Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава, 6. коло АБА лиге: МЗТ Скопље-Црвена звезда

МЗТ Скопље Kошаркаши Црвене звезде прерано су дошли у ситуацију да морају да победе. У 6. колу АБА лиге, црвено-бели гостоваће на једном од „најврелијих“ терена у регионалном такмичењу, а домаћин ће им бити МЗТ из Скопља.

МЗТ је сезону отворио са две победе, против Цибоне у Загребу и Широког у Скопљу. Затим су уследила три пораза: код куће су поражени од Радничког, а у гостима од Сплита и Будућности. Незадовољна управа и навијачи након 3 узастопна пораза морали су нешто да предузми, па је Александар Тодоров морао да напусти кормило екипе. Експресна замена доведена је у лику Алеша Пипана који је био селектор кошаркашке репрезентације Словеније и Пољске, а током каријере предводио је Анвил из Вроцлава, Марибор, Загорје, Крку из Новог Места, Слован, Лашко и Задар.

Звезда сва четири пута успешнија од МЗТ-а

МЗТ је основан 1966. године под именом КК МИК (касније мењао име у КК Скопље, па у МЗТ Скопље) највеће успехе у бившој држави је имао осамдесетих година прошлог века, када је неколико сезона провео у првој лиги СФРЈ. Против Црвене звезде МЗТ је одиграо само четири утакмице, а сва четири пута славили су црвено-бели.

Осим титуле шампиона Македоније МЗТ у својим витринама има и пет трофеја освојених у Купу Македоније. Дуел МЗТ-а и Црвене звезде ДИВА заказан је за суботу 27. октобар са почетком у 17 сати.

У рекету репрезентативци Македоније, споља друг Блејка Грифина

МЗТ је, и поред тога што је новајлија у АБА лиги, сачувао „костур“ тима од прошле сезоне. Уговоре су продужили двојица Американаца, битни домаћи играчи су остали, а доведено је неколико проверених играча. Тим из Скопља има јако добру тимску статистику, најбољи су по броју дефанзивних скокова по утакмици у лиги, имају највише „испљених“ тројки, али имају и лоши страна, као што је много изгубљених лопти и очајан проценат погођених слободних бацања.

Организација игре МЗТ-а додељена је једном Србину, Игору Мијајловићу. У клуб је стигао на почетку прошле сезоне, по утакмици просечно проводи преко 30 минута, а има потпуну слободу у игри. Ако има свој дан може бити јако незгодан по противника, али је од почетка сезоне у јако лошој форми. Поред њега ту је старији од браће Стојановски, Огњен, као и Тони Грнчаров. Њих двојица деле минуте које оставља Игор и до сада се нису истакли неким добрим партијама.

Кејд Дејвис, један од два Американца у редовима МЗТ-а
Кејд Дејвис, један од два Американца у редовима МЗТ-а

„Кључ“ у игри МЗТ-а, по мом мишљењу чува Американац, Кејд Дејвис. Овај бивши студент Универзитета Оклахома и саиграч Блејка Грифина на истом, одлично игра од старта сезоне. Има сасвим добре проценте шута из игре, зна сам себи да искреира ситуацију за лаке поене, али и за саиграче. У првих 5 утакмица АБА лиге има 13,2 поена по утакмици. Уз њега је феноменални репрезентативац Македоније, Дамјан Стојановски. Има изузетно „добру“ руку и осећај за игру, напада празан простор, и играч је тренутка. Од почетка сезоне тражи себе, може у сваком тренутку да експлодира што га чини јако опасним за противнике. Појачали су спољну линију и Борисом Бакићем, бившим капитеном Црвене звезде. Ради се о још једном добром шутеру, али ипак и он још увек није у топ форми, јер се екипи МЗТ-а прикључио тек пре пар недеља. Своју шансу на „кашичицу“ добија Горјан Марковски, 20-годишњи младић из Скопља. Једино право „крило“ у екипи МЗТ-а је Американац Ноа Далман, који нема велики утицај на игру МЗТ-а, али зна да искористи повремено шансу коју добије.

