Moja Crvena Zvezda
Домаћа такмичењаКошарка

Човић: Синоћ смо били на ивици да напустимо терен

dscf3899Председник КК Црвена звезда Небојша Човић поново је био присутан на конференцији за медије која је била посвећена четвртој утакмици финалне серије плеј-офа. Први човек црвено-белих говорио је о многим аспектима дуела црвено и црно-белих, а превасходно се фокусирао на суђење. Излагање председника КК Црвена звезда Телеком вам преносимо у целини.

-Ушли смо у финалну серију и требало нам је две утакмице да неке ствари схватимо и поред свега што знамо шта се уназад неколико година дешава у српској косарци. Малопре сте питали Дејана Радоњића, како то све на њега утиче. Црна Гора је дуго била са Србијом у заједници и то је био заједнички кошаркашки систем тако да за њега ту нема изненађења. Ето, требало нам је две утакмице да схватимо да треба да будемо бољи 15-20 разлике да бисмо победили. Оно што смо јуче гледали је један јако ружан приступ суђењу и необјективно суђење на штету Црвене звезде. Ја сам вам рекао на прошлој конференцији шта очекујем од суђења и то се догодило. Наравно, само пристрасан и острашћен човек то неће тако да види на професионалан начин. Да ја не бих причао приче, ми то све лепо снимимо и пустимо. Како неки кажу, имамо комисије или телеграф.рс . Недужне људе напада човек, али добро, то је генетска варијанта.

Јуче смо имали покушај примене екстремно рестриктивног критеријума. Очигледно су судије проучиле другу утакмицу и ја мислим да је у трећој утакмици, а нарочито у трећој четвртини, дошло до изражаја један приступ у ком је тотално изгубљен критеријум на штету Црвене звезде. Очекујем да такав случај неће бити у четвртој утакмици. Оно што се заборавило је да се утакмице не играју због судија, већ због публике и да је ту изгубљен потпуно осећај за игру. Догађали су се пропусти у процени контакта, претерана заштита Партизана, те несанкционисање недозвољених контакта над играчима Црвене звезде. То се већ догађа годинама уназад и зато треба да будеш бољи 15-20 разлике и издржиш све врсте тортура и добијеш у случају да имаш нешто мало и среће а да добијеш пет, шест до седам разлике.

Такође, очигледно је да судије немају право решење за арсенал псовки, увреда, иритирајућих говора телом Дулета Вујошевића. Он све иритира, самог себе, све око себе и публику што је најопасније. Ја не знам да ли је судија Јурас глув па ништа не чује… Пардон, нећу човека ништа да дирам јер је он још увек под фрустрацијом онога што му се догодило у Вршцу у свлачионицим у којој заправо није био Дуле Вујошевић како он каже. А како каже снимак, који такође постоји, то ћемо видети. Зато ми имамо обезбеђење за судије. Где је КСС? Где је судијска организација? Где је држава? Ја верујем да је и председник владе, који јесте Партизановац, гледао ту утакмицу. Када ви претите некоме да неће жив изаћи из хале, ваљда постоји закон у овој земљи. Не, то се упоређује, колико сам чуо, са играчем Лазићем који је опсовао судију – јесте га опсовао. Иако га је заслужено опсовао, ја то не подржавам, али играч је играч. Постоји само мала разлика што је Лазић играч, а што је Вујошевић, бар би то требало да буде, васпитач и учитељ. То је само мала, небитна разлика.

Друго, протест да му се чита са усана. Све оно што смо видели он није изговорио. Он је заправо причао на енглеском, а ми то нисмо разумели. Немојте молим вас да дирамо човека. Можда је то неки полуенглески, полуруски, полугрчки… Где је све био у својим роминзима. Нисам на почетку конфренције рекао ону Андричеву која је важила за време у којем је он живео – када будале проговоре, тада паметни ћуте. Тада није била оваква технологија, тада нису биле камере, тада нисте могли да са таквим говорима обмањујете јавност. А ми данас имамо наставке у Тегелтијиној емисији где он прича неке ствари и просто ме чуди јер он не чита нормативне акте ни КЛС. Он не разуме да Бојић није одговоран за судије, него Бранко Јовановић који са групом контролора оцењује судије. Бојић је једноставно примењивао пропозиције, за које смо ми увек имали примедбу. Бацање флаше на терен не може да кошта од 100 до 500 динара нпр. Па када флашу баци Звезда то је 500, а када Партизан баци флашу то је 200. Не знам што су се толико узбудили око Бојића који је мој пријатељ. Што се дотични новинар није узбуђивао око смене Бојића када је промењен на месту генералног секретара КСС? Зато што га је Дуда Ивковић променио? Јер не сме да удари на тај ауторитет? На крају, крајева ради се ревизија тамо па нека људи утврде ко је за шта одговоран.

