господина Човића, господина Тончева, господина Радујка, мислим да је тада звао и председника, али да га није добио, већ је добио генералног секретара и да су они разговарали о томе. У сваком случају је постојала одлука Одбора за хитна питања да се Дауда доведе у клуб.

Скаутингом црвене звезде су се раније само фиктивно бавили неки људи са платног списка. Да ли доласком Зорана Стојадиновичћа на место спортског директора тај скаутинг изгледа другачије?

– Нажалост, још увек не. Ми и даље на платном списку имамо десетак скаута, односно људи који се називају скаутима, а немају никаквих додирних тачака са скаутингом у Црвеној звезди, тако да нисмо имали прилике да чујемо извештаје за наше играче на позајмицама – за Ожеговића у Банату, браћу Срнић у Чукаричком, да не причам о омладинској школи… Нити је то ко пратио, нити је водио рачуна о томе, тако да нису долазиле конкретне процене о томе да ли је неко сазрео да игра за први тим. До данас се то ништа није променило, осим што Блажа Раосављевић иде на утакмице на које га пошаље спортски директор и после праћења тих утакмица каже своје мишљење о тим играчима или деци коју је гледао. Оно што ћемо сигурно мењати, а реално је да заживи од почетка нове сезоне, то је скаутинг служба и све везано око спортског дела, а ту мислим и на омладинску школу, почевши од тренера у млађим селекцијама. Наравно, не мислим да ће доћи до промена у свим селекцијама, али да ће доћи до одређених корекција и промена – хоће. То да имамо скаутинг на папиру, а да се нико не бави тиме, више се неће дешавати. Боље да имамо и три скаута, али да знамо да потпуно можемо да рачунамо на њих, него да их на папиру имамо десеторицу, а у суштини немамо ниједног. Ако неко треба да се зове примач плате, што би се звао скаут?

Ко су све Звездини скаути?

– Ко није? Ко год није имао шта да ради, зове се скаут.

Да ли је било неких конкретних понуда у зимском прелазном року и да ли смо покушали некога да понудимо неком клубу?

– За већину играча је било прича и од менаџера и од новинара. Спомињали су се Микић, Бајковић, Миливојевић, Милијаш, Мијаиловић… А једина конкретна понуда је била за Ненада Милијаша.

Која и каква?

– Понуда је била из Кине. А клуб је имао укупно обештећење око 500 000 евра. Према тој агенцији која би урадила тај трансфер имамо и нека дуговања, тако да би тај износ дуговања био уклопљен у трансфер, па би се, кад се отпише тај дуг, Звезди припало око 300 000 евра. Понуда је била повољнија по Милијаша у финансијском смислу у односу на износ који има у Звезди.

Који је конкретан разлог да се одбије понуда?

– То је била тема разговора међу људима у управи, али тренер Јанковић је инсистирао да Милијаш остане у клубу.

Да ли постоји могућност да се раскине уговор са овим играчима које нисмо могли да продамо а на које се не рачуна, јер је превелико је оптерећење за Звезду да на платном списку има 40 играча?

– То је сада једна од тема о којој управо ових дана водимо разговор. Ту има много играча који нису за Звезду а воде се на платном списку, тако да мислим да ћемо сада у јуну дати велики списак играча на које не рачунамо да ти играчи могу да направе неки трансфер и промене средину где ће бити боље и њима и нама. Финансијски је неиздрживо да плаћате некога ко вам није у погону и уопште не рачунате на њега, а има доста таквих случаја.

Да ли је истина да је спортски директор хтео да смени Александра Јанковића већ након што се екипа вратила са припрема у Анталији?

– Да.

Можете ли нам рећи нешто више о томе?

– После припрема спортски директор је имао предлог да заменимо тренера. Његово мишљење је било да Александар Јанковић не може да води Црвену звезду, а да та Црвена звезда буде успешна и оствари резултат. То је било четири-пет дана пре почетка првенства. Онда је било коментара да није добро мењати тренера пред почетак првенства, да то не ради озбиљан клуб…

Је л’ он тада понудио решење или је само хтео да га смени?

– Није конкретно када смо ушли у ту фазу разговора. Он је хтео да га смени и вртела су се нека имена домаћих тренера и било је конкретно речи и о господину Ђоровићу.

Господин Јанковић је у медијима након што више није био тренер Звезде изјављивао да је за Са Пинта знао и пре Ниша, док смо имали прилику да прочитамо у португалским медијима где је Са Пинто изјавио да је контактиран конкретно тек након што је Звезда изгубила од Радничког из Ниша…

– Након што смо изгубили у Нишу, ми смо мимо Управног одбора у повратку причали међу нама и нико се ту од нас није разликовао у мишљењу по питању судбине Александра Јанковића. Ја сам инсистирао на једном делу, и то сам рекао спортском директору, пошто је то његов део посла. Он треба да предложи смену и он треба да понуди решење, као и за долазак или одлазак неког играча. И једноставно да преузме одговорност за то. Ако мисли да Јанковић не може да обавља тај посао, да јасно каже да је за смену Александра Јанковића, да тражи подршку за свој предлог, за алтернативу и да од управе добије или не добије сагласност. То је систем како би то требало да иде.

Да ли је Стојадиновић 2 пута пре Ниша предложио смену Јанковића?

– Он је то мислио да уради чим смо ми ушли у клуб. То је била нека његова идеја.

Не питамо то због Јанковића, већ због корелације односа и одговорности челних људи у клубу…

– До сада, на УО морамо имати конкретан предлог, и то мора бити у форми “Ја предлажем смену Александра Јанковића, алтернативно решење је, на пример, Са Пинто“. Ми кажемо да ли може или не може. Желимо убудуће да имамо такве предлоге, било да је у питању омладинска школа, стручни штаб, играчки кадар, једноставно човек да предлоге и ми онда одлучујемо. Морамо имати конкретна решења.

Да ли су Куева и Перосо били конкретна решења/предлози ?

