Moja Crvena Zvezda
Клупска дешавањаКошаркаМлађе категорије

Звезда уложила жалбу: Ово је најобичнија отимачина у режији Партизана

images (2)Кошаркашки клуб Црвена звезда Телеком уложио је жалбу на срамне одлуке које су од стране судија, делегата, али и потпредседника КСС Дејана Томашевића донете на прекинутој утакмици финала јуниорског шампионата Србије у Чачку. У жељи да информишемо јавност о свим неправилностима које су се догодиле на поменутој утакмици између јуниора Црвене звезде Телеком и Партизана и мтс и како би се спречили сви евентуални покушаји медијске манипулације, текст жалбе који је упућен на адресу Кошаркашког савеза Србије пренсимо у целини:

Поштовани,

Због одлука које нису у складу са пропозицијама такмичења и правилима игре, а које су донеле судије и делегат на прекинутој утакмици финала Хеба јуниорске лиге између КК Црвена звезда Телеком и КК Партизан мтс, која се играла у Чачку 29. априла 2013. године, улажемо допуну жалбе јер сматрамо да је наш клуб тим одлукама грубо оштећен. Судије на поменутој утакмици биле су Андрија Димовски и Душан Манојловић, док је делегат меча био Душан Продановић. Детаљним прегледањем снимка утврдили смо све непобитне чињенице како је до инцидента дошло, ко су били виновници и открили бројне неправилности, прекршаје и непоштовање Пропозиција такмичења и правила игре што даје довољно аргумената да ова жалба буде усвојена. Уз опис свих спорних ситуација које су претходиле инциденту, али и током самог инцидента, достављамо Вам и видео запис као непобитини доказ наших тврдњи.

Финални меч шампионата Србије за јуниоре прекинут је у 13. минуту при резултату 23:22 за Партизан. Наиме, после једног продора, Петар Скокнић (бр 4) кошаркаш Црвене звезде Телеком, је веома грубо заустављен од стране Василија Пушице (бр 6), играча Партизана мтс, након чега су арбитри оправдано досудили неспортску личну грешку. Након што је направио неспортску личну грешку Василије Пушица кренуо је ка Скокнићу, који је лежао на земљи. Покушавали су да га зауставе и умире Никола Милутинов (бр 11) и Михајло Андрић (бр 13). У тим тренуцима ниједан играч са клупе Црвене звезде Телеком није ушао у терен.

Марко Тејић је потом пришао да придигне саиграча, али га је Пушица два пута одгурнуо рукама и тиме се ситуација још више заоштрава. Судија Душан Манојловић реагује и вуче Пушицу за руку, и тренутно га задржава. Међутим, приближавају се Андрић, Милутинов и Младен Ђорђевић (бр 4) који се уносе у лице Тејићу. За то време на земљи и даље лежи тешко фаулирани Скокнић кога покушавају да придигну Вук Јовановић (бр 7) и Огњен Добрић (бр 13). Судија Андрија Димовски све то посматра у близини линије за слободна бацања. Четири играча Партизана Андрић, Милутинов, Ђорђевић и Пушица нападају Тејића, а судија Душан Манојловић покушава да их раздвоји. Арбитар Андрија Димовски још ближе све то посматра, а и даље још ниједан играч са клупе Звезде није у терену. У метежу који настаје испод коша Вук Јовановић сада покушава да задржи Ђорђевића, који се налази иза Андрића који наставља да напада Тејића, док Милутинова и Пушицу некако успева да задржи и исконтролише судија Манојловић.

Скокнић и даље лежи на земљи, а и даље нико од играча Црвене звезде Телеком ни не покушава да уђе у терен.

У том тренутку долази до контакта између Марка Тејића и Младена Ђорђевића, који просто кидише на Тејића. Вук Јовановић покушава да задржи Ђорђевића, а Ђорђе Каплановић (бр 12) и Добрић стоје и неутрално све то посматрају. Арбитар Манојловић и у овом тренутку поново покушава да обузда Пушицу, придржава га и Милутинов. У тренутку када се Скокнић придиже са паркета, Андрић десном руком удара Тејића у главу и тиме започиње тучу. Приближава се Добрић који покушава да раздваја и спречи даљи сукоб, а потом се залеће Никола Милутинов. Тејић почиње да се брани пошто га упорно нападају Милутинов, Ђорђевић и Андрић. Затим, Милутинов удара левом руком Тејића у тело, а судија Манојловић је одмах поред њега. Арбитар Димовски са супротне стране, са набољим прегледом на ситуацију, све то посматра са удаљености мање од два метра, без жеље да се умеша и предупреди даљи сукоб и физички контакт.