Просто се дивим Дарку Јовичићу како подноси све оне ниске ударце које чујемо у оној емисији. Прво није коректно, а потпуно је нетачно. Ја очекујем од сваког новинара да се добро информише, а информисање није кафанска прича и одакле могу да се чују по неке информације, али су то обично дезинформације. Причате о озбиљним информацијама, а наша лига би требало то да буде, онда узмите правилник, статут, правилник о делегирању судија и прочитате ко и колико може. Као гласао је сам за себе, па и да није било би 3:2. Могао бих да наводим пуно примера на ту тему.

Сутра имамо судијску тројку која је интересантна. Имамо Белошевића и имамо Маричића који је Партизановац. Он навија за Партизан и наше искуство, уназад неколико година, говори да он има одређен степен одбојности према ФМП-у и нарочито према Црвеној звезди од када сам ја дошао у клуб. И зато он данас није био типован на конференцији за штампу Дулета Вујошевића. Он је данас типовао господина Белошевића са својим причама о аутомобилима и осталим стварима. Ево сам Белошевић нека каже ко му је претио, ако му је неко уопште претио, а мислим да је за ову годину дао довољно поклона Партизану у Лакташима. Потпуно незаслужена победа Партизана. Ко ће сада да се буни? Лисац и Лорбек? О њима ћемо 20. јуна да причамо. На основу јасних папира и споразума који су потписани јер Црвена звезда, а исто и Партизан, нису клубови без традиције.

Ми сада који смо у Црвеној зведи смо епизоде. За годину, две, месец дана, три месеца доћи ће неки други људи. Мој задатак је да утрем тај пут и да људима који су је перманетно рушили, а ту је била укључена и држава почевши од покојног Мирка Марјановића од 1992/1993 па надаље, онемогућим да са тим наставе. Ми на тај начин не функционишемо, а да ћемо пробати да све узмемо за Црвену звезду, наравно да хоћемо и нећемо да се стидимо да вам то кажемо. Да ћемо демонтирати тачке, које бих у духу серија које се појављују, назвао фармом за узгој. Фарме за узгој послушних судија, а да не набрајам друге фарме у одређеним областима. Фарма у смислу да ћеш напредовати као судија зато што си за Партизан. То је моје мишљење. Рекао сам око Маричића и Белошевића да ћемо снимати сваки потез. Што се тиче Николића, од њега се очекује да уђе у фарму за узгој послушних судија. Надам се искрено да ће тај човек успети да издржи притисак.

Мислим да је Влада Јефтовић синоћ показао храброст, мада право да вам кажем јако је тешко судија јер би они морали да досуђују техничке грешке као револвераши за оне приче на енглеском Дулета Вујошевића. А не да се повлаче пред таквим понашањем и толиким одвратним притисцима на судије.

Ниједан судија не треба да се плаши Црвене звезде и нашег приступа јер је наш приступ искључиво регуларност и ништа друго нас не интересује. Не треба да се плаше ни тога да ће Црвена звезда утицати на њихово напредовање. Као добијеш батине у Вршцу, повучеш изјаву, а онда после тога си на листи Евролиге. Нећу да помињем његово презиме, али сви знате ко је. Тај се Јурас није видео цело прво полувреме па онда треба да му исплатимо половину накнаде за утакмице, а у другом треба да му одузмемо и прву половину. Војновићу не знам да ли и даље свира химна Партизана на телефону, ова наша србијанска полутка Војновића. Он не свира, свира трећи судија па каква је онда то комуникација између судија? У овој земљи можете да оцењујете посао свих нас, али ако крећеш да оцењујеш посао судија то је недозвољено. Тако да ја имам велику забринутост за сутра вече од судијске тројке. Белошевић јесте најбољи европски судија из Србије и то ме и брине. Само најбољи и најталентованији знају да вам мазну, а да као не видите. Ја ово причам, наравно, из превентивних разлога. Веома бих волео када би судио, како је судио у Лондону јер је заиста одличан судија. Да не претерам у хваљењу па да помисли да треба да суди за Звезду. Он не треба ништа Звезди да да, али не сме ништа Звезди ни да узме. Сутра је на провери он, али и сви остали, да ли разумеју енглески Дулета Вујошевића. А снимаћемо му сваки гест, односно не ми јер то ради јавни сервис који ми због тога и плаћамо. Његова служба је да јавно приказује правилно и неправилно, и наравно да коментатори тог јавног сервиса који су својевремено упозоравали на дотични енглески језик су добијали чак и промену па су били смењивани. Сада прећуткују те коментаре које су видели директно, па чак и прећуте и увреде и наставке увреда супругама. Врло сам захвалан Тодорићу што је схватио после две године да су нам супруге недужне. Чини ми се да је он синоћ устао да упозорава тако да морамо те ствари да пређемо.

Искрено, ја прижељкујем да се игра пета утакмица. Тиме не оптерећујем тренере и играче, њима честитам шта су синоћ издржали јер смо били на ивици да изађемо и идемо кући па да пустимо Партизан и судије да славе тамо. Прижељкујем пету утакмицу и бићу одушевљен ако у првом реду буде седео Кристијан Голубовић или неко од тих егзотичних типова из андерграунда. Страшно ћемо се уплашити тих типова, могу да окаће ланце колико год хоће, као што је то било својевремено. Нека доведу што више тих знаменитих у први ред да се преплашимо од њих. Црвена звезда нема ништа од ревизије суђења па нека се доведу и неутралне судије са стране. Све функционише и све је засновано на страху, гепековању, пребијању, притисцима, систему, па чак и једном делу државних функционера који учествују у томе. Где је држава у ствари? Где је председник Владе да се огласи око овога? Не, пустимо стручњаке са факултета да причају. Није никакав проблем и ја сам радио на факулету па поштујем професоре, али волим са професорима да полемишем уз прво питање – шта си конкретно створио у свом животу? Апропо психолога, политиколога и осталих ствари. Мени је тог непрегмантизма и јаловости преко главе у свим основама и областима.

Јовчићева фрустрација се тачно видела на овој утакмици. Изгледало је као да је судио из гепека и то су истине, а тотално је друга ствар што једна емисија то жели да представи као неистине и дезинформације. Нећу да улазим у варијанте ко је гатара, ко није гатара и ко је за шта. А што се тиче Врања и таквих питања, немам никаквих проблема да све те ствари расправимо у полицији и јавно. Почевши од Земунског клана, Сурчинског клана, контаката, веза, ко се с ким дружио, ко се с ким дружио… То је све било у духу традиционалног српског пријатељства. Да се не фолирамо и правимо наивни, можемо да зовемо Владу Ђуровића из СБ Пока, да и њега питамо неке ствари – ко га је филовао и ко му је правио политичке приступе. До летовања и авиона по шмрчак основамо. Нема никаквих проблема да и о томе причамо.

Ја нисам рекао да је Дуле мазнуо слике, али нисам рекао ни да није. Ден Боша и Бошове машине нисам рекао да има, али нисам рекао ни да нема и оног клизача на кривој дасци. Значи никакав проблем није да отворено причамо о пореклу тих намештаљки. Ја се моје прошлости не стидим и никада се нећу ни стидети и могу јасно да документујем јер знам да смо се бавили врло незгодним пословима. Ја никакве контакте нисам имао са Мишковићем, нисам рекао да је Дуле имао, али нисам рекао ни да није имао. Ако се већ играмо речима јер је мени посао био да се играм речима.

Што се тиче амбиције Црвене звезде, наша амбиција није да се лига враћа у КСС. Моја лична амбиција није да будем председник КСС. Био сам председник КСЈ и просто не знам одакле те полуинформације јер ниједним својим потезом нисам уплашио Драгана Ђиласа да сам му конкурецније. Шта више, први сам га је предложио али смо после представили да је то урадио Даниловић. Зашто? Зато што Партизан има један трик, или фрик, да све што Звезда предложи и када је добро кажу – нећемо јер је Звезда то предложила. Е зато сам ја дао идеју, а Партизан је предложио и ја немам ништа против тога.