– Слажем се, он је имао подршку УО, али је у том периоду постојао одређени вакуум. Сигуран сам да се такве ствари неће понављати, али ако се буде поновило, онај који га буде правио, мораће да напусти клуб.

Какав је уговор имао Александар Јанковић, на који начин је он раскинут?

– Споразумно је раскинут, ја сам лично с њим разговарао после Ниша дан-два, дошли смо до договора да тај уговор буде споразумно раскинут. Имао је уговор до јуна 2014. године у вредности 144.000 евра годишње, значи око 12.000 месечно. До момента кад смо се договорили о раскиду, Звезда му је остала дужна 57.000 евра.

Дакле он није поднео оставку?

– Разговарали смо о томе, о начину на који ћемо да се разиђемо на начин који ће бити коректан и за њега и за Црвену звезду. У том моменту клуб му је био дужан 57.000 евра закључно са јуном 2013, да то све заједно буде 90.000 евра.

Како је текао тај ваш састанак с њим?

– Александар Јанковић и ја смо имали два састанка. Истина, на другом је присуствовао и Драган Џајић који се сложио са договореним условима које смо направили са Јанковићем и његовим адвокатом и одобрио их у име клуба.

Адвокат?

– Јанковић је на преговоре водио адвоката, а услов који су тражили како бисмо могли да раскинемо сарадњу и ангажујемо новог тренера јесте да му се одмах исплати 45.000 евра, што смо и урадили. Других 45.000 евра уговора по том договору треба да му исплатимо до јуна.Мислим да смо постигли коректан договор и мислим да су помало чудне и непотребне приче о некаквом поклањању или рефлекторима.

Дакле, он ништа није поклонио омладинској школи?

– Зависи како то посматрамо. Према мом личном мишљењу – није поклонио ништа. Ми смо њему платили као да је тренер још три месеца – април, мај и јун – када он неће бити тренер, а он је по уговору имао и примања за наредну сезону, али по том уговору за то време он не може да ради на неком другом месту. Он је, претпостављам, у својој изјави за медије мислио на тај део новца да је некоме опростио, али ја не мислим ни да је опростио ни да је поклонио, јер да бисте некоме нешто опростили или поклонили, то би требало да је ваше.

Колико је он укупно новца зарадио у Звезди?

– Мислим да му је у првој години мањи уговор за око 10.000 евра, али ће добити паре за ту целу годину, ако је 130.000, онда је 130.000. Оквирно је та цифра у питању.

Да ли се зна тачно откупна цена за Гарида?

– Ја мислим да је 400.000 евра по том уговору ако ми будемо хтели да га откупимо, с тим да смо у разговору са његовим клубом добили неке индикације да би та цена могла да буде и нижа. Ако се одлучимо да га ангажујемо, ми ћемо послати одређену понуду која сигурно неће бити 400.000 евра, на њима је да ли ће да је прихвате. 400.000 евра је граница где они морају да га пусте; ако бисмо ми дали тај новац по клаузули, он би аутоматски био играч Црвене звезде. Треба рећи и да сам Гаридо има плату 5.000 евра месечно. Не знам да ли у тренутном играчком кадру постоје три играча са тако малом платом, не рачунам овде децу из омладинске школе.

Толико је Микић раније примао?

– Микић је и даље играч који се налази у групи играча са најмањим примањима, што по мом мишљењу нема апсолутно никакве логике с обзиром на то колико је дуго у клубу и да је био капитен. Чини ми се да он има око 40.000 евра годишње, али његов уговор истиче у јуну.

Да ли ће бити продужени уговори са Микићем и Кадуом који има знатно већи уговор?

– Каду има уговор на око 200.000 евра годишње. Што се тиче продужења уговора, господин Стојадиновић би морао да нам да такав предлог, али мислим да се неће ићи у правцу продужења уговора. Ако говоримо о цифри од 200.000, сигурно се неће ићи у причу о продужењу уговора. Што се тиче Микића, разговарао сам с њим пре четири-пет дана и ту постоје неке индиције да би се тај уговор продужио на дванаест месеци и због Звезде и због њега. Ако не продужимо уговор, Микић иде као слободан играч и ту Црвена звезда неће моћи да заради ништа.

Мишљење навијача је да је Каду један од омиљених фудбалера у клубу, да је његов допринос велики и ако би пристао на смањење плате, да ли знате да ли ће Црвена звезда ићи у том правцу продужења уговора?

– Нисам сигуран, то остаје на спортском директору, али мислим да нећемо продужити уговор.

Да ли се планира наредни прелазни рок?

– Да, разговарали смо о томе и ја се надам да ћемо у наредних 10 до 15 дана имати јасну идеју за које позиције у тиму ћемо тражити појачања. Оно што је готово извесно је то да ћемо тражити минимум пет појачања, од чега бар три домаћа играча. Мислим да је све испод тога недовољно, али причу око имена остављам у надлежности спортског директора.

Колико сте задовољни радом директнора омладинске школе, тренера у њој и какво је мишљење о струци уопште када су млађе категорије у питању?

– Разговаварао сам са њим неколико пута и моје лично мишљење о њему као човеку је доста позитивно. Нисам компетентан да говорим о њему као стручњаку, али оно чиме нисам задовољан су одређени тренери у омладиснкој школи и очекујем да господин Стојадиновић на лето да конкретне предлоге око одређених промена, јер да неке Звездине селекције буду у доњем делу табеле, то је за мене неозбиљно и неприхватљиво, да не употребим неку грубљу реч. Морам да кажем да постоје приче да су у ранијем периоду одређени тренери узимали поклоне и услуге финансијске природе да би нечија деца играла у селекцијама Црвене звезде.

Да ли имате можда сад слику у глави колико ће њих бити смењено?

