Moja Crvena Zvezda
ВажноДомаћи шампионатНајновијеФудбал

Најава: Црвена звезда – Спартак

Црвена звезда дочекује суботички Спартак у IV колу домаћег шампионата, што ће бити окршај једина два тима која нису примила гол у прва три кола. Црвено-бели неће имати лак задатак да наставе серију победа, нарочито имајући у виду одлазак капитена и најбољег играча, Ненада Милијаша, кога ће бити тешко заменити.

Данашњи противник је последњих неколико сезона стабилан суперлигаш, а клуб је основан 21. априла 1945. године као Фискултурно омладинско спортско друштво “Јован Микић Спартак”. Назив Спартак је револуционарно име познатог суботичког атлетичара између два светска рата – Јована Микића Спартака. У послератним данима другог светског рата, формирању фудбалске секције претходио је низ догађања. Као огранак тадашњих постојећих фудбалских клубова ”Жак”, „Грађански” и „Раднички” оснивачка Скупштина формирала је нови клуб под називом – СЏ “Спартак”. Суботичани су учествовали у првом званичном првенству СФР Југославије, 1946. године, као шампиони Војводине, где су се такмичили две сезоне. Након једне сезоне у другој лиги, враћа се у елитно друштво 1948. године где је провео наредних десет година. 1958. испада у другу лигу, 1972. је поново изборен повратак у елитнодруштво у коме се такмичио једну сезону. Након тога је поново таворио у другој лиги, извесни период чак и у републичком рангу Војводине све до 1986. године, када је поново постао члан прве лиге. Након распада СРФЈ, клуб се такмичио у елити до 2000. године са изузетком сезоне 1995/96. Након неколико сезона играња у нижим ранговима, клуб је био пред гашењем, али 2007. године компанија „Златибор вода“ улази у клуб и годину дана касније, клуб се под именом „Спартак Златибор вода“ се враћа у елиту. Већ прве сезоне је освојено четврто место и изборене квалификације за Лигу Европе. Од прошле сезоне, у имену клуба више не стоји име спонзора. Клуб може да се похвали и са два финала Купа Југославије – 1961/62, када је ОФК Београд био успешнији и 1993/94, када их је победио Партизан.

Што се тиче међусобног скора, наш тим је далеко успешнији:

Београд:         30        28        2          0          100:22

Суботица :     30       15       9          6          44:26

Укупно :        60       43       11        6          144:48

Први међусобни меч одигран је 25.августа 1946. године у Суботици, у првом колу првог првенства СФР Југославије, а Црвена звезда је славила 3:1, головима Косте Томашевића, који је постигао хет-трик, док је стрелац за Спартак био Хорогозо II. Прошле сезоне, Црвена звезда је била успешнија у оба меча (5:0 у Београду и 2:1 у Суботици), али, свакако треба бити опрезан, клуб из Суботице је знао да буде незгодан по наш тим у неким претходним сезонама. Наша најубедљивија победа остварена је 1951. године – 6:0.

Велики број играча је наступао и за Црвену звезду и за Спартак, мешу којима су и: Коста Томашевић, Тихомир Бата Огњанов, Немања Видић, Никола Жигић, Бела Палфи, Антон Рудински, Душан Маравић, Огњен Короман, Андрија Калуђеровић, Видак Братић, Немања Николић, Марко Мирић… Од играча који су тренутно у саставу Звезде: Дарко Лазић је прошлу полусезону провео у Суботици, а за Спартак су наступали и Александар Ковачевић и Ђорђе Деспотовић.

Никола Мијаиловић ће данас предводити екипу као капитен, а што се тиче здравстеног стања, Босанчић највероватније неће наступити због повреде, а и Лазовић и Ракић су неизвесни. Лазовић је истегао мишић током јучерашњег тренинга, Ракић се још опоравља од повреде задобијене у прошлом колу против Војводине. Стигао је сертификат и за Аврамовског, ту је и неколико младих играча који би могли да добију прилику од почетка меча, видећемо за кога ће се Лалатовић одлучити.

Уз подршку је увек лакше, па позивамо све навијаче да дођу данас на утакмицу и бодре наш тим до нове победе. Директан пренос је на каналу „Арена Спорт 1“ за оне који нису у могућности да дођу на утакмицу.

СВИ НА МАРАКАНУ!

IV коло Јелен Суперлиге: Црвена звезда – Спартак, стадион „Маракана“, 19:30h

Повезане вести

7 comments

josif авг 30, 2014 at 20:26

Vidi se da bez Milijasa i Lazovica nemamo igru i da njihov odlazak znaci da od borbe za titulu nema nista!Savicevic i Gavric nisu igraci za prvu postavu nego da ulaze u zadnjih 20-25 min.Zamenu za Mikija i lazu nemamo.Pozz.MKD

Reply
cz авг 30, 2014 at 23:53

Nemoj jos suditi o Gavricu,rano je vidjecemo sve,sad imamo i Kataia pa ko se pokaze nek igra,mada ja mislim da je Gavric dobar,na pripremama je bio jedan od boljih ali vidjecemo.Sto se Vukana tice tu se definitivno slazem,za klupe je a Avramovski i Ristic bar jedan od njih treba startan biti,a drugi dobijati sansu sa klupe,na svakoj tekmi.Vidi se da nedostaje neko iskusniji na sredini terena,Bosancic u sto kracem roku treba biti spreman i da se na njega ozbiljno racuna,taj nedostatak ce biti ocigledan na gostovanjima kada ce morati takav igrac da postoji,jedva prezivjesmo jesu se branili,tesko je tako dati gol ali bilo je nesto losije igre sa nase strane za razliku od predhodnih utakmica.Mene jedino sto brine jeste taj napad,slaba realizacija da li pokusati da sva napadaca? obice nam se od glavu ovoliki promasaji i stative,govorim i na osnovu ostalih utakmica neko bi rekao bolje smo djelovali bez pojacanja,nisam pametan,prvo sto trener treba da uradi jeste da nadje startnu postavu napokon se odluci koga staviti,ove izmjene nista donjeti nece,uigravati se moramo

Reply
dejca авг 30, 2014 at 19:56

Mali Savicevic nista…. vec se vidi da nema on smek za Zvezdu.. 🙁

Reply
Teks Viler авг 30, 2014 at 13:16

(Ne)vezano za temu-Radonjic.Zvezdas iz komsijskog tabora(kao i Pantic),talenat vrhunski,dosao bi na Marakanu peske.Da li se neko boji da ga dovede?Da li je mnogo dva Bosancica?Vladimir Stojkovic je izjavljivao sve najgore o Partizanu ali je od njihovih navijaca oberucke prihvacen.I doneo im dve-tri titule.Dajte malog Radonjica!

Reply
Milos авг 30, 2014 at 11:55

Zaboravili ste spomenuti i Mitra Mrkelu,koji je takodje jedno vreme,pred kraj svoje igracke karijere nastupao u Spartaku

Reply
lpool авг 30, 2014 at 11:13

Koliko su karte za sever i istok ?

Reply
Столе авг 30, 2014 at 11:34

Север 200, а исток 400 динара.

Reply

Leave a Comment