Из Партизана иде прича да ће Савовић у Билбао. Под један, Билбао нема паре да га плати. А под два, зашто би Савовић ишао са коња на магарца? То би исто било када бих ја рекао, а рекао сам отворено, односно нисам рекао да има пуно неисплаћених играча у Партизану и просто не знам како су задовољни. Ти играчи су веома интересантни за Билбао, па и Црвену звезду, а нисам то рекао, а рекао сам или рекао сам, а нисам рекао ако треба да се играмо речима. Тако да пустите нас тога, то је патка око Савовића да ће негде ићи.

Што се тиче утакмице, само без икакве еуфорије. На добром смо путу да се вратимо у реалан живот и побегнемо из виртуелности. Да ли ћемо успети? Не знам. Систем се дуго градио. Црно-бели свет се дуго градио, али не заборавите још једну ствар, било да сте Звездаши или Партизановци, да сте биолошки чисто, сада ће ме овај опет прозвати да сам ренесансни интелектуалац – да ли ви имате црна и бела крвна зрнца или црвено и бела крвна зрнца? Не заборавите да је свет у колору. Нема еуфорије, што више навијача да дође на утакмицу, да максимално урадимо посао како треба и учинимо Србију још сретнијом. Биће сретна када је Звезда прва. Зашто то кажем? Па да ли је тачно да је већина навијача у Србији Звезде? Јесте. Ако победи Звезда Србија ће се више радовати.

Судије су саме криве што су дошле у ситуацију да суде у оваквом амбијенту. То траје годинама уназад и нико није имао храбрости да се супротстави томе. Уосталом, ако се плаше не треба да суде. Јадни они! Ем ти дам 500 или 1000 евра накнаду за суђење, ем дођеш, одаламиш ме и узмеш незаслужено утакмицу, а ми се убисмо да нађемо паре да финансирамо клуб и средимо финансијску ситуацију. Зашто да их жалим? Судије које више суде могу годишње да узму 98. 000 евра. То смо чак једне године и рачунали Бојић, Биорац и ја. А онда израчунамо где смо ми, а где су он и при томе је он сервис јер не играмо ми због њих. Ја ту немам никакву емоцију нити жал. Не бих имао ништа против да дођу стране судије, чак и да их финансирамо. Само да дође до регуларности и да прекинемо више ове виртуалне варјанте и ортодоксне крађе. Нема никог у Србији ко је реалан да није рекао – Људи па шта је ово синоћ било? Стварно нема, на страну што сам ја председник Звезде.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

20 comments

Džo јун 12, 2013 at 12:37

„Izgledalo je kao da je sudio iz gepeka“ :mrgreen: i to je istina ❗

Reply
ZVEZDA јун 12, 2013 at 10:37

Ekskluzivno saznajemo da je Vujošević optužio Čovića da placa igrače Zvezde da daju koševe Partizanu.

Reply
BORISGL јун 12, 2013 at 03:44

Samo cu reci…Nebojsa Covic!

Reply
Avanti Stella Rossa јун 11, 2013 at 23:09

Polako ali sigurno na krilima energije Nebojše Čovića, kao feniks iz pepela diže se naša Crvena zvezda. Uzalud brojne ukradene titule u režijima Karadžića, Vujoševića, Jovanetića, Beloševića i uz popoć „žutih“ i SPS-ovaca, kao i njihovih tajkuna Miškovića, Đurića i sličnih projekat uništenja Crvene zvezde je doživio krah. Jaka Crvena zvezda je simobol jake Srbije,..

Reply
CzvBoys јун 11, 2013 at 22:35

Po meni je glupo i stvarno ne znam razlog zasto se kapacitet hale kada je Zvezda domacin smanjuje?Zar nije valjda bolje kada imamo sto vise navijaca na utakmici? Uostalom,kad partizan igra pred punim kapacitetom zasto ne bismo i mi?

Reply
srbin јун 11, 2013 at 21:39

Pa,sta da se kaze od postanka se radi protiv Zvezde ,zato se mi svi Zvezdasi moramo svim silama boriti protiv toga i dokazati da nam niko nista NE MOZE, …A,Zna se jedno kada je Zvezda Jaka je i Srbija,ali,. ima mnogih kojima to smeta,. .. ali to nece do veka jel nicija nije gorjela do zore,. pa nece ,..