– Ја мислим да већини тренера сад у јуну истиче уговор. Коме ће бити продужен, одлучиће спортски директор, не бих конкретно о именима, али очекујем доста промена. Нисам сигуран ни да је за посао директора Омладинске школе довољна једна особа. Размишљали смо о томе да ли му је потребан помоћник или више њих, јер нисмо сигурни да ли је један човек довољан да квалитетно обавља тај посао. Ту има много посла и не ради се само о томе како ће неко дете да одигра одређени меч. Постоји рад на релацији са тренерима, родитељима, дечацима, много је посла, морамо брзо да реагујемо, јер не смемо да дозволимо да нам се поново догоди случај са Максимовићем, Симићем, Филипом Јанковићем и осталим момцима.

Прошле године имали смо интервју са тадашњим конидицоним тренером Радаковићем и тад је причао да је добра физичка спрема у млађим селекцијама неопходна. По доласку тренера Јанковића, Радаковићу је саопштено да није више потребан тиму, прво му је понуђен рад у омладинској школи да би он на крају отишао у ОФК Београд. Да ли размишљате у том правцу да се доведе кондициони тренер који би водио рачуна о дечацима у школи?

– Па радимо на томе и надамо се да ће од лета бити таквих кадровских иновација. Не бих сада о именима, о томе ћемо причати када за то дође време.

Како клуб планира да се бори са одласком младих играча из клуба, попут Јанковића, Симића и осталих и да ли је то могуће?

– Па, врло једноставно, ако неко има 15 година, ако се тренери озбиљно баве тим проценама, већ у том узрасту може се одредити да ли је неки играч капацитет за први тим или није. Није поента да се са неким играчима потписују стипендијски уговори само да би тренери неких категорија себи уписали плусић ради реда. Ако ми потпишемо стипендијски уговор са тројицом играча на три године у периоду од петнаесте до осамнаесте године, већ за годину и по дана од потписивања таквог уговора ми морамо да имамо јасан став да ли је тај играч капацитет за први тим или није. Ако није, пустићемо да ствари иду својим током и после уговора се разићи. Ако је капацитет, већ са неких шеснаест и по година понудићемо му уговор на дужи рок и тако га везати за Црвену звезду, где ће и тај младић бити задовољан као и ми. Ако дођемо у ситуацију као што су биле неке скорашње, да играчу остану три или четири месеца до краја уговора и да се надате да ће он продужити уговор, то су онда индивидуални случајеви где ви не можете са сигурношћу да знате ко ће остати, а ко ће отићи. Док год имате менаџере као што је господин Југовић који се у јавности представља као велики звездаш, а отима децу из клуба на штету Црвене звезде ради своје личне користи, имате ситуацију да је клуб у овом стању у којем је сад. Он се крио иза једне менаџерске агенције у Швајцарској где је говорио како он с тим нема везе, али наши оперативни подаци говоре другачије. Он стоји иза одласка Максимовића и Симића и свака друга прича у јавности је мазање очију исте.

Поводом приче о корумпираности у омладинској школи, да ли ће можда бити покренут поступак против одређених лица?

– Нисам сигуран, није то тако лако доказати. Ко год прати фудбал и ко одлази на мечеве тих категорија јасно може да види о чему се ради. Био сам у суботу са тренером Пинтом и господином Стојадиновићем на дерби мечевима кадета и омладинаца и многе ствари су биле јасне. Ако ви имате играча који много, много заостаје за својом генерацијом, а стално се форсира да игра, логично је да се намеће питање шта он ради на терену. Зашто би тренер форсирао некога ко објективно не може да игра три лиге испод тога. Такве ствари ћемо санкционисати.

Какво је мишељње о тренеру голмана првог тима, мишљење навијача је да клуб већ дуги низ година није избацио доброг, младог голмана и да голмани у првом тиму стагнирају кроз сезоне?

– Знате како, тај предлог, ако је његово мишљење да су ту промене неопходне, мораће да донесе спортски директор. О томе ће бити речи ако он буде тражио да тако буде. Имали смо скоро случај са једним дечаком са којим је потписан уговор и који је регистрован чини ми се за омладинце, док он уопште није био у држави, већ са репрезентацијом у Израелу. Дечак је управо на позицији голмана. Директор омладинске школе о томе није знао ништа, јер је цела прича ишла преко секретара омладинске школе. Имали смо после разговоре са њим и у случају да се таква прича понови, тај неко може слободно да спакује кофере и да напусти Црвену звезду. По речима директора, потписан је уговор без његовог знања; ако се то поново деси, ко год то да уради, може одмах сутрадан да се спакује и оде.

Какав је епилог те ситуације?

– Пре неколико дана спортски директор је причао са њим, нисам сигуран какав је крајњи договор, али постоји дијалог.

Шта ће се десити са филијалом Сопот, да ли ћемо прекинути сарадњу, а по неким информацијама постоји неповољан уговор по Звезду са тим клубом? Да ли постоји нека друга идеја око филијале?

– Сарадња Црвене звезде и Сопота од наредне сезоне неће бити као што је била до сада. Лично прижељкујем да Земун уђе у виши ранг и да у договору са њима направимо сарадњу. Не бих рекао да би то била филијала, али да направимо договор на обострано задовољство. У исто време треба тражити одређени клуб који би био наш својеврсни центар са амбицијама уласка у Телеком прву лигу, у којој би играчи који не могу да играју Суперлигу имали где да бележе минуте.

Да ли се од лета планира изградња спортског центра?

– Па, разговарамо, али још нема ништа конкретно на ту тему. Волео бих да се то оствари – има једна симпатична идеја да нам Министарство унутрашњих послова уступи Макиш и да пробамо да тамо направимо спортски центар за комплетну омладиснку школу.

Да ли би то било у власништву Звезде?

– То је за сада само идеја. Ми нисмо причали са Министарством о томе, али се надамо да ће имати слуха за такву идеју ако дођемо на тај ниво разговора.

Били сте председник ФК Земун, можете ли нам рећи нешто више о томе?

– Да, више као директор, пре око годину дана. Дошао сам у клуб када је Земун био на последњем месту Српске лиге Београд са 0 бодова. На крају прошле сезоне сезоне Земун је био други. Месец дана пре доласка у Звезду поднео сам оставку у Земуну зато што је Српска лига код нас потпуно нерегуларна и што је једноставно ФСБ, по мом мишљењу, један од најгорих савеза у склопу ФСС . То је савез који практично учествује својим (не)радом или да кажем неинтересовањем у тој нерегуларности такмичења.

Колики су проблем менаџери унутар и око клуба, јер су раније кружиле приче око тога како су исти имали утицај на тренере и на то који ће играчи играти у Црвеној звезди? Да ли је могуће да тренер Пинто буде заштићен о такве врсте утицаја?

– Када смо дошли у клуб, лично сам имао предлог да тренер у овом периоду буде странац баш зато што се код нас сви међусобно познају, а ако се не познају баш лично, наћи ће неку тетку, кума или рођака преко којег ће дођи до одређеног тренера. То је неминовно да се деси, менаџери или агенције једноставно раде на тај начин и гледају како да прогурају своје фудбалере. Тај део разумем, али не разумем тренере који пристају на то да им неко са стране учествује у склапању тима.

Какво је ваше мишљење о будућности чланског одабира састава Скупштине клуба и бирања председника клуба?

– У Статуту има много нелогичности и много ствари мора да се мења. Морају да се знају конкретна задужења, јер овако имамо ситуације где се многи крију једни иза других. Мора да се зна конкретно шта су чија задужења, да се зна конкретно која су задужења спортског директора, генералног секретара, свих људи у клубу, али и чланова Скупштине. Скупштина не треба да буде у служби гласачке машинерије, да диже руку руководство клуба каже да се дигне рука. Ја мислим да тако не треба. Мој став је да људи који буду у Скупштини морају да учествују у раду клуба на неки одређени начин у договору са руководством клуба и да дају допринос.

Када би то могло да се промени?

– Искрено се надам већ у овој години.

Колики је тренутни дуг Црвене звезде?

– Па не могу то тачно да вам одговорим зато што то не знам у овом тренутку, али мањи је него што био.

Колики је дуг Звезде који ће утицати на евентуалну немогућност учествовања и хоће ли Црвена звезда тај дуг моћи да регулише?

– Отприлике око два милиона евра. Била је и пре сумња да ли ћемо моћи да региструјемо играче доведене у зимском прелазном року, а ја сам и тада рекао да ћемо успети и видели сте да их јесмо регистровали, сву тројицу. Тешка је борба око лиценцирања, синоћ смо причали о томе да се у ову борбу укључе сви чланови Управног одбора и да видимо ко колико може да допринесе у прикупљању средстава како бисмо могли да извршимо лиценцирање.

Који је рок?

– Имамо још око месец дана.

Да ли Црвена звезда ради на довођењу нових спонзора?

– Да. Причамо о томе малтене свакодневно, радимо на томе, има неколико људи који се на дневном нивоу баве тиме, пре свих господин Човић и господин Тончев.

Да ли ће бити неких капиталних инвестиција?

– Хм, шта значи „капиталних спонзора“? Ако ме питате да ли ће то бити неко као Газпром, онда је одговор „врло тешко“.

Па, неко попут Телекома… или можда Пуме?

– Пума је технички спонзор, везана за опрему. То што неко прикаже да је тај уговор вредан 500 хиљада евра или милион, али то није новац. То је фудбалско средство за рад, не могу играчи да играју ако немају опрему. Наравно, битан је уговор са техничким спонзором, јер бисмо у супротном морали да је плаћамо, али не бих то укључивао у нека финансијска средства, јер она подразумевају новац којим ми можемо да затворимо неки дуг или урадимо нешто у убудћности.

Али зар не би уговор са Пумом значио да ћемо добити новац и опрему коју бисмо касније продали и тако опет остварили приход?

– Слажем се ја са вама око тога, али није то баш тако. Има и новца, и опреме, али то, када се подели са годинама уговора, ипак није нешто што треба да представља спектакуларно. Значајно је, али не тако значајно да би се представило као капитална инвестиција.

Шта је шеик бин Мохамед ал Захјан радио у Црвеној звезди, пошто не мислимо да је велики навијач којем је животна жеља била да посети Маракану? Да ли постоје неке индиције да би могао да инвестира у клуб, односно шта је радио у клупским просторијама?

– Нисам био у земљи кад се то десило, па нисам учествовао у том разговора, па се не бих изјашњавао о томе.

Кога од својих сарадника у Црвеној звезди цените као стручњака, односно, прецизније, за ког члана управе клуба сматрате да је до сада урадио највише за клуб?

– Сви на различт начин раде свој посао. Ја лично највише сарађујем са господином Стојадиновићем.

Да ли се планира забрана свим запосленим у клубу употреба друштвених мрежа на начин који може бити штетан угледу ФК Црвена звезда?

– Нисмо причали о томе, није нам нико указивао на то.

Да ли је Игор Мијовић још увек члан Црвене звезде и зашто?

– Јесте, према уговору је још увек члан. А зашто – то ни ја сам не знам. То је једно од питања за спортског директора где он треба конкретно да се изјасни са конкретним предлогом да се та сарадња заврши. Да је неко члан Црвене звезде, а да није одиграо ниједну утакмицу за клуб… глупо је то уопште коментарисати.

Зарадио је више од, на пример, Немање Видића…

– Мислим да ће та пракса, на предлог спортског директора, врло брзо бити завршена.

Да изменимо сад мало тему… Да ли мислите да је јавност са правом тражила „калчополи“ у српском фудбалу, и с обзиром на то да познајте чланове државног врха, мислите ли да постоји могућност истрате намештања фудбалских утакмица?

