Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

МЦЗ најава: Звезда циља другу победу у Еврокупу против аутсајдера у групи

Након бледог издања  у  срцу Русије, кошаркаши Црвене звезде су својим навијачима приредили демолирање љубљанске Олимпије као увертиру за меч трећег кола Еврокупа против грчког Паниониоса.

najava_panionios

Паниониос је један од најстаријих грчких клубова. Спортско друштво је оснновано 1890. године, али је кошаркашка секција почела са радом много година касније. Тек 1982. године су  постали стандардни члан грчке прве лиге. Финале националног купа су играли 1977. године, а исти су освојили 1991. што је и њихов једини трофеј. Евролигу су играли само 2008. а Еврокуп у неколико наврата, али без већих успеха.

Прошла сезона је  за овај клуб била најбоља, завршили су на трећем месту у лиги, са учинком 20-6 и обезбедили директан пролазак у Еврокуп. Прву фазу су завршили на другом месту у групи Х са учинком 6-4, иза Бешукташа, а испред Радничког. У другој фази су забележили два пораза, 75:89 од Нижњег и 92:63 од Билбаоа.

Што се играча тиче, углавном се у тиму налазе домаћи играчи, уз четири Американца и по једног Француза и Србина.

Ерик Мекколум је прва виолина овог тима. Стартни  плеј, има сву слободу у игри, у првој фази такмичења је бележио у просеку 20,5 поена по мечу, у другој фази чак 29,5. Шут из игре му је на 40% у просеку, шутира из свих позиција, а хвата у просеку чак 3,3 лопте, упркос 185цм висине и  бележи 3,4 асистенције. Прву фазу такмичења је завршио као први извођач слободних бацања и као најчешће фаулиран играч. Батис је алтернатива на позицији плеја. Поникао је у Паниониосу, добија у проскеу 16 минута по мечу. Не истиче се поенима у нападу, углавном улази да смири темпо и разигра остале саиграче.

Картер игра на позицији бека. Одличан је шутер, и за два и за три шутира нешто изнад 50%, у просеку бележи 12,5 поена, 3 скока и 2 асистенције. Не учествује пуно у организацији напада, углавном чека праву прилику за шутеве из свих позиција. Урош Дувњак је бивши универзитетски репрезентативац Србије, поникао у Краљеву, наступао за Војводину и Раднички од наших тимова. У Еврокупу игра у просеку 22 минута, са нешто мањом минутажом у после нове године. Има ниске проценте шута, али бележи доста поена са линије слободних бацања која изводи скоро без грешке (30/32). Курицис је углавном задужен за дефанзиву, шутира искључиво из изграђених позиција, тако да не спада у „потрошаче лопти“. На паркету проводи  у просеку 14 минута. Мотсенигос и Стаматис не добијају довољно минута да би  забележили значајнији учинак.

Милбурн је играч који покрива позиције „три“ и „четири“. За 28 минута по мечу, бележи 12 поена у просеку и 3,8 скокова. Много је опаснији и чешће иде на шут са полудистанце и из рекета, али у просеку погађа и сваку трећу тројку коју шутне. Атанасулас је играч који покрива исте позиције, али има доста мањеу минутажу и слабије учинке. Салустрос је трећи играч на позицији „три“, али његова минутажа и учинак до сада су занемарљиви.

Ленгфорд је „четворка“ у овом тиму. Искусни амерички интернационалац у просеку бележи 8 поена, уз 60% шута из игре. Изузетно сналажљив  у рекету, добар и у дефанзиви. Салустрос је 18-огодишњак који је скоро прикључен првом тиму и од њега се не може очекивати озбиљнији наступ, ако уопште добије шансу.

Скордилис, Симтак и Мишел су центри тима, међутим ниједан од њих се не истиче нити превеликом минутажом, нити великим бројем поена. Скакачки део посла одрађују сасвим коректно, стога нема потребе некога од њих издвајати.

Паниониос има неколико веома добрих шутера. Троше доста лопти и доста играча иде на офанзиван скок, што је карактеристика ове екипе. Такође треба обратити пажњу на изузетно високе проценте погођених слободних бацања, где Звезда и не блиста у последње време и можда би баш то могла да буде превага на страни гостију.

У Црвеној звезди је ситуација већ позната, зна се колико можемо очекивати од ког играча, али треба истаћи све боље партије Чарлса Џенкинса, који се полако намеће као лидер уз Нелсона. Рашко Катић игра све боље, све мање греши у нападу. Марјановић је и против Олимпије у трећој деоници показао колико може бити битан за тим, када у спољној линији нема простора за шут и расположених играча.

Карте су већ у продаји, цена за трибине је снижена на 500 динара, али верујем да ће Пионир као и до сада бити испуњен и да ће већ на загревању показати гостима да ће против себе имати више од 12 играча противничког тима. Такође, позивамо све оне којима је стало до Звезде да фер и коректно бодре свој тим, да не штеде ни грла ни дланове, а да на паркету не буде ничега осим зноја играча.