Reply
marakana јун 11, 2013 at 21:16

napustanje terena nije resenje, tako je i fk vojvodina napustila teren u finalu kupa zbog ocigledne kradje i svi znamo kako su prosli !

Reply
Danijela јун 11, 2013 at 21:14

Hvala Vam sto ste nam vratili ZVEZDU i osmehe na lica zajedno sa njom. Ako Vam znaci nasa moralna podrska da nastavite na isti nacin i istom snagom, imate je bezuslovno. ZVEZDA <3

Reply
boban јун 11, 2013 at 21:08

bravo covicu

Reply
Ibrahim Gaj јун 11, 2013 at 21:04

Ja sam niko i nista ali se izvinjavam gospodinu Covicu. Kada je komentarisao da cemo biti pokradeni u trecem mecu, komentarisao sam da ne nalazi unapred alibi. Ono sinoc je bila kradja! Samo napred Nebojsa. Isteraj sve do kraja!

Reply
forza stella rossa јун 11, 2013 at 20:41

Otvorio Covic dusu na konferenciji i izneo zivu istinu kako funkcionisu stvari u nasoj kosarci!!Najvise mi je drago sto je progovorio o tome kako napreduju pojedine sudije kroz svoje karjere!!To je javna tajna koju znaju svi i cute ko najvece pizde!!Pocevsi od svih predsednika Saveza,preko Dude Ivkovica pa do obicnih funkcionera-prasinara!!

Reply
monteniger јун 11, 2013 at 20:09

To Covke legendo udri bagru mamu im je#em. Sve je tacno od A do S. Gledam ga juce, go#nar je svaku sudijsku odluku u nasu korist prokomentarisao sa njegovim cuvenim repertoarom i hvatanjem za glavu. A smrad sto ne pogleda statistiku na kraju meca gde je tudjmanovskom klubu dosudjeno 40 slobodnih bacanja eeeej 40.

Reply
Delija zauvek јун 11, 2013 at 20:08

„Iz Partizana ide priča da će Savović u Bilbao. Pod jedan, Bilbao nema pare da ga plati. A pod dva, zašto bi Savović išao sa konja na magarca? To bi isto bilo kada bih ja rekao, a rekao sam otvoreno, odnosno nisam rekao da ima puno neisplaćenih igrača u Partizanu i prosto ne znam kako su zadovoljni. Ti igrači su veoma interesantni za Bilbao, pa i Crvenu zvezdu, a nisam to rekao, a rekao sam ili rekao sam, a nisam rekao ako treba da se igramo rečima. Tako da pustite nas toga, to je patka oko Savovića da će negde ići“- kakav kralj 😀

Reply
Djole- Jagodina јун 11, 2013 at 20:06

Čovicu zavedi red i u fk,oteraj neradnike pa nek su po sto puta zetovi i suraci i legende svako ko nece da radi da se Zvezda izvuce napolje bre.Problema je mnogo a vremena malo zato svi zajedno na posao

Reply
Braca јун 11, 2013 at 20:02

Treba da se ozvuci protivnicki trener! Postavis mu lepo mikrofon i snimas ga! Pa da vidimo onda da li ce da preti!

Reply
Бранимир јун 11, 2013 at 21:52

Ух, што би га уплашио!

Reply
Braca јун 13, 2013 at 12:20

I ne mislim da ga plasim! Kako god da se i tad ponasa nece moci da izadje na konferenciju za stampu ili u medije i da kaze kako je samo opsovao, a ne pertio ovim ili onim! Tada bi onda i mi znali sta je tacno rekao!

Reply
Nikola-CAK I KADA KOSA MI OSEDI.... јун 11, 2013 at 19:56

Ja njih ne podnosim,mrzim ih iz dubine duse,ali nikako ne podrzavam to napustanje terena…

Reply
MILAN KG јун 11, 2013 at 20:04

isti slucaj i ja ih mrzim ali sam protiv napustanja terena napustanjem bi im dali legitimitet

Reply
miki јун 11, 2013 at 19:49

Covke puna podrska za sve sto si do sada uradio za KK! To sto grobari rade se znalo odavno, ali su uz podrsku ljudi iz drzave mogli da rade sta zele, a isto to jos uvek rade u fudbalu! Svi znamo kako su gepekovane i samarane sudije, jedino je kod njih od jednom zavladala amnezija!

Reply

Leave a Comment