– Видите, ја пре свега мислим да представници Црвене звезде и Партизана морају да седну за један заједнички сто и да поразговарају потпуно отворено и транспарентно о тој теми. Ја не могу да улазим у то шта је и како некад било, али могу о томе шта је данас и шта може да буде од следеће сезоне. Те приче да Црвена звезда и Партизан имају неке своје клубове који њима дају бодове, ја о томе не знам ништа, али напросто мислим да то више не сме да се дешава. Да би се то превазишло, ми морамо потпуно отворено да седнемо са људима из Партизана и, ако је таквих дешавања и било, а ја не кажем да јесте, она би морала потпуно да престану. Да клубови који некоме дају бодове зарад нечега буду избачени из ранга такмичења, а да ти челници тих клубова буду саслушани од истражних органа.

Да ли мислите да је Партизан у претходних пет година играо нерегуларне утакмице?

– Ја то не могу да кажем. Као што сам већ рекао, не бих говорио о нечему што је из прошлости, а постоје службе које тиме треба да се баве уколико је то истина. Оно o чему ја могу да говорим су садашњост и будућност.

А да ли су вам познате приче о намештању у јавности? Рецимо, посланик Дувњак је о томе чак говорио у Скупштини, па је и председник Инђије Јешић говорио да је Партизан играо 90% намештених утакмица, да ли су вам познате те изјаве?

– Ако су то изјавили, онда је требало да кажу које су то утакмице и ко их је наместио. Који су клубови учествовоали у томе и који су то представници договорили, а не да причају у круг. Када нешто изнесете, треба конкретно да кажете: „Мислим да је та утакмица сумњива због тога и тога и да је исход био то и то“. Ја мислим да се такве ствари у будућности неће дешавати.

Да ли ће бити спречено евентуално намештање утакмица од стране највећег ривала или тенденциозно суђење у њихову корист или на нашу штету до краја првенства, на шта смо навикли годинама уназад, а што је предуслов да се освоји толико жељена титула?

– За ове три-четири претходне утакмице, ја мислим да је суђење и Црвеној звезди и Партизану било коректно, да клубови нису ни фаворизовани ни оштећени, говорим вам о утакмицама које сам пратио. Ја верујем да ће до краја првенства суђење бити регуларно, као и у наредном периоду.

Што се тиче ФСС-а, има ли Црвена звезда амбиције да промени нешто у Савезу, јер је Савез покровитељ свих тих претходних дешавања око регуларности, а нисам сигуран колико су тренутни представници Црвене звезде били спремни да заштите клуб? Да ли ова управа клуба има неке идеје о мало већим лобирањима и неким својим људима?

– Ми међусобно разговарамо о свему, па и о ФСС-у. Оно што се само по себи намеће је стање у српском фудбалу и стање у структурама Савеза. Ја лично мислим да је то стање јако лоше и да је неминовно да ту дође до неких промена. Има људи који добро и часно обављају свој посао, али исто тако мислим и да има људи који, да ли свесно или несвесно, раде на штету српског фудбалу.

Шта је највећи проблем српског фудбала?

– Пре свега, проблем почиње од врха, од саме организације, до структура које управљају Савезом, па се то одражава кроз регионе – све то је директно и индиректно повезано. Ви имате очигледне примере да у ФСБ-у има одређених неправилности, то причају и врапци на грани, а ФСС не реагује. Намеће се питање: да ли ФСБ ужива одређену заштиту од ФСС-а? Па кад се мало вратите уназад, како је дошло до избора челника ФСБ-а и како је то учествовао и помогао ФСС, ја једноставно мислим да сада можда евентуално долази до међусобног договора да су сви људи на нижим нивоима хијерархије подобни.

Дакле, Црвена звезда има идеју да покуша да учествује у променама на местима у Савезу због нерегуларности целокупног такмичења укључујући све лиге?

– Од нерегуларности такмичења до самог избора у разним структурама Савеза – да ли се ради о селектору А репрезентације, млађим категоријама или судијске организације. Између Звезде, Партизана и Савеза мора да постоји договор како ће све да функционише, ФСС мора да буде апсолутно неутралан и да има одличну сарадњу са Звездом, Партизаном, као и осталим клубовима. Оно што ми нећемо радити је да на било који начин тражимо да на било који начин буде фаворизована у односу на Партизан или било који други клуб, али исто тако нећемо дозволити ни да Црвена звезда буде у подређеном положају. Зато мислим да је једно од решења разговор са челницима ФК Партизан и да можда у том разговору пробамо да постигнемо неки заједнички став око кога би се ујединили навијачи Звезде и Партизана, цела јавност.

Шта мислите о предлогу изградње нациоанлног стадиона, о чему је било доста речи?

– Ми смо причали доста о томе, и између себе и на седницама Управног одбора. Оно што је битно је да је „национални стадион“ широк појам. Веома је важно где се налази тај стадион, која је његова улога, да ли ће то бити неки нов стадион или на постојећим локацијама. И ми смо ту међу собом донели одлуку, мислим и да је председник Џајић изнео тај став у јавност, да постоји могућност да Маракана постане национални стадион, али да у склопу тога направимо и одређене комерцијалне садржаје – тржне центре, пословни простор, можда хотел – и да у склопу комплекса постоји стадион где бисмо ми ушли у неки обострани договор, заједнички пројекат, где би наш стадион постао и национални стадион.

А какав би био однос власничког удела клуба и осталих страна, и око стадиона и око комерцијалних садржаја?

– Нисмо конкретно говорили о тим детаљима колико би шта било, јер немамо конкретан предлог. То је био уопштени став уколико бисмо даље разговарали на ту тему, али Звезда има доста земљишта у свом власништву и када би се све то ставило у функцију фудбалског и комерцијалног дела, могао би да се направи више него озбиљан комплекс којим би цела држава могла да буде задовољна.

И прошла управа је направила неку врсту договора са Обилићем, да ли да Звезда то користи за млађе категорије или на неки други начин, али на крају је све остало само на договору, Да ли су подаци о томе остали у папирологији и да ли се даље размишља у том правцу?

