Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Упознајте Звездине ривале у Еврокупу: Билбао Баскет (1/3)

BilbaobasketНакон што је јуче одиграно и последње коло Еврокупа, Црвена звезда је сазнала са ким ће се борити за пролазак у осмину финала Еврокупа. У групи Л поред нашег клуб за једно од прва два места у групи, бориће се Нижњи Новгород из РусијеБилбао из Шпаније и Паниониос из Грчке.

МЦЗ ће у наредна три дана покушати да Вам представи ближе сва три ривала, а данас почињемо са тимом из Шпаније, Билбао. 
Билбао Баскет

Кошаркашки клуб Билбао Баскет је клуб из Шпаније, основан 2000. године наследивши Каха Билбао. Потиче из истоименог града Билбао који се налази у шпанској покрајини Баскија на самом северу Шпаније. Клуб се први пут пласирао у најелитнију шпанску кошаркашку лигу 2004. године и до данас је члан исте. Прве две сезоне нису биле баш успешне, али од 2007. године константно се на крају налазе међу 10 екипа у Шпанији. Највећи успех у домаћем шампионату остварили су 2011. године када су играли финале и изгубили од Барселоне. На европску сцену, Билбао први пут излази у сезони 2008/2009 у оквиру Еврокупа. Треба рећи да су не тако давно забележили три врло вредна резултата у Европи. Прво су у сезони 2009/2010 били трећи у Еврокупу, у сезони 2011/2012 стигли су до четвртфинала Евролиге, да би прошле сезоне изгубили финале Еврокупа од Локомотиве Кубан у Шарлоа, Белгија.

Председник клуба је човек са ових простора, Предраг Савовић, некадашњи кошаркаш Партизана, Беовука, Денвер Нагетса, Шарлоа и Билбао. На челу клуба се налази од децембра 2010. године, а резултати најбоље говоре о његовом раду у клубу.

Билбао своје утакмице игра у велелепној Билбао Арени. Отворена је у септембру 2010. године, спада у једну од најмодернијих и најлепших у Шпанији, а може да прими нешто више од 10.000 гледалаца. Њена изградња коштала је 38 милиона евра.

bilbao_arena_vacioКроз историју, доста играча са ових простора играло је у овом клубу. Ту су и наши бивши играчи, Миле Илић, Оливер Стевић, Огњен Ашкрабић, Милан Мајсторовић и Саша Стефановић. Много добрих играча играло је овом клубу, издвојићемо: Николас Зисис, Тијаго Сплитер, Реналдас Сеибутис, Марселињо Уертас, Марко Банић, Диор Фишер, Костас Василијадис, Арон Џексон и многи други. Све своје велике успехе Билбао је постигао са тренером Фоцисом Кацикарисом на клупи.

Тренуто, Билбао се налази на 13. месту шпанске ЕНДЕСА лиге. Након 10. кола остварили су учинак од 4 победе и 6 пораза, али овај податак треба узети са великом резервом, јер ово не осликава верно квалитет екипе. На старту сезоне имали су нешто тежи распоред, а ако томе придодамо и лош почетак сезоне, онда је ситуација јаснија. У последње време, Билбао игра доста добро, у успону су форме. У последња три кола забележили су три победе. Прво су као гости савладали Ваљадолид, затим код куће Естудијантес, па протеклог викенда у гостима Кахасол. Уосталом, у 6. колу су код куће савладали Барселону, па Вам је то најбољи знак да се ради о врло озбиљној екипи.

У Еврокупу су у прва четири кола забележили исто толико победа, да би онда везали пет пораза. Ипак јуче су у последњем мечу савладали Олденбург и тако обезбедили наставак такмичења у групи Л.

Очигледно је да екипа још увек тражи праву форму, а делује и да играју све боље како сезона одмиче. Играчки кадар доживео је неколико промена у односу на претходну сезону. Клуб су напустили битни играчи као што су Милован Раковић, Ламонт Хемилтон, Николас Зисис, Костас Василијадис што је сигурно велики губитак, па и ту треба тражити оправдање за нешто слабије резултате клуба.

Pueyo_g_pueyo_granТренер екипе је шпански стручњак Рафа Пуејо. Реч је о релативно младом тренеру рођеном 1971. године управо у Билбаоу, коме је ово прва сезона на клупи овог клуба, јер је осам година радио у стручном штабу Фоциса Кацикариса као асистент. За њега кажу да игру противника анализира до детаља, а посебно га воле домаћи навијачи, јер је „њихов човек“.

Организација игре је дужност Раула Лопеза, искусног 33-годишњег шпанца. У Билбао је дошао 2011. године из Химкија, а у својој богатој каријери наступао је и за Хувентуд, Реал Мадрид у два наврата, Јуту Џез и Ђирону. У Шпанији су полагали велике наде у њега, поредили га са Џоном Стоктоном. Као 24. пика на драфту 2001. године изабрала га је Јута Џез, али је целу прву сезону пропустио услед повреде лигамената колена. Ипак, одиграо је две сезоне у НБА сасвим добро, да би се 2005. године вратио у Шпанију.

Одликује га одличан преглед игре, одлична контрола лопте, врло је брз, квалитетан је и разноврстан нападач, у стању да себи искреира шут. Има одличан пас и осећај за асистенцију.

Ове сезоне у Еврокупу просечно бележи 10,4 поена и 4,8 асистенција по утакмици уз невероватне проценте шута (52% за два, 53% за три, 94% слободна бацања). Просечно проводи скоро 30 минута на паркету. У првенству Шпаније, просечно бележи 12,8 поена и 3,9 асистенција (69% из игре, 33% за три, 84% слободна бацања).

Годинама је огромна снага Билбао била у њиховој спољној линији. И ове сезоне имају неколико квалитетних играча на позицијама бека шутера и ниског крила.
45d
Роџер Гримау је још један у низу искусних играча у овој екипи. Овај момак је у јулу ове године напунио 35 година, али му то не представља проблем да и даље игра на врхунском нивоу. Може да игра на све три спољне позиције, целу каријеру провео је играјући у Шпанији, а највећи траг оставио је у Барселони где је играо од 2003. до 2011. године. Реч је о феноменалном дефанзивцу, на спољним позицијама може да чува било кога са великим успехом. Има јако чудну механику шута, прилично „ружну“ за око. Шут му није јача страна, ретко и шутира за три поена, у просеку мање од једног покушаја по утакмици.

Ове сезоне проводи на паркету нешто више од 15 минута и у Еврокупу и у ЕНДЕСА лиги. За то време стиже да убаци нешто више од 5 поена у просеку у оба такмичења. 

Даирис Бертанс је Летонац, који је током лета стигао у Билбао из ВЕФ Риге. Реч је о једном релативно младом играчу рођеном 89′ године. Носи надимак „Летонска ракета“ због свог стила игре, а у Србији је далеко познатији његов брат Давис. Реч је о експлозивном играчу, квалитетном шутеру и сасвим коректном дефанзивцу.

Ове сезоне просечно бележи 12,3 поена у Еврокупу (45% за три), док у ЕНДЕСА лиги има 11,5 поена у просеку и други је стрелац тима.

Фран Пилепић је вероватно свима добро познат. Реч је о играчу који је до две године господарио теренима АБА лиге у дресу Широког Бријега, али је овај шутер 2012. године направио искорак у каријери преласком у Билбао. У почетку није добијао шансу, али од почетка ове сезоне има своје место у екипи и 15-ак минута у просеку на паркету.

У Еврокупу просечно бележи 7,5 поена по мечу уз 30% шута за три поена (4 покушаја по мечу). У ЕНДЕСА лиги бележи 5,3 поена уз 35% за три (3 покушаја по мечу).