Високи играчи МЗТ-а представљају „бедем“ у правом смислу те речи. Ако се узме у обзир да ће Елтон Браун бити одсутан за ову утакмицу, ситуација за црвено-беле биће утолико тежа. На позицији крилног центра главни улогу „игра“ Гјоги Чековски, још један репрезентативац Македоније. Изузетно срчан и борбен играч, стекао је симпатије свих навијача МЗТ-а за кратко време. Један изузетно корпулентан младић, плени својом појавом на терену, иако му бројке са старта сезоне нису много добре.Његов колега на позицији крилног центра је Кирил Николовски, који се пре пар недеља опоравио од повреде. Кирил је изузетно талентован кошаркаш са одличним предиспозицијама те са својих 210 цм и јако „меком“ руком чини праву напаст за противнички кош, када има свој дан. Питање је колико у овом тренутку може да пружи и колико је повреда оставила трага?!

Тодор Гечевски
Тодор Гечевски

Под самим кошем је чувени Тодор Гечевски. Стекао је име на овим просторима играјући за Задар и чинио чувени тандем у Јазинама са Џубијем Џонсоном. Лепа времена у Задру су прошла, тако да је, након уласка МЗТ-а у АБА лигу, логичан потез био повратак у домовину. Урош Николић је његов партнер под кошем, играч који је претходне две сезоне наступа за Црвену звезду. Одличне партије у припремном периоду није успео да настави у утакмицама за бодове, те добија све мању минутажу. Ипак, за очекивати је да Урош крене са бољим партијама.

Вукоичић: Чека нас тешка утакмица

Црвена звезда у Скопљу ће играти са двојицом дебитаната, Иваном Смиљанићем и Миланом Миловановићем. Тренер Црвене звезде Влада Вукочић свестан је да утакмица неће бити лака:

Ово гостовање, као и свако у друго у АБА лиги није лако. С обзиром да имамо негативан скор то још више повећава нашу мобилност и мотивацију. Уз све то имамо на уму и чињеницу да је МЗТ ове сезоне први пут на Јадрану. Годинама су покушавали да уђу у регионално такмичење, коначно су дебитовали и сигурно имају велики мотив и амбицију да се покажу, поготово против тимова који су атрактивни и звучни као што је Црвена звезда. Желе да докажу да вреде и зато нас чека јако тешка утакмица.“

Вукоичић сматра да Црвена звезда мора да наметне свој ритам од првог минута:

Влада Вукоичић
Влада Вукоичић

Док сам био тренер Мега Визуре прошле године сам био у прилици да на Мемроијалу Пива Ивковић у Београду водим екипу против МЗТ-а. Тада сам имао прилике да се упознам са квалитетима већине садашњих првотимаца Стојановског, Мијаиловића, двојице Американаца, али и све остале играче врло добро знам. МЗТ је екипа која је добро попуњена од плејмејкера до центара. Имају јако наглашену агреисвну игру у транзицији, брзо завршавају нападе. То можда делује исфорсирано, али то је гајио претходни тренер и они су се у томе врло добро сналазили. Без обзира што су променили тренера сви играчи су навикнути да брзо долазе у позицију за шут. Промена тренера ће унети одређене новине у игри, али колико ће екипа то да прихвати и да реагује то је увек знак питања. На нама је да добром игром наметнемо иницијативу.“

Црвено-бели од јуче у Скопљу

Црвена звезда ништа не препушта случају. Екипа и стручни штаб од јуче су у Скопљу, а утакмице је на програму у суботу у 17 часова. Полцијске снаге у Скопљу су на опрезу, најављен је долазак навијача Црвене звезде из Ниша, Врања, Куманова и Скопља. Директан пренос утакмице је на Арена Спорт 1 каналу.

 

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

 

Повезане вести

10 comments

htrhtsrhtr окт 27, 2012 at 13:08 Reply
Libijac окт 27, 2012 at 15:11

strasna fora :)))

Reply
dr окт 27, 2012 at 10:54

http://www.telegraf.rs/sport/394708-povreda-lazovic-odsustvuje-mesec-dana-propusta-derbi
Crvena Zvezda postala amaterski klub,nemamo ