Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

МЦЗ анализа: Звезда у трећој четвртини пресудила Паниониосу

Још једна убедљива победа Црвене звезде у Еврокупу пред својим навијачима. Билбао је отишао из Београда са -18, Паниониос са два поена више  у заостатку. Црвена звезда Телеком – Паниониос 84:64.

Marko Simonovic

Иако је Паниониос дошао у Београд са епитетом најслабије екипе  у групи Л, о чему сведоче и резлтати у прва два кола, прво полувреме је протекло у равноправној борби где је противник у већем делу времена био у предности. Почетак меча није уопште изгледао онако како се у јавности очекивало да ће бити.

Прво непријатно  изненађење, навијачи су доживели већ током загревања екипа. На Звездиној половини је било само десет играча. Убрзо су сви видели да нема Бранка Лазића, пошто се Стојановић није ни очекивао јер није регистрован. Касније смо сазнали да се Лазић разболео на дан меча и да није био у стању да одигра меч. Он се очекује у саставу већ у суботу на гостовању Солноку.

Неуобичајено за Звезду ове сезоне, први напад је припао противнику, Марјановић није узео лопту на подбацивању. Управо из тог напада, противник је постигао прву тројку. На другој страни је узвратио Симоновић. Након тога, Звезда није искористила неколико напада и контранапада и противник је стекао 6 поена предности. Успела је Звезда да консолидује редове, међутим противник је са још две тројке из толико покушаја одржавао предност. На крају је Нелсон узвратио за три поена и  Звезда је пришла на -3, 16:19.

У другој четвртини је Звезда брзо дошла до изједначења, али се чекало до половине периода док није прешла у вођство. Катић, Џенкинс и  Блажич су преузели лидерску улогу и донели преокрет. Притом треба истаћи и сјајну контролу скока Раденовића и Катића и све бољу одбрану нашег тима. Најбољи стрелац Еврокупа, Меколум је остао на само 2 поена у првом полувремену. Џенкинс погађа уз фаул у последњем нападу и резултат на полувремену је 39:35.

У трећој четвртини је Звезда заиграла баш онако како су поједини Евролигашки тимови играли против ње. Јако у одбрани, брзо и лако у нападу и направила серију 11:0, за првих пет и по минута треће четвртине. Овај део су обележили капитен Симоновић и Марјановић којем испод коша противнички играчи нису могли апсолутно ништа. Нелсон разиграва одлично саиграче, а пред крај четвртине га мења млади Ребић. Овај период је завршен резултатом 61:47.

Нису се опуштали домаћи ни у последњој деоници. Симоновић је наставио да погађа, а потез вечери је био његој алеј-уп на асистенцију Блажича, а одмах затим и још једна тројка. Марјановић је погађао слободна бацања, а лопту је све чешће узимао и Тадија Драгићевић. Џенкинс је добио потпуну слободу у игри, једном финтом дигао целу трибину на ноге, а њима двојици су у финишу друштво на паркету правили Ребић, Блажич и Тејић. Коначан резултат је био 84:64.

Утисак је да је противник ушао са више жеље у меч, кренуо је од самог старта шут, док је Звезда деловала безидејно у нападу, доста напада се завршавало у последњих 5 секунди. Такође, лоб пасови ка центрима нису пролазили, чак три су завршила у ауту, један је био пресечен, ниједан није завршио у рукама Катића и Марјановића. Игра се значајно убрзала тек уласком Џенкинса чија форма расте из меча у меч.

Противник је био расположен за грубу игру, чак 15 фаулова на полувремену, 32 укупно, наспрам Звездиних 23. У другом полувремену је одбрана Звезде била на вишем нивоу, напади противника нису завршавани лаким шутевима као у првом и то је проузроковало празан ход гостујуће екипе. Ерик Меколум је потпуно неутралисан, постигао је само 11 поена на мечу, што  је његов најлошији учинак у Еврокупу ове сезоне.

Ivan RadenovicУ скоковима је Звезда, као и увек, била доминантна, 41:27, од тога 11 у нападу. Добро смо градили рекет и нисмо дозвољавали противнику поправне шутеве након промашаја. Оно у чему је Звезда направила велики напредак у односу на претходне мечеве су асистенције којих је било 19. Биланс од 14 изгубљених лопти је у просеку досадашњих мечева.

Појединачни учинак:

Никола Ребић (7 мин.): добио је прилику у овом мечу млади плеј, али ће остати упамћен једино по промашена четири слободна бацања.

Јака Блажич (27 мин.): 11 поена, 5 асистенција. Показао је у овом мечу млади Словенац нешто што нисмо до сада често виђали, а то је одличан преглед игре и разигравање саиграча. Поред тога убацио је 11 поена уз само један промашај са линије слободних бацања што му је у претходним мечевима била велика бољка.

Марко Симоновић (33 мин.): 18 поена, 8 скокова, без промашаја за два поена за укупан индекс 22 и епитет најкориснијег играча утакмице. Неуобичајена минутажа услед одласка Шилба и неиграња Лазића, али је Симоновић то одлично  искористио. У нападу је неколико пута одлично нападао рекет, има два атрактивна закуцавања и  још један прецизан шут за два, а за три је био на свом нивоу (4/7).

Бобан Марјановић (23 мин.): 10 поена, 11 скокова. Још један дабл-дабл за Бобија. Деловало је након првог полувремена да опет неће имати учинак на свом ниову, али су онда у потпуности разиграо у трећој четвртини и на велике муке ставио целу екипу Паниониоса. Извео је чак 9 слободних бацања, 6 је и погодио.

Иван Раденовић (24 мин.): 6 поена, 6 скокова. Раденовић већ неко време игра константно и то је оно што је добро код њега. Офанзивни учинак је изостао, али зато  у одбрани одлично затвара рекет, као и нападе изван рекете. Јоп једна добра партија и ништа више од тога.

Рашко Катић (11 мин.): 7 поена, 6 скокова. Врло добар учинак Катића имајући у виду малу минутажу и прилику да се одмори у другом полувремену. У овом делу сезоне има много више скокова него током већег дела јесени и  то је добар податак. У нападу такође делује све сигурније. Све у свему, враћа се у праву форму управо када ће то бити најпотребније.

Марко Тејић (3 мин.): без учинка у финишу меча.

Демаркус Нелсон (28 мин.): 7 поена, 3 скока, 11 асистенција. Када не погађа, онда ствара ситуације из којих други погађају. Адмирал је поново показао шта све може и колико значи овом тиму. Изгубио је 4 лопте, али је зато у одбрани ставио у џеп најбољег стрелца Еврокупа.

Чарлс Џенкинс (25 мин.): 16 поена, по 1 скок, асистенција и украдена лопта. У првом полувремену подигао ритам игре и допринео у значајној мери преокрету резултата. Има велику слободу у игри, узима све више шутева и за сада то даје резултат. У одбрани је такође поново агресивном игром затварао противничке играче.

Тадија Драгићевић (19 мин.): 9 поена, 2 скока. Са њим на терену, Звезда добија нови квалитет у нападу, али делује као да одбрана мало трпи због тога. Још увек се води као новајлија и зато треба и њему дати времена за навикавање.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

16 comments

Звезда шампион! јан 24, 2014 at 14:14

Нећу да се жалим после убедљиве победе,али како Боган Богдановић са 21 годином може да буде један од најбољих у Европи,а наши клинци ко да су залутали.Саће неко да ми напише да идем на мој партизан :mrgreen:

Reply
aca nis јан 24, 2014 at 04:28

Citam komentare i vidim autorov koji kaze da nikad ne komentarise trenera, ali da za sad rezultati govore u njegovu korist – znaci autor hladno kaze da ne podnosi trenera Crvene Zvezde, kluba gde je on autor kosarkaskih vesti?! To radi bez argumenata, ne kaze ni trenerove mane i vrline, ali ne komentarise ga. Drugo, kako moze da se sudi omladincu da li zna ili ne zna posle druge utakmice koju igra po 3 minuta? Sta se ocekuje od njega, voleo bih da znam? Sta se ocekuje od Tejica? Ljudi, shvatate li koliko se vi ne razumete u kosarku, mada bih pre rekao u sport uopste? Kako igrac moze da igra vrhunski u 17 godina a jos nije zreo ni kao covek ni kao licnost, jos treba da organizuje igru tima, da bude mozak tima? Shvate li tu tezinu, njemu su se noge odsekle i umesto autor da napise kako imamo omladinca u prvom timu koji dobija sansu da igra on pise kako je promasio slobodna bacanja. Ovo je katastrofa, to mogu da kazem bez ustrucavanja i bilo kakvog ustezanja. Znaci, svaki navijac ocekuje kad udju Rebic i Tejic da nabiju statistiku kao Nelson i Dragicevic, ili bar priblizno? Molim autora, onako prijateljski, da me shvati bez ikakve sujete da prvo nauci sta je sport i sta on nosi sa sobom, drugo da malo vise pise tekstove podrske timu, a trece da voli klub za koji pise tekstove jer ovaj komentar o treneru i nasim omladincima je sramotan. Ovaj sajt ima prilican broj poseta, ovi tekstovi imaju tezinu, ti ne svrstavas naseg trenera u tim, shvatas li koliko je to neozbiljno i neprofesionalno? Timu svaka cast, odlicni su, samo neka nastave ovako, roster je odlicno popunjen, svako ima doprinos, razigravamo tri omladinca ozbiljnog kvaliteta, Mitrovic je postao jedan od najbitnijih u ekipi, za to je zasluzan trener, kao i za to sto smo prvi u aba ligi, tako da svaka pogrdna rec nema pokrice, ni za tim ni za strucni stab, a od autora sam ocekivao mnogo vise.

Reply
Baki јан 24, 2014 at 09:07

Tako je. Pa i trener je deo tima i treba ga komentarisati. I to u ovom trenutku ga treba komentarisati pozitivno isto tako kao sto je zavredjivao negativne komentare kada se izgubilo od realno najslabije ekipe u ligi – Sirokog. Takodje se slazem i ovo za omladince. Cak je Radonjic, sa manirom dobrog trenera, izbegao kritiku na Rebicev racun i cak je rekao da je ovaj ispunio sto je od njega trazeno. Pa prema tome… Dajte malo vise paznje kada pisete tekstove i malo vise podrske stvarno sjajnom timu i strucnom stabu i ljudima iz uprave koji ovaj posao, barem za sada, bas dobro rade.
ZVEZDA!

Reply
ТВЦЗ јан 24, 2014 at 12:19

Мислим да Ребићу неће помоћи ако сад сви зажмуримо. Дечко је имао огромну трему и сагорео. Поготово што је гурнут у ватру у моменту кад смо имали предност али је остало много до краја. По мени баш та разлика је требала да му улије мирноћу. Наравно да нико нормалан не очекује од њега неки велики учинак али реално да би морао бар бацања да користи. Мислим да му ово није први пут да је лош са линије а игра плеја. Сложићеш се да управо те неке ситнице одвајају велике играче од солидних. У оваквој екипи Црвене звезде своје мјесто као клинац може да заслужи само неко код кога ће “на прву“ да се види екстра квалитет и будућа играчина. Не кажем да Ребић неће бити тај али ми то још нисмо препознали. Надам се и ради њега и ради нас да хоћемо.

Reply
Nikola M. јан 24, 2014 at 19:20

A da li je neko primetio neku kritiku autora upucenu treneru posle raznih poraza kada smo svakakve komentare citali na nasem portalu i forumu?

Komentarisati trenera je uvek nezahvalno. Pratim u Pioniru sve nase utakmice i licno sam video na pocetku sezone kada je netrpeljivost prema Radonjicu bila jos veca, kada on trazi za vreme utakmice odredjene stvari od igraca, a oni rade kontra. Kako mi mozemo da znamo da je on kriv za sve lose sto se desi ili zasluzan za sve dobro?

Ne komentarisem trenera jer se njegov doprinos ne vidi direktno na parketu, za razliku od igraca. Zato smatram da ga ne treba komentarisati, a iskreno mislim da je ekipa napredovala od pocetka sezone i cela ta prica oko trenera je po mom misljenju besmislena, jer je covek zaista postigao do sada dobre rezultate.

