Moja Crvena Zvezda
FeaturedVažne vestiВажноЕвропска такмичењаНајновијеФудбал

Челзи на „Етихаду“ играо за Звезду

На стадиону „Етихад“ у Манчестеру у суботу 8. маја снаге су одмерили домаћи Манчестер сити и лондонски Челзи. Дуел две екипе које ће се састати и 29. маја у Истанбулу у оквиру финала овосезонске УЕФА Лиге шампиона имао је и има много значаја и када је наша Црвена звезда у питању. Наведени сусрет „Плавци“ су решили у своју корист након преокрета резултатом 2:1 и тиме су се на табели енглеске Премијер лиг попели на трећу позицију са 64 освојена бода и тренутно имају бод више у односу на четвртопласирани Лестер сити и шест бодова више у односу на Вест Хем који држи пету позицију, али и који има меч мање одигран.

Иначе да појаснимо зашто је овај сусрет толико значајан када је наш клуб у питању. Наиме, уколико екипа Челзија тријумфује 29. маја у финалу УЕФА Лиге шампиона, а истовремено не буде на крају овосезонске Премијер лиге пласирана међу четири првопласиране екипе, Црвена звезда ће у квалификације за Лигу шампиона у сезони 2021/22 морати да крене од Првог квалификационог кола. У супротном уколико у Истанбулу тријумф однесе екипа Пепа Гвардиоле, или уколико Челзи обезбеди пласман међу четири најбоље премијерлигашке екипе, пулени тренера Дејана Станковића нови квалификациони циклус започеће од Другог кола.

И поред чињенице да би црвено-бели били апсолутни фаворити и када би морали да започну квалификације од самог почетка, ипак би било боље да тренер Станковић и екипа не морају у нову сезону да уђу такмичарским мечевима већ 6. или 7. јула. Такође треба напоменути да ће у сезони 2021/22 екипе које буду поражене на старту квалификација, тј. у првој квалификационој рунди, европску одисеју не настављају у УЕФА Лиги Европе као што је то до сада био случај, већ ће срећу морати да потраже у трећем по квалитету Евро такмичењу, УЕФА Лиги конференција која у новој сезони има своју премијеру. За разлику од првог кола, екипе које квалификације заврше у другом или трећем колу квалификација за Лигу шампиона, или у плеј-офу, преселиће се у Лигу Европе.

Први мечеви Другог кола квалификација за Лигу шампиона играју се 20. или 21. јула, а жреб за ову рунду биће обављен 16. јуна. Црвена звезда у овој рунди такмичења спада у ред носилаца, а потенцијани противници су Ференцварош Будимпешта (Мађарска), Шкендија Тетово (Северна Македонија), Слован Братислава (Словачка), Олимпија Љубљана (Словенија), Динамо Тбилиси (Грузија), Жалгирис Виљнус (Литванија), Флора Талин (Естонија), Каират Алмати (Казакстан), Будућност Подгорица (Црна Гора) и Омонија (Кипар).

И у трећој квалификационој рунди црвено-бели ће бити међу носиоцима, а потенцијални ривали могли би да буду: Лудогорец Разград (Бугарска), Карабаг Баку (Азербејџан), Малме (Шведска), Клуж (Румунија), Легија Варшава (Пољска), Шериф Тираспољ (Молдавија).

Уколико пулени тренера Дејана Станковића изборе пласман у плеј-оф УЕФА Лиге шампиона ту неће имати привилегију да буду носиоци, а за пласман у групну фазу еминентног такмичења могли би да се састану са аустријским Салцбургом, загребачким Динамом, Славијом из Прага, или екипом грчког Олимпијакоса.

Свакако, очекује нас ново, фудбалски занимљиво лето. План је добро познат, а то је пласман у групну фазу УЕФА Лиге шампиона. Звезда је показала да то може, па зашто се не би догодило и трећи пут у пет сезона.

Повезане вести

Leave a Comment