Његов земљак, Зоран Вркић имао нешто мању минутажу од Пилепића. Стигао је у Билбао током лета из Икароса, може да покрива обе бековске позиције. Кажу да има велики простор за напредак, а до сада ни у Еврокупу ни у ЕНДЕСА лиги није показао много, у просеку нешто више од 3 поена по утакмици.

Најбољи играч екипе је Алекс Мумбру. Овај 34-годишњи Шпанац игра своју 4. сезону у овом клубу и капитен је екипе. Највећи траг оставио је у Реал Мадриду и Хувентуду, дугогодишњи је члан репрезентације Шпаније и битан шраф у игри Билбаоа. Рођени је победник, прави лидер, када треба може све да уради за тим, може да игра на готово свим позицијама осим под кошем када то затреба. Одличан је дефанзивац, добар скакач, има одличан преглед игре и сасвим солидно разиграва своје саиграче.

У Еврокупу просечно бележи 13 поена по утакмици (56% за два, 29% за три, 79% слободна бацања) уз 5 скокова и 4,2 асистенције по утакмици. У ЕНДЕСА лиги је најбољи стрелац тима са 13,3 поена у просеку (42% за три) уз 6 скокова и 3,2 асистенције. 

Овим бисмо комплетирали спољну линију Билбаоа, селимо се под кош.

Једно од појачања, који су у клуб стигли овог лета, је и 23-годишњи Американац Џеки Кармичел. Дошао је са Универзитета Илиној где је просечно бележио 17,4 поена и 9,3 скокова по утакмици, а летос није успео да се избори за уговор са Далас Мавериксима.

Најбоље се сналази на позицији крилног центра, није нарочито добар шутер. Одличан је атлета, врло лако завршава ситуације по кошем, изузетно је снажан и покретљив. Добар је дефанзивац, воли да јури блокаде из другог плана, али као ману му истичу лошу одбрану на периметру. Доминантан је скакач. Рекао бих да се још увек привикава на кошарку у Европи.

У Еврокупу ове сезоне просечно бележи 4,8 поена и 5,3 скокова по утакмици за 16 минута на паркету. У ЕНДЕСА лиги игра нешто мање од 10 минута по утакмици и за то време бележи 2,7 поена и 1,5 скокова по утакмици.

Ту је и придошлица Дамир Маркота, још један Хрват у екипи. У Билбао је стигао последњи, тек пре нешто више од месец дана. Ради се о једном играчу са великим интернационалним искуством, може да игра и на 4 и на 5, мада се ипак боље сналази на позицији крилног центра. Врло је покретљив за својих 208 центиметара висине, има домет у шуту за три поена и добру игру лицем ка кошу. Дефанзивно има проблема са физички доминантнијим играчима. Још увек тражи своје место у екипи, вероватно ће врло брзо све доћи на своје место.

hervelle-supero-palau-record-rebotes-partido-bizkaia-bilbao-basket_1_648745Белгијанац Аксле Ервел је један од староседелаца у екипи. У клубу је од почетка 2010. године, своје име је стекао играјући у Реал Мадриду дужи низ година. Реч је о једном универзалцу, добром дефанзивцу и скакачу. Игра увек за тим, никада не истиче себе у први план, што га и одржава овако друго у Европској кошарци. Коректан је и шутер, али ништа специјално.

Ове сезоне у Еврокупу игра просечно 23 минута и за то време убацује 8,2 поена и бележи 4,3 скока, док у ЕНДЕСА лиги игра 25 минута и бележи 7 поена и 6,3 скока у просеку. 

Херман Габријел је 33-годишњи Шпанац који је још један у низу искусних и доказаних играча у овој екипи. Врло је покретљив, има „меку“ руку и ту може правити доста проблема нашим високим играчима. Има добар осећај за скок, врло је сналажљив када је у близини коша, зна да импровизује.

У Еврокупу просечно бележи 12,8 поена и 4 скока за 23 минута у игри, док у Шпанији има 10,9 поена и 4,1 скок за 22 минута на паркету.