Sto se tice podrske timu i mladim igracima, mislim da ona nikada nije izostajala. Cak i u klubu znaju da su ljudi koji su na MCZ zaduzeni za kosarku u potpunosti na strani ekipe i trenera. Ali ne treba preterivati sa pozitivnim komentarima, jer se kod Rebica jeste videla trema, ali tako je i Tejic poceo, pa je onda eksplodirao.

I kada god neko ovako komentarise, argumentovano, kulturno nikada to necu shvatiti kao losu nameru i uvek cu rado odgovoriti. Pozdrav. 🙂

Reply
Guerrini Champion јан 24, 2014 at 01:11

Mene je ovaj mali Rebic poprilicno razocarao…Slazem se potpuno sa komentarom Branimirovim…Ocajna odbranu igra…To su i osetili Grci,pa su svaki napad igrali 1 na 1 na njega dok je bio na parketu…U napadu takodje los…sut nikakav…Ne prihvatam nikakva obravdanja,apsolutno…
Ajde Dragane Jakovljevicu napravi nam nekog poput Bogdana Bogdanovic…siguran sam da to itekako znas…Bolje napraviti jednog dobrog,nego pet prosecnih…

Reply
Pex јан 24, 2014 at 01:39

Rebicu je ovo tek 3-4 nastup u seniorskom uzrastu i ne mozes od njega da ocekujes odmah neki veliki doprinos… Kad vec pominjes Bogdanovica pogledaj kako je on igrao i kakav je doprinos imao prije 2 sezone i videces da je imao ulogu kao Rebic sada cak i manju, eventualno neki faul da napravi i to je to… Tek u trecoj sezoni je pokazao sav svoj talenat uz naravno pravi rad… Tako da i za Rebica treba imati strpljenja, ima sve uslove da se razvije u dobrog pleja i vjerujem da ce tako i biti…

Reply
Guerrini Champion јан 24, 2014 at 01:45

Kod Bogdana je potpuno druga situacija…On kod Vlade Jovanovica nista nije pokazao,ali zato cim je dosao Dule Vujosevic odmah je pokazao sav talenat i kvalitet…E sad ocigledno je kod nas ili problem u Rebicu ili u treneru Radonjicu…Ja ipak,iako nisam veliki Radonjicevic ljubitelj,mislim da je problem u Rebicu…No,iskreno se nadam da ce me mladi plej demantovati…I ako bude citao ove komentare porucujem mu da ne klone duhom,vec da radi jos bolje i jos jace…

Reply
Бранимир јан 24, 2014 at 07:32

Ја од Ребића не очекујем никакав, а камо ли неки велики допринос. Очекујем да кад је већ у ситуацији набоде неко зрно или погоди чист зицер, као и да мало одмијени и одмори Тату без великог негативног скора. А највише очекујем да покаже неки таленат на основу којег се може наслутити да може бити неки играч. Ја нисам од оних који мраче, увијек сам се борио против депресије, мазохизма и дефетизма и пружао сам највећу подршку овом пројекту КК. Али не палим се и нисам слаб на емотивне наступе (млад, наш, омладинац,…), јер очекујем квалитет. Ја ништа од тога нисам видио. Мали, колико ће још порасти? Дрвен шут са лошом механиком. Техника са лоптом на нивоу дворишног баскеташа. Шта то други виде што ја не видим? Шта, млад је, научиће? Па, наравно. И меда су научили да вози бицикло. Искрено, више сам очекивао, барем да за уступљено вријеме не учини рекордан број грешака.

Reply
Бранимир јан 24, 2014 at 00:53

Који црни Ребић? Млад је и наше дијете и то је све н ачему се може градити нека позитивна прича о њему, која није довољна да би била позитивна. Која црна одбрана? Лик пролази поред њега као поред бандере и поентира. Има дрвен избачај. Шта да кажем за зицере. Треба да водимо +20 да би се Нелсон одморио. Много сам више очекивао на први поглед. Зашто ту дјецу не пошаљу у ФМП нека тамо играју пуном снагом и доказују се. Он нема у Звезди шта да тражи.