Тејић је успео да се одбрани, али потом Младен Ђорђевић удара Вука Јовановића и то баш у тренуцима када је изгледало да ће се ситуација смирити. Ђорђевић упорно покушава да удари Тејића, али при замаху га спречава судија Манојловић који га са обе руке држи за његову десну руку. У том моменту и Пушица поново креће ка Тејићу. Милутинов затим напада и удара Вука Јовановића, а Андрић се уноси у лице Каплановићу који држи лопту у руци. Повређени играч Црвене звезде Телеком Никола Првуљ који је уз одобрење делегата седео као 13 играч на клупи, ушао је на терен да задржи Андрића и покушао да га раздвоји од Каплановића тако што га је одгурнуо, а Андрић је потом левом руком, веома снажно први ударио Првуља у главу. Андрићу је узвратио Каплановић, а потом је Првуљ насрнуо на Андрића и ударио га је неколико пута. Првуља је јурио Ђорђевић и два пута га шутнуо десном ногом.

Тада је сукоб узео маха, Скокнић је одгурнуо Милутинова који је покушавао да удари Тејића и тек тада су на терен утрчали прво тренер Црвене звезде Слободан Клипа, кондициони тренер Мирослав Ћушић, службени представник Милан Сарић, а за њима и неколико резервних играча, али само како би раздвајали сукобљене стране и смиривали ситуацију, никако са намером да се са било ким физички обрачунавају. Јер, у тим тренуцима судија Манојловић је све то пасивно посматрао прекрштених руку без било какве намере и идеје да инцидент умири.

Судије су искључиле Марка Тејића и још седморицу резервних играча Црвене звезде иако су сви они само покушавали да смире ситуацију и читав инцидент који се отео контроли пошто су у тим тренуцима судије биле само неми посматрачи иако је по члану 38.2.2 правила игре њихова дужност била да предузму све неопходне кораке како би спречили инцидент. Са друге стране арбитри су из табора Партизана мтс искључили само Николу Милутинова иако се на снимку јасно може утврдити да су виновници инцидента и још агресивнији у целој тучи били Андрић (играч са бројем 13), Ђорђевић (играч са бројем 4) и Пушица (играч са бројем 6).

Након срамних одлука судија које су донете под притиском тренера Партизана Александра Бућана, тренер Црвене звезде Слободан Клипа одлучио је да повуче екипу са терена само из једног простог разлога. Јер, није било смисла даље играти утакмицу када је Звезда могла да рачуна само на четворицу, а Партизан на једанаесторицу играча и то искључиво захваљујући неадекватној и пристрасној процени судија.

На сцену је онда ступио делегат Душан Продановић и његова импровизација у тумачењу Пропозиција такмичења. Ако је већ било искључено свих седам резервних играча Црвене звезде Телеком, на основу ког члана Пропозиција је понудио да Црвена звезда Телеком изабере једног играча како би могла да оформи петорку на терену. Тренер Клипа је предложио да то буде Марко Гудурић, али је делегат Продановић из само себи познатих разлога то одбио и понудио да то буде Петар Воркапић иако по Пропозицијама такмичења то није смело да буде његова одлука већ искључиво одлука првог судије. Као образложење је навео да је Гудурић (бр 6) учествовао у тучи, а да је Воркапић (бр 5) само раздвајао сукобљене стране што једноставно није тачно. Обојица су само смиривали тензије и то се јасно може видети на снимку. Како би се утакмица привела крају и бар донекле умањио новонастали скандал тренер Клипа је прихватио да врати екипу на терен и одигра преосталих 27 минута, иако би био онемогућен да изврши било коју измену. Такође, тренер Клипа је прихватио да врати екипу на терен иако га на то није позвао први судија меча Димовски, што му је био задатак према Пропозицијама такмичења дефинисан у члану 52.

Међутим, делегат Продановић у договору са потпредседником КСС задуженим за такмичење Дејаном Томашевићем је саопштио да утакмица неће бити настављена јер је истекло максимално дозвољено време за прекид меча. На овај начин делегат Продановић је двоструко прекршио Пропозиције такмичења јер по правилима игре и то у члану 46 каже се да је то искључиво право и дужност првог судије, као и да у Пропозицијама такмичења нигде није прецизиран временски рок после кога прекинута утакмица може или не може бити настављена.