Литванац Антанас Кавалиускас је један од ретких играча у екипи Билбаоа од кога не прети опасност у шуту за три поена. Реч је о класичном центру који је у Билбао стигао овог лета из ВЕФ Риге. Добар је скакач, врло чврст играч, можда он више буде одговарао нашим центрима. Ради доста ситних ствари на паркету, прави јаке блокове, сигуран је испод самог коша…

У Еврокупу просечно бележи 10,3 поена (67% за два, 87% слободна бацања) уз 4,8 скокова, а у ЕНДЕСА лиги има 8 поена (58% за два, 61% слободна бацања) уз три скока.

Мамаду Самб је натурализовани Шпанац, момак рођен у Сенегалу 1989. године. У клубу је од јануара прошле године, али никако да добије праву прилику. Има дуге руке, добар је атлета, не тако добар шутер и дефанзивац.

Билбао је екипа од које ове сезоне можете да очекујете све. На једној утакмици у стању су да вас „затрпају“ тројкама, да би на следећој имали испод 20% шута за три поена. Ниједан параметр у игри им није константно добар од почетка сезоне, очигледно је да је новој екипи потребно дуже времена да се привикне и уигра, а не делује у овом тренутку ни да на клупи имају човека који може све то одмах да подигне на виши ниво.

Ипак, до утакмице са Звездом има још доста времена, а верујем да ће до тада Билбао изгледати много другачије. Неоспорно је да се ради о квалитетној екипи, која годинимана у назад има јак домаћи терен. У екипи је много искусних и доказаних играча, а клуб ће сигурно јурити највише домете у Еврокупу.

Прогноза: Једно од прва два места у групи.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

29 comments

deda mraz дец 21, 2013 at 18:06

Batko,

PROVIDNO JE DA SI GLODAR KOJI SE PREDSTAVLJA KAO DELIJA

Reply
Fornicator дец 20, 2013 at 17:35

Ej, ljudi, pročitah sad da Makabi traži da kupi Bobija za top 16… Možda ne bi bilo loše da im ga uvalimo – nikad neće biti skuplji nego sad, a Radonjić ga svejedno ne ume iskoristiti. Dovedemo umesto njega jednu klasičnu peticu i skočnu četvorku, i guramo loptu pod koš do kraja sezone, čisto da nas Šilb ne ukopava kao do sad, a?

Reply
Batko дец 20, 2013 at 17:53

to bi bila super opcija…

Reply
pancevac дец 21, 2013 at 00:05

znaci tako to ide? ti si zaduzen za prelazni rok?! :facepalm:

Reply
Batko дец 20, 2013 at 17:12

http://www.sportal.rs/news.php?news=116073&c=7426 prodaće ga čova, da je od suvog zlata…

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:25

mislim da nemamo šanse u evrokupu, realno…

Reply
Fornicator дец 20, 2013 at 15:26

Ma kakve šanse, kakav evrokup, kakvi bakrači – samo ABA!

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:28

bravo, potpuno realan komentar…

Reply
Gašpar дец 20, 2013 at 01:26

i zaboravio sam dodati, da nijednu utakmicu u pioniru neće gledati više od 2000 gledalaca…

Reply
Kastro дец 20, 2013 at 10:39

Kada vidim ove komentare tipa sta ce nem evrokup i slicno prevrne mi se u stomaku, pa ekipa sa daleko veecim budzetima igrraju evrokup a mi smo ga prerasli, igra himki,alba,valensija, besiktas i ovaj gaspar sto prica o poseti, pa on nije bio ni na jednom mecu ja garantujem da ce biti duplo vise navijaca nego sto on kaze, i to je lik koji je pre par sedmica danima pozivao na bojkot a sada pametuje

Reply
Samo ti дец 20, 2013 at 13:38

Ma daj brate to ovaj lik koji ne zna sta ce sa sobom pa pljuje sve redom, nista mu ne valja. kao i onaj Indjija.
Nemoj se nervirati zbog njih.

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:13

svako ima svoje mišljenje, čovek tako razmišlja, a druga je stvar da li će se vama svideti ili ne!