– Објективно – не. Ако би дошло до склапања таквог аранжмана, морали би да се укину наши помоћни терени, да малтене остане само главни терен као фудбалски садржај. То је могуће уколико имамо неку алтернативу, на пример Макиш, па да све селекције тренирају тамо и да тамо буде хотел за млађе категорије, онда све то има смисла. У опцији без нашег спортског центра где бисмо све преселили – није реално. Ако бисмо ушли у велики пројекат око изградње националног стадиона, морали бисмо да нађемо локацију где бисмо све то преселили.

Колики је проблем локације, то јест земљишта и да ли се назире неко решење?

– Идеја има, али ништа није кренуло у правцу реализације, јер је папирологија много сложена… да не кажемо како и на који начин је то узето од Црвене звезде, али је то правно много замршено. Радимо на томе да то вратимо у посед Звезде, јер то јесте нешто што је њено.

Проблем је био и велики број запослених у клубу. Да ли се на том плану нешто радило?

– До овог момента, осим приче, да не кажем празне приче, ништа конкретно. Ми имамо око 220 запослених, од чега 40 фудбалера, остаје 180 људи. Од њих мислим да је вишак све преко броја од 100 запослених. То је једна од болних тачака за Звезду, исто као и менаџери, а не можете ви решавати један проблем, а три проблема нећете. Да ли је лепо да некоме кажете да није потребан више? Није. Али исто тако није коректно ни да сваког првог у месецу ми кажемо да немамо да исплатимо плату запосленима. Боље је да има стотинак људи који ће радити, на време добијати свој новац и одрађивати свој посао. Имамо људе у клубу који су плаћени, а који су заборавили где је Маракана.

Да ли имате претпоставку када ће се то решавати и ко би то требало да решава?

– Запослени су под ингеренцијама генералног секретара. Он је тај који руководи радном заједницом и ако је начелни став био да треба да се иде у том правцу, радио је господин Човић на систематизацији, господин Радујко је чак направио предлог функционисања, али све то траје много дуго. Те ова ревизорска кућа рекла овако, па на један начин може или не може, а ја мислим да све ово траје много споро. Ако мислимо да извадимо Звезду из проблема, све мора да иде много брже. Није важно да ли је то финансијски, спортски или неки други сектор. Морамо да трчимо у трку, ко не може да трчи… нека се повуче. Ако имамо директора неког сектора и он не ради свој посао довољно брзо, ја мислим да треба да се промени; уколико је негде приход 100.000, а можете да имате 200.000, уз дужно поштовање према свакоме, избор је јасан. Није ни мени пријатно да разговарам са свима, али ако нећете да се суочите са тиме, ен треба да се бавите овим послом. Ја сам имао разговоре са многим менаџерима и клубовима у ових 70 дана, никоме није било пријатно да се одрекне неког дела који припада, али шта би требало да урадимо – да допустимо да Црвена звезда не приходује ни од чега? Ми не да нећемо на тај начин зауставити пропадање Звезде, него ћемо је додатно задуижити још више. Морају се проблеми решавати, али не „нећемо данас, видећемо следећег месеца“, него врло брзо и једноставно. Рецимо, са господином Миковићем сам успео да постигнем договор и овим путем једино што могу да учиним је да му се захвалим. Очекујем и од господина Стојића, Павловића и осталих да се угледају на господина Миковића и да кренемо тим путем.

Шта се дешава са Максимовићем? За њега се објавило да је продат прошле године, да није наш играч, да неће више ни играти, а десило се да се сада вратио у тим. Да ли је у питању била само Са Пинтова жеља да има све играче на располагању или је и клуб мало попустио?

– Максимовић је продат. Ми нисмо још увек добили сав новац од трансфера, мислим да је реч о некој разлици од око 200.000 евра, која треба да буде исплаћена у јуну. И ми када добијемо тај новац, Максимовић у јуну мења средину. Ко ће играти, ко неће – то је избор тренера.

Клуб је коначно добио финансијски прилив од Газпрома. Тада је објављено да је део новца отишао и КК-у и ВК-у. Тада је председник Ватерполо клуба изјавио да ВК није добио суму која је објављена у медијима, већ дупло мању?

– Не знам шта је објављено, али је 45.000 прослеђено ватерполо клубу и 150.000 кошаркашкој секцији. То је конкретно усвојено на седници Управног одбора, односно Одбор за хитна питања је верификовао и то су те суме.

На који рок је та уплата Гаспрома растеретила клуб?

– То је у року од два дана подељено, да се затворе рупе.

Да ли се размишљало о донацији Рукометном клубу?

– Не, из разлога што то није било на дневном реду расправе Одбора за хитна питања. То је био део договора приликом склапања реконструкције уговора са Газпромом и одређеног повећања прилива. Тада је договарано већ да део иде КК и ВК. Колико сам упознат, део средстава је пре тога чак још исплаћен, а сада, 45.000 иде ватерполистима.

Рачун је поново у блокади, зна ли се ко је поново пустио меницу?

– Не знам, конкретно немам ту информацију, сигуран сам да је господин Човић у току што се тога тиче.

Да ли Црвена звезда може ове године да освоји титулу?

– Па, рекао сам и пред почетак наставка првенства да је могуће да освојимо титулу, дешавало се шта се дешавало, ако се настави тренд регуларних и поштених утакмица, нека победи бољи. Ако је бољи Партизан, нека освоји титулу. Али мислим да није лако, биће тешко, али имамо шансе.

Какав је план и виђење Звезде на спортском и финансијском плану у наредних пет година?

– На финансијском плану морамо да направимо комплетну реорганизацију. Мора клуб финансијски да функционише, а за то је потребан систем рада. Господин Радујко је дао предлог и нацрт како би то требало да изгледа. Генсек би руководио структурама у клуб, да не постоје подфирме које су издвојене, па једна бави овим, друга оним послом. Једноставно, ово је сектор финансија, оно фондација, треће финансија… Свако обавља свој део и мора тачно да се зна ко је за шта задужен и одговоран. То у прошлости није био случај. Не можете да кривите оног ко се бавио фондацијом зато што је лош резултат у спортском делу, ако нешто ту не штима, одговоран је спортски директор, итд, мора се знати именом и презименом.