Службени представник КК Црвена звезда Телеком Милан Сарић је у прописаном временском року поднео жалбу коју је потписао капитен тима Петар Воркапић. Према Пропозицијама такмичења јуниорске и кадетске лиге Србије у члану 44 јасно стоји да утакмица не може бити регистрована до доношења одлуке комесара за такмичење о поднетој жалби. Међутим, супротно Пропозицијама такмичења Партизан мтс је проглашен победником и тиме је на најгрубљи могући начин учињена штета КК Црвена звезда Телеком. Овај прекршај још више добија на тежини ако се зна да је комесар за такмичење Хеба јуниорске лиге Александар Рашинац упозорио да се тиме крше Пропозиције такмичења, а да је потпредседник КСС Дејан Томашевић самоиницијативно одлучио да пехар и медаље ипак буду подељене. Овим гестом Дејан Томашевић је по ко зна који пут показао непознавање елементарних правила и Пропозиција такмичења и тиме још једном извргао руглу кошаркашу организацију, јасно се стављајући на страну једног од учесника у финалу, односно Партизана.

Велики пропуст целокупне кошаркашке организације у Србији је и чињеница да је финални турнир шампионата Србије заказан у исто време када и Фајанл-фор АБА лиге на коме су учествовала чак три српска клуба. Такође, неозбиљност у приступу и организацији завршног турнира шампионата Србије за јуниоре представља и податак да су за финални меч делегиране судије изузетно ниског квалитета, а да нису биле дорасле задатку сведочи и чињеница да су направиле исувише много пропуста чине је директно оштећен КК Црвена звезда Телеком.

Очекујемо да ћете са великом пажњом приступити тумачењу свих чињеница које смо навели у жалби и да ћете сходно томе поништити донешене одлуке. Овим путем посебно скрећемо пажњу комесару за такмичење Александру Рашинцу да ћемо, ако се не буде придржавао Пропозиција такмичења, бити принуђени да га позовемо на одговорност пред Дисциплинским судом КСС због непримењивања пропозиција, као и потпредседника КСС Дејана Томашевића чија су самовоља, необјективност и непрофесионалност превршили сваку меру.

Такође, КК Црвена звезда Телеком не признаје победу Партизана мтс и сматра да Србија није добила јуниорског првака државе. Оно што се догодило у Чачку представља најобичнију отимачину у режији Партизана, какву смо могли да гледамо последњих година, али коју више нећемо трпети и којој ћемо одлучно стати на пут.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

27 comments

aleksa мај 1, 2013 at 02:37

Stvarno,je l’ se neko umorio od saopstenja i prepucavanja tokom ovih godina.To nije resenje nikakvo…Sve ce ostati na ovome,jos par dana ce se pricati i kao da ovoga nikad nije bilo..Ojacati upravu sa nekim jakim i uticajnim ljudima i ovakve stvari se nece ponovit..

Reply
DeckyStrasni мај 1, 2013 at 12:31

ovo nije saopstenje vec zalba.

Reply
Branimir мај 1, 2013 at 13:35

Или: Саопштење о жалби!

Reply
braca мај 1, 2013 at 01:45

Hoce li biti nekog snimka da vidimo to sto se deilo?

Reply
INĐIJA мај 3, 2013 at 15:53

evo, imamo cak i bedan pokusaj provokacije u naslovu
http://youtu.be/tvIxNOKi9Z4

Reply
Branimir мај 1, 2013 at 00:52

Жалба је добра. Поред детаљног описа чињеничног стања недостаје јој више елаборације о повреди материјалних прописа који се односе на навијачно проглашење побједника, што не може бити посао заинтресованих лица, па макар то био и функцио9нер КСС. Тај посао у жалби је требао да одради правник, а не неки секретар или други административац. А ако је то писао правник, онда ми се не свиђа.
То се односи и на условно постављање питања одговорности: ако. Па људи су се већ сасвим довољно експонирали да је сасвим логично поставити питање и тражити њихову одговорност. Треба исцрпити све инстанце и правне лијекове, па нека се надлежни органи изјасне и кажу да нису криви и прогласе их вјечним функционерима. Звезда треба да уради оно што је до ње: да затражи поништење одлуке, одговорност свих људи који су утицали на доношење ове одлуке, одговорност судија и тако редом. Па нека се мало зноје и напишу образложење ако су већ донијели одлуку по жалби.

Reply
Branimir мај 1, 2013 at 00:56

И, наравно, кресати им све по редом. Какви су ово наступи малодушника? Треба ли да им упутимо честитку на освојеној титули?

Reply
РУК мај 1, 2013 at 00:25

Дејан Томашевић је увек био и остао ђубре! Није џаба оболео од витилига…

Reply
vuk мај 1, 2013 at 00:34

koji si ti bolesnik !! kakvo crno sudjenje ljudi jeste li normalni,partizan je bio bolji i tacka.

Reply
Branimir мај 1, 2013 at 00:40

Бољи, у чему? Како си то процијенио? Утакмица се игра 40 а не 13 минута.

Reply
vuk мај 1, 2013 at 01:21

druze kad damo 63 poena na utakmici normalno je da se izgubi,protiv bilo koga a ne protiv partizana..i sta ti sad oces da mi kazes ??sigurno je bilo par gresaka u sudjenju,al kad se da 63 poena nisi ni zasluzio pobedu.. manite se molim vas teorija zavere i gluposti,to su price za malu decu,kosarka nije fudbal..

Reply
Damjan Martinovic мај 1, 2013 at 04:07

Da li si procitao tekst?Da li znas o cemu se ovde pise?

Branimir мај 1, 2013 at 13:34

Вуче, ти си мала маца.

asfg мај 1, 2013 at 20:11

Vzče, prvo tekst pročitaj, vidi o čemu se piše ovdje, pa onda komentariši. 🙂

milos мај 1, 2013 at 10:42

ti si d.b.l!

Reply
STARA ŠKOLA апр 30, 2013 at 23:53

Svaka njihova titula je takva, u bilo kom sportu, gde god imaju konkurenciju. To je, nažalost, oduvek tako. Biće tako i na ovom fudbalskom derbiju, a naročito u košarkaškom plej-ofu. Jednostavno, takvi su, oni se snalaze samo kad je napeto, incidentno, mučno, tada su kao ribe u vodi. Tako ih školuju razni vujoševići, vermezovići, stanojevići… Mi smo drugačiji, mi njih ne mrzimo, ne priželjkujemo im gašenje, samo želimo nadigravanje i pobedu. Kada smo se god izdigli iznad njihovih gadosti(što je veoma teško)-pobedili smo ih opušteno.

Reply
Deer hunter мај 1, 2013 at 02:25

ja zelim da se oni ugase. nas problem nije sto se nismo izdigli iznad gadosti’,,vec sto smo neodlucni islozni da jos dodamo gas i sve ih ugazimo do kraja.

Reply
INĐIJA апр 30, 2013 at 20:47

Igraci nisu usli da se biju, nego da smire strasti nakon sto je igrac Partizana tesko faulirao igraca Zvezde, pitam se od koga je partizan to naucio. I treba da se zalimo, lopovcine su to kojima je obraz ko djon !!!

Reply
Darko апр 30, 2013 at 19:57

Zašto Čović nije uložio žalbu na finalnu utakmicu u Laktašima gde smo sramno pokradeni?Muka mi je da gledam isti scenario već dvadeset godina.Kad god su bile finalne utakmice sa Partizanom u borbi za titulu uvek su sudije navlačile za Partizan.Zašto se o tome ćuti?Dokle mislimo da nas kradu?

Reply
vanja мај 1, 2013 at 00:36

I meni je najjaci utisak finala aba lige cutanje na apsolutnu kradju, cak je i sportski novinar crnogorskih „vijesti“ napisao : partizan je tecu cetvrtinu nosen vjetrom u ledja koji su mu davale sudije… I svi su vidjeli tu kradju a iz naseg kluba niko ni rijec o otimacini…

Reply
Andrej апр 30, 2013 at 19:49

Na zalost, mislim da ni od ove zalbe nece biti apsolutno nista…jednostavno, stvari stoje ovako – njima se sve veruje i dozvoljava, cak i to da prebiju sudije i da prodju bez kazne ili samo sa uslovnom, a nama se niti veruje niti dopusta da nesto ucinimo…

Reply
Miljan апр 30, 2013 at 19:44

Zasto zalba?? Kao da ce te nesto promeniti?
Mi da smo igrali kako smo prva tri derbija nebi nam mogli nista i uzeli bi trofej. Mi smo van forme oni su u odlicnoj formi i pobedili su nas i zavrsena prica! To sto su nas sudije malo kraduckali ne bi nista promenilo da smo igrali kako znamo i umemo. Bolje da pogledamo nase redove i da se presaberemo i da vidimo ko ostaje kome ispisnica i polako stvarati tim za evroligu.

Reply
banja luka апр 30, 2013 at 19:47

prvo procitaj tekst pa onda nest komentarisi..ovo je rijec o juniorima

Reply
Veteran апр 30, 2013 at 19:58

Jel s tobom sve u redu???

Reply
Ultras апр 30, 2013 at 21:20

Miljane ispao si kao iz tramvaja!!!!!!!

Reply
Branimir мај 1, 2013 at 00:36

Мој Миљане, јабуко са гране!

Reply
milos мај 1, 2013 at 10:42

ti si d.b.l!

Reply

Leave a Comment