Reply
Pex јан 23, 2014 at 22:37

Prvo sto se tice Simonovica imao je 4/7 za tri a ne 3/7 kao sto si ovdje napisao, sada si trebao da kazes da se istakao u skoku a to si napisao na utakmici protiv Sirokog cini mi se kada je imao 2 defanzivna skoka a prosjek mu u ligi 1.9… Marko je odigrao tj igra kapitenski i ne osjeca se nedostatak bekova… Drugo Rebica si trebao da pohvalis za odbranu koju je igrao solidno protiv mnogo iskusnijeg igraca amerikanca koji je najbolji igrac Panioniosa i imao protiv istog 2 sjajna prodora u kojima se vidi da se ne plasi i da zeli da igra a ne da samo bude na parketu a ti si potencirao njegova 4 promasena slobodna bacanja… Trece Tejica si opisao u citavih 5 rijeci i tu ti mnogo zamjeram jer mislim da je zasluzio koju rijec vise ako ne zbog igre protiv Panioniosa onda zbog dosadasnjeg truda… To su mladi momci i njima mnogo znaci svaka pohvala da bi jos bolje i jace trenirali… Cetvrto nema ni jedna jedina rijec napisana o treneru Radonjicu koji je izgleda zasluzan samo za poraze a za pobjede nije. On je sinoc vodio ovu ekipu i to odlicno jer je spremao potpuno drugu taktiku prethodnih dana ali je morao mijenjati u hodu zbog izostanka Lazica… Imao bih jos zamjerki kao na primjer da Tadija nije bio toliko los u odbrani sa samo 2 napravljena faula i da je u tom segmentu bolji nego u prvom mandatu u Zvezdi ali eto toliko od mene… Pozzz 😀

Reply
Nikola M. јан 24, 2014 at 00:14

Za Simona je u pitanju greska u kucanju, desava se. Sto se Rebica tice, meni je bas delovalo kao da se plasio da igra, osim ona dva pokusaja prodora, delovao je jako nesigurno. U odbrani jeste ispratio dobro Mekaluma, ali je on uvek poentirao, mislim da je tri kosa dao. Za Tejica nisam zaista mogao puno da napisem jer je uspeo samo da napravi faul za 3 minuta na parketu, a o dosadasnjem ucinku ima u prethodnim analizama, svaka je mec za sebe. Tadija mozda jeste popravio odbranu u odnosu na ranije, iskusniji je za toliko, ali po mom misljenju slabije igra trenutno od Radenovica. Kao sto rekoh, u napadu donosi nesto sto Radenovic nema.

Sto se trenera tice, vidim da citas redovno analize i verovatno znas da nikada nisam pisao komentare o njemu. Sto se mene tice, rezultati za sada govore u njegovu korist.

Pozdrav i od mene… 🙂

Reply
Pex јан 24, 2014 at 01:51

Zasto ne napisati i o treneru analizu on je cak i najbitniji dio tima koji analiziras zar ne? Mogao bi i to da ubacis jer bez njega nemas potpunu analizu … Slazem se za Tejica da nije imao ucinak ali i napisao zbog cega bi bilo dobro koja rijec vise… Sto se Rebica tice ne mozes ocekivati da odigra sad neku bitnu ulogu poslije 3-4 seniorske utakmice i treba istaci uz greske i neke dobre stvari koje je napravio ako ih ima jer to znaci mnogo, ako si igrao kosarku u njegovim godinama znas o cemu pricam… Za Tadiju se slazem da igra odbranu slabije od Radenvica ali je i njegova protiv Panioniosa bila sasvim dobra…

Reply
Nikola M. јан 24, 2014 at 19:22

Naravno da se ne moze ocekivati, pa i Tejic je isto tako delovao kad je ulazio u igru prvi put, a videli smo kako je posle krenuo. Nego se ja jednostavno trudim da sagledam stvari sto objektivnije, od utakmice do utakmice. Kada sam jesenas negde pohvalio Ristica i Tejica i rekao da ce tek pokazati svoj maksimum, bilo je ljudi koji su to okarakterisali kao nabijanje pritiska momcima.

Reply
Dejan CZ јан 23, 2014 at 21:42

Simonovic je pogodio 4 a ne tri trojke

Reply
милпар јан 23, 2014 at 20:53

Сјајна анализа! Свака част аутору!

Reply

Leave a Comment