Колико сте задовољни радом маркетинга?

– Ја се нисам много удубљивао до сада у то, има добрих и лоших ствари. Надам се да ће се до следеће недеље завршити прича око менаџера и агенција, и онда прелазимо на детаљно бављење маркетингом и фондацијом. Да видимо који механизми постоје, и како да кроз Фондацију што више новца обезбедимо за Звезду. Човић је већ дао жиро-рачуне како би се покренуло све, али ако си ви детаљно маркетиншки не бавите тиме, да јавност зна како може и на који начин да уплати, да је транспарентно, где средста иду, која је намена, не можете добити средства. Што би било ко уплатио ако не зна сврху уплате, где иде… Кад се каже, треба нам 700.000 евра да направимо нешто, направи се медијски пропраћена акција, на крају крајева, направимо милион флајера. На сваком да буде тачно упутство, шта се ради, како се уплаћује. И сваки стан и кућа у Београду морају да добију тај флајер. Исто може да се покрене у Републици Српској, дијаспори… Верујем да то може уз озбиљну акцију донети резултат. Неко мора тиме да се бави, не можемо сви да причамо да то није лоша идеја. Имамо директора маркетинга, да ли ће господин Броћић остати на том месту, то је ствар договора. Али без обзира, човек на том месту мора имати конкретне идеје и предлоге како он мисли да обезбеди средства. Можете да волите или не неког, ако је способан да обезбеди милион евра, а неко не може 200.000, све је јасно. Нико од нас не сме да ставља лични однос испред Звезде.

Зна ли се сада за шта се тачно уплаћује, кад је у питању Фондација?

– Људи немају поверење, акција није медијски пропраћена и нико се не бави тиме озбиљно. Била је идеја да се обезбеде средства за лиценцирање, али да се зна, прикупљено је 486.000 евра, то је усмерено за то и то. Да људи не мисле да су дали новац који је завршио у приватним џеповима. Него да тачно знају шта су платили. Поверење је пољуљано, а да би се вратило, морате разговарати, рећи где могу дати допринос. Има људи који воле Звезду, у свим структурама друштва. Али то се мора представити на најбољи начин.

Планира ли се СМС, као што је постојало раније?

– Ја сам разговарао са Драганом Виторовић, која је била задужена за Фондацију. Једна од тема је био механизам, да ли је то СМС, позив, рачун… Треба видети да ли ти начини мало разводњавају причу. Треба видети на који начин је највише новца пристизало у клуб… Морате реаговати на дневном нивоу, имати идеје увек, како бисте реаговали. Кад се појави пад, да знате на ком месту да све коригујете.

На који начин се информишете о клубу и пратите како се преноси све о дешавањима?

– Не обраћам пажњу на новине и телевизију, радим све како мислим да је најбоље за клуб. Консултујем се сарадницима, али не занимају ме пратеће приче. Увек има оних који ће оцењивати све позитивно или негативно. Моје убеђење је да је корисно разговарати са менаџерима, агенцијама, клубовима, да ли ће неко написати нешто негативно о томе, не занима ме. Тако је око Стојића написано да Црвена звезда уцењује ФК Рад, зато што не игра Пантић. Али мени је жао у том случају, дечко је био повређен, тек сада треба да уђе у нормалну процедуру, да тренира и буде у конкуренцији. Жао ми је момака, почевши од Пантића и Миливојевића, Мудринског, нису само они у питању, нису они ништа криви. Нико од њих никад није рекао да су њихови лични уговору штетни. То су људи који су посредовали приликом склапања уговора са Црвеном звездом, ти уговори нису добри за Звезду. Шта значи да ли ће неко бити у другом плану или не, до сада није био случај, можда ће бити. Немам проблем да то кажем јавно. Шта значи, ви доведете два играча истих способности, што бисте давали шансу некоме да игра а да Црвена звезда у тој финансијској конструкцији нема корист. Неко ће рећи да спортски део… па све је повезано. Ви морати пресећи, да ли ће један или два играча испаштати, можда ружно звучи, можда и хоће. Али ја и даље мислим да је боље један испашта али да клуб изађе из кризе, и да сви схвате да неће моћи да се богате на рачун Звезде, а да наш клуб нема користи или да су минималне. Ко то схвати раније, боље за њега и за клуб. Да од милион евра Звезда добије 100.000 а неко 800.000, мене је срамота то и да коментаришем. Може да се љути ко год хоће, каже у новинама шта хоће, може и играч да се буни. Не постоји други метод да се опоравимо.

Колико је бивша управа крива за то, пошто је она радила те трансфере?

– За бившег председника рецимо никад нисам коментарисао, сви су га оспоравали, ја мислим да није све баш како се критикује, све је индивидуално. Не може се рећи да је све урадио негативно. Немојте му и добро оспоравати, специфични су услови кад је водио клуб. Не оправдавам га, али имао је реалну опструкцију, од стране људи који су вршили власт у земљи и који су саботирали Црвену звезду. У тим условима, није му било лако да ради. Три пута сам га видео, на по десет минута, немам приватни однос са њим, могу рећи да пет година нисмо били прваци и за мене је то лоше. Две године ниси узео титулу, повуци се. Шта је успех, да будеш други, трећи? Куп? Не кажем да није значајно, али боље да сам једном првак него три пута Куп да узмем у пет година. Али разумем да су услови у којима је радио били апсолутно немогући. Из тих услова је можда улазио у трансакције које су неповољне јер је био у подређеном положају, руке су му биле везане, с друге стране би било схваћено као неуспех да се Звезда не лиценцира. Ту се моје мишљење разликује, ма боље да се не лиценцирамо, него да због тога нам узму душу. Боље једну годину да пропустимо, да објаснимо јавности о чему се ради, али онда дођемо и играмо како треба.

Шта имате да поручите навијачима за крај интервјуа?

