Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноНајновијеФудбал

Приче о Звездиним трофејима: Јужноамеричка турнеја

Црвена звезда је крунисала успешну турнеју по Јужној Америци освајањем турнира „Сантиаго“, на коме је учествовала давне 1962. године, уочи Светског првенства у Чилеу.

Црвено-бела експедиција се после новогодишњих празника упутила пут Латинске Америке, где је наш клуб одмерио снаге са седам различитих противника. Три меча су одиграна у склопу турнира „Сантиаго“ у истоименом главном граду Чилеа, а остали Звездини сусрети у Колумбији били су пријатељског карактера.

За пехар у Чилеу изабраници Милорада Павића борили су се против бразилског Ботафога, затим екипе Коло Коло, као и мађарског Ференцвароша. Мечеви су играни на стадиону „Национал“ пред публиком која је позната по узаврелој атмосфери.

На Бадњи дан, давне 1962. године, црвено-бели су одмерили снаге са бразилским Ботафогом. Наш тим је славио са 1:0, а гол је постигао Владица Поповић у 55. минуту сусрета. Звезда је наступила у следећем саставу: Вукићевић, Дурковић, Томић, Ивош, Шијаковић, Поповић, Маравић, Андрејић, Мелић, Шекуларац и Стипић.

Наредни меч црвено-бели су одиграли против екипе Коло Коло, а Звезда је ремизирала у овој утакмици – 0:0. Наш тим је на терен истрчао у следећој постави: Вукићевић, Дурковић, Томић, Ивош, Шијаковић, Поповић, Маравић, Мелић, Андрејић, Шекуларац и Стипић, а прилику на утакмици такође је добио Рудински. Наш тим је са чилеанским представником поново играо 1991. године, у великом финалу Интерконтиненталног Купа у Токију и славио са 3:0, а голове за Звезду су постигли Панчев и Југовић који је био двоструки стрелац, а тријумфом у овом мечу наш тим је постао светски клупски првак.

Последњу утакмицу на овом турниру, Звезда је одиграла против мађарске екипе Ференцвароша. Наш тим је победио са 3:2, а стрелци за црвено-беле су били Шекуларац, Мелић и Рудински који је шансу добио са клупе. На овом сусрету шансу су добили: Вукићевић, Дурковић, Томић, Ивош, Шијаковић, Поповић, Маравић, Мелић, Андрејић, Шекуларац и Стипић, док је стрелац трећег гола Рудински у игру ушао у другом делу игре. Звезда је овом победом дошла до вредног трофеја, али и показала публици у Чилеу о каквој се екипи ради.

Интересантан детаљ догодио се после освајања трофеја на турниру у Сантиагу. Најмлађи члан екипе – Тома Милићевић, добио је задужење да чува трофеј намењен победнику. Међутим, при повратку за Београд, мало је недостајало да наш тим остане без одличја, јер је Милићевић заборавио ескпонат на аеродрому. Ипак, на крају је све било исправљено, па је вредан трофеј завршио у витринама нашег музеја.

Такође, на овој експедицији, црвено-бели су одиграли још четири утакмице у Колумбији, у којима су забележили одличне резултате. У тим мечевима Црвена звезда је остварила следеће резултате:

Америка Кали – Црвена звезда 0:3

Милионариос – Црвена звезда 2:1

Депортиво Кали – Црвена звезда 1:2

Онсе Калдас – Црвена звезда 1:3

У коначном билансу, на турнеји у Јужној Америци, екипа предвођена тренером Милорадом Павићем остварила је пет победа, један реми и један пораз, уз гол разлику 13:6.

 

Повезане вести

Leave a Comment