Црвена  звезда Телеком – Паниониос, среда, 19:15, хала Пионир.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

12 comments

aca nis јан 22, 2014 at 01:41

Oni uopste nisu autsajderi, ne pravite od Zvezde velesilu. U stvari, vi ili je srozavate ili mislite da smo mi neka sila koja vrlo realno moze da osvoji ek. Niste u pravu ni u jednom slucaju. Razumem, ako je neko Zvezdas, prvi sport mu je fudbal, kosarka dugo nije bila ni u vidokrugu navijaca pa je ni ne razumeju mnogo i zato se desavaju ovakve stvari da se gubimo. Fudbal je na zalost u raspadu, osipamo se i iskustvo me uci da kad je u pitanju Dauda, posto je on Stojadinovicev igrac, oni hoce da Stojadinovic ne uzme ni dinara od Daude, posto se naravno bivsi sportski direktor ugradio u procenat od prodaje a i cuo sam da mu je davao pare kad se ovaj bunio i navodno je sve hteo da naplati od transfera. To je to sto se tice fudbala, naravno, sve je na nivou nagadjanja, ali posvadjali su se sa njim, tako da me nista ne cudi. Mislim da cemo da pobedimo panionios(sanse su 60-40 u nasu korist), imamo ogroman napadacki potencijal, svi daju poene, nece imati koga da zatvore. Sto se njih tice, zatvorimo li Mekkoluma i svedemo li ga na optimalan broj poena, ali pre svega agresivnoscu ga dekoncentrisemo, pobeda je nasa jer on im je igrac tim i skoro sve zavisi od njega. Mi imamo jos uvek problem da branimo pik i tu nam cesto suteri ostaju sami na sutu, imamo problem sa branjenjem ofanzivnih skokova protivnika i precesto se desava da zavisimo od srece da protivnika ne ide sut jer i to slabo zatvaramo. To je sve do uigranosti ekipe i nema potrebe da je idealizujemo jer to nije, nego da damo podrsku ovoj ekipi jer tu nema neradnika kao u fk, nego se isti odstranjuju a dovode se igraci koji ce da daju sve od sebe na oba kraja terena. Tu je mnogo zasluzan trener, ali i predsednik i svi ostali clanovi jer se iz aviona vidi da su gladni trofeja i da ih zele ogromnim radom. Dobra stvar je sto su igraci potpisani na vise sezona, znaci da se ima cilj, radimo na integraciji mladih igraca, zao mi je Ristica, vidi se da je skolovan, ali neka mu je na cast. Imamo lepu buducnost i bice to uz pravilan rad dobro, nadam se da cemo istrajati. Puna podrska timu, ovaj rad ce da se isplati.

Reply
Dejan BL јан 21, 2014 at 21:43

Ne znam sto se ova ekipa naziva autsajderom, kada imaju samo pobedu manje od Olimpijakosa u prvenstvu Grcke gde su treci i imaju 4 amera u startnoj petorci. Ljudi nisu u nekoj formi ali nisu ni autsajderi

Reply
Karte јан 21, 2014 at 20:34

Ljudi,imam pitanje vezano za karte. Je l’ prodaja karata na blagajni vazi dok ne pocne utakmica,ili se prodaju do odrednjenog vremenskog perioda,posto najverovatnije necu stici da kupim sutra ranije,nego sam planirao pred tekmu da kupim,znaci karte za tribine,je l’ moguce kupiti 30-60min pre tekme?

Reply
Realista јан 22, 2014 at 01:11

Od 17h se prodaju na blagajni 😉

Reply
Zvezdaš јан 21, 2014 at 16:21

Idemo da ih demoliramo! Svi u Pionir! Mnogo smo jači, verujem da ćemo to i pokazati… Košarkaški velikan C.Zvezda ne prašta.

Reply
Звезда шампион! јан 21, 2014 at 15:36

Лагана победа…Надам се да ће доћи добра замена за Шилба,по могућству добар шутер слободних бацања,јер ја у овом тиму немам поверења ни у кога што се бацања тиче.

Reply
vesko.nk јан 21, 2014 at 14:23

Dejo je vrhunski trener, bice tu jos godinama i praviti vrhunske rezultate, zivi bili pa vidjeli. Izvlaci maksimum iz ove ekipe. Puna podrska za njega i momke, prvi smo u ABA igrali smo dobro u EL i nema zamjerki na njegov rad, za sad. Silb je dobar igrac ali nije dovoljno dobar za platu koju je imao.

Reply
Japaja јан 21, 2014 at 13:19

Popi.šaćemo Panionios, ali to je samo odlaganje agonije sa Radonjićem.

Reply
rale јан 21, 2014 at 11:20

ako bude igro čović, pobjeda sigurna…

Reply
cz јан 21, 2014 at 10:55

Apsolutni smo favoriti u ovog grupi,a i gledaju nas kao dobro plasirane u samoj zavrsnici.Od toga se ne treba bjezati,malo me nervira kada krenu one price pa to je odlicna ekipa,jak protivnik tamo vamo,ok, ne treba nikoga podcjenjjivati ali…Na domacem terenu lako cemo sa njima,i Niznjim (na toj utakmici smo izgubili svojim greskama,tako da ni oni ne bi trebali prestavljati veliku opasnost) jedino se bojim igre na gostovanjima.

Reply
Звезда шампион! јан 21, 2014 at 15:32

Сви ти дислајкују коментар,стварно не знам зашто.Потпуно си у праву све што си рекао.

Reply
Realista јан 22, 2014 at 01:13

Hteo to ili ne, mi smo za sada “domaćinska“ ekipa… Ekipa koja zna da igra na domaćem terenu i koja svakog može da “ugazi“ … Dok u gostima i sa najslabijima imamo problema… Nešto kao u rukometu 😉

Reply

Leave a Comment