Reply
Gašpar дец 20, 2013 at 01:24

a, tu smo negdje što se kvaliteta tiče, srednja žalost, mislim da je bilbao najjači u ovom trenutku, dobili su i barsu kući, a mi gubimo od širokog budućnosti i skoplja…

Reply
Villa дец 20, 2013 at 09:25

Rodjace Igokea u EK posle produzetka izgubi od Himija, a taj Himki neporazen u VTB ligi i u poslednjem kolu dobili CSKA. Je l’ to sad znaci da bi Igokea bila egal sa CSKA? Solnok dobije Partizan posle -18, a Partizan dobije Fener u gostima, je l’ to znaci da bi Solnok dobio Fener? Ne mozes da gledas kvalitet neke ekipe na osnovu par losih ili dobrih utakmica utakmica.

Reply
DELIJA дец 20, 2013 at 10:45

NE MLATI

Reply
Batko дец 20, 2013 at 15:15

nemoj da vređaš čoveka, to je njegovo mišljenje…

Reply
Aleksandar дец 20, 2013 at 00:19

odg na com od’delija niksic“;eurosport

Reply
Japaja дец 20, 2013 at 00:18

Koga briga za rivale u Evrokupu…

Reply
Aleksandar дец 20, 2013 at 00:17

jel ‘ moze neko da mi kaze kakav je sistem takmicenja u eurocupu ove godine,je l’ se posle 1/8 finala,igra final 8,ili se igraju cetvrtfinalne utakmice,i da li ima final 4 ili polufinale?hvala

Reply
Fornicator дец 20, 2013 at 00:19

Prolaze po dva iz grupa, a onda od osmine finala pa sve do kraja po dve utakmice na razliku.

Reply
crni_redstar дец 19, 2013 at 23:27

ako dodje tadija dragicevic ili milko bjelica-bice mnogo bolje u npadau,za razbijanje zone,jer su dobri suteri spolja.rAdenovic igra odlicnu odbranu,plus luka treba da se vrati. na poziciji pet i cetiri moze da seta radenovic,ali rtadonjic morta da daje najvecu minutazu bobiju. na poziciji tri takodje treba pojacanje,nekako bih voleo keselja,e tad bi imali 12 igraca koji bi mogli da igraju na svim frontovima do kraja! fale trojke keselja i tadije npr. skolovani igraci i veliki zvezdasi. da se silb rastereti i da mu se smanji minutaza,mnogo smo se oslonili na bekove,zato smo pukli u mnogim utakmicama. ne znamda li ovo neko cita ,ali dajte kesa i tadiju molim vas 😀

Reply
Samo ti дец 20, 2013 at 00:09

Dragicevic, Bjelica a moze i Aleksandrov jer samo bi nam trebalo da malo rasteretimo igrace na 4-ki i 5-ci, i igra ce mng bolje izgledati. 🙂

Reply
veliki pravi zvezdas дец 19, 2013 at 23:24

Hocemo pojacanja u KK Crvena Zvezda Covicu i idemo samo napred kosarkasi Crvene Zvezde na pobedu protiv Ritasa pa da se prodje sto dalje u Evrokupu ako moze i da ga osvojite kosaraski Crvene Zvezde zasto da ne ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ ❗ 😀

Reply
Звезда шампион! дец 19, 2013 at 23:17

Старачки дом од екипе,има да их развалимо ❗

Reply
Pex дец 19, 2013 at 23:09

Jako dobra ekipa imaju 5-6 igraca sa prosjekom preko 10 poena, znaci igraju timski i raznovrsno uz to su i vrlo iskusni sa par igraca na zalasku bogate evroligaske karijere ali ocekujem u Pioniru sve tri pobjede!!!

Reply
Delije Niksic дец 19, 2013 at 21:58

Da li se zna ko ce prenositi evrokup?

Reply
NCZ86 дец 19, 2013 at 20:15

Sve sem prolaza dalje je neuspeh..

Reply

Leave a Comment