Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Први хет-трик у Купу/Лиги шампиона након више од три и по деценије

У поход ка новој групној фази неког од европских такмичења, четвртој у низу, фудбалери Црвене звезде кренули су са стадиона „Рајко Митић“ где су се у оквиру првог квалификационог кола састали са гибралтарским шампионом екипом Европе. Пулени тренера Дејана Станковића славили су са убедљивих 5:0, а у стрелце су се уписали Ел Фарду Бен и Мирко Иванић. Мрежу клуба са Гибралтара три пута је тресао Ел Фарду Бен и тиме ушао у историју ФК Црвена звезда.

Наиме, хет-трик који је Ел Фарду Бен постигао у дуелу са екипом Европе тек је седми у историји нашег клуба који је постигнут на некој од утакмица елитног европског клупског такмичења.

У реванш мечу 1. кола Купа европских шампиона за сезону 1957/58 Црвена звезда се на стадиону „ЈНА“ састала са екипом Стад Диделанж из Луксембурга и остварила убедљив тријумф резултатом 9:1, а интересантно је да су по четири гола на овом сусрету постигли Јован Цокић и Бора Костић.

Дванаест година касније на старту такмичења у сезони 1969/70 жреб је нашем клубу за противника доделио шампиона Северне Ирске Линфилд из Белфаста. У првом сусрету у Београду наш клуб је славио резултатом 8:0, а три пута се у листу стрелаца уписао Станислав Караси. Четрнаест дана касније у реванш сусрету на „Винздор парку“ пулени Миљана Миљанића остварили су још један тријумф – 4:2, а стрелац сва четири поготка био је Зоран Антонијевић.

Исте сезоне, у легендарном полуфиналном дуелу против атинског Панатинаикоса Стеван Остојић је хет-триком наговестио прво Звездино европско финале, али ипак победа од 4:1 није сачувана у атинском реваншу око којег и дан данас колају разноразне приче.

Половином септембра 1984. године жреб је на старту КЕШ-а спојио нашу Црвену звезди у лисабонску Бенфику. Први сусрет одигран је на нашем највећем стадиону, а у победи нашег клуба који је са клупе предводио легендарни Гојко Зец сва три поготка дело су Рајка Јањанина.

На старту овосезонског европског такмичења и Ел Фарду Бен се уписао на листу са горе поменутим легендарним црвено-белим фудбалерима и тиме је након више од три и по деценије један наш фудбалер уписао хет-трик током сусрета Купа/Лиге шампиона.

Повезане вести

Leave a Comment