– Трудићемо се до краја да на спортски начин пробамо да се умешамо у борбу за титулу. Надамо се искрено да ћемо успети иако објективно није све у нашим рукама. Али имам поверење у спортског директора да ће бити способан да оформи тим који ће бити способан да у спортском духу без икаквих проблема врати титулу на Маракану. Ако не успемо ове, а надам се да хоћемо, не постоји оправдање да наредне титула не дође на Маракану, закључио је Кокеза за „РСБ„.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

3 comments

Marko апр 14, 2013 at 13:53

Gospodine Koheza svaka Vam cast za ovaj intervju sa kojim se slazem u potunosti osim u dele oko omladinske skole.Dok nije dosao SRDJAN VASILJEVIC I NJEGOV COVEK OVAJ KAPLANOVIC,Zvezda je od osam ekipa imala SEDAM PRVAKA.SAD IMA JEDNOG.BRUKA.VASILJEVIC IZDAJE NAREDJENJA KOI IGRA I KOJI IGRAC PRELAZI IZ KOJE GENERACIJE,TO JE SVE NJEGOVA KOMBINACIJA SA IGRACIMA I NJIHOVIM MENADZERIMA.ODLICNO STE PRIMETILI DA NEKI IGRACI NETREBAJU NI LOPTE DA VATAJU A NE DA IGRAJU.SAZNAO SAM SAD NA UTAKMICI SA SLOGOM 0>0 KOD NAS DA MALI MILUTINOVIC NEIGRA ZATO STE JE OTAC REKAO DIREKTORU VASILJEVICU DA JE RASTURIO 95 GENERACIJU.TOG MALOG OCE SPANCI PA KAD DODJE POZIV BICE KAKO MLADI ODLAZE.TERAJTE VASILJEVICA I KAPLANOVICA.PROVERITE KO JE IZ PREDHODNOG RUKOVODSTVA KUMOVAO DOLASKU OVE DVOJCE I KAKVE UGOVORE IMAJU,JA ZNAM DVOJCU JEDAN I DALJE RADI U ZVEZDI.KATASTROFA.

Reply
CIGANIN DO GROBA! апр 14, 2013 at 08:31

Prvi utisak je da se jasno vidi da iza ovog čoveka stoji mnogo politički moćan igrač (zna se i koji), jer je on ovde dobro potkačio i prozvao za sporost određene ljude iz vrha Zvezde, a vidi se da se ne plaši da će biti posledica. O povezanosti Kokeze i Keke se već dosta toga zna.
Drugi utisak je: kako to bre mislite da se sa Kaduom SIGURNO neće produžiti ugovor, iako je poznat značaj Kadua u našoj igri kao i želja navijača da on ostane. Pa ne može to tako bez objašnjenja da se postavi kao konačno rešenje. Hoćemo jasno i glasno da nam se kaže u čemu je tu problem!
Kao treće, ima tu dosta dobrih i pozitivnih stvari i pogleda.
Četvrto, i dalje mi je mnogo krivo što je javašlukom ispušten igrač sa kvalitetima kao što je Kueva.
Peto, mislim da je u UO mnogo „jakih“ igrača i sad je već primetno da jedan deo (onaj „brži“) ne može da se uklopi sa onim drugim (da kažemo „sporijim“). Ubeđen sam da će to da „pukne“ i nadam se da će do toga doći u nekom civilizovanom obliku. Lično mislim da će od tog pucanja klub samo profitirati.
Šesto, upadljiva je želja celog UO da ne prozove Lukića i bivšu upravu na odgovornost. Nismo mi slepci, niti smo sisali veslo. Očigledna je namera da se ne čačka oko toga, verovatno da na svetlo dana ne isplivaju oni koji su vedrili i oblačili u Zvezdi (najverovatnije zbog političkih dilova), a bili iznad Lukića. Vesiću odlazi!
I za kraj, ne znam zašto sam nespokojan u vezi toga kuda ide klub sa ovim UO. I taj nespokoj mi je krenuo već nakon nedelju dana nakon što su startovali. Generalno, apsolutno podržavam Čovića, Stojadin je za sada pokazao dobre rezultate, čak i ovaj Kokeza priča većinu stvari koje mi svi vidimo kao realne i potrebne ali…ne znam. Nešto me stvarno čini nespokojnim tu. Mislim da je krajnje vreme da se organizuje kod Marakane jedan skup sa nekoliko desetina hiljada Delija. U formi podrške klubu i ljudima u njemu. Ali i jasnog upozorenja, da im nikome ne padne na pamet da se za.ebava sa Zvezdom jer mi više nećemo da tolerišemo, praštamo i gledamo sa strane kako nas neko uništava. I da nas ne zanima koliko je ko moćan u klubu i koliko ko još moćniji stoji iza koga, jer je Zvezdina Armija, bude li krenula da štiti klub, za sve njih VELESILA.

Reply
Marko апр 14, 2013 at 08:12

Gospodine Koheza,kazete da Vam se svidj direktor omladinske skole.On je doveden da radi a ne da putuje sa mladom reprexentacijom,da deli licence a pri tom je direktor omladinske skole.SUKOB INTERESA.Da nije rasturio omladinsku skolu generacije 95,96,97 pa da covek neke stvari progleda.Ali dok njega oterate nema vise skole.Zakon kaze PET RADNIH DANA ODSUSTVOVANJA SLEDI OTKAZ Direktor je ladno odsustvovao 15 dana kao i njegov trener maltene svaki cetvrtak i ponedeljak,a rezultati katastrofa.Gospodo neke stvari se moraju raditi brzo da nebude kasno.Jucerasnj utakmica omladinaca je bruka za futbal i tu generaciju.Bog nas je spasao poraza,ali nece Bog biti uvek uz nas.TERAJTE ODMA TA DVA TALENTA DOK NEBUDE KASNO.Vasiljevica briga za klub,isao je u Viaredjo tri utakmice tri poraza 8>0 gol razlika.Sad ide u englesku,jel on turisticki vodic ili direktor omladinske skole.

Reply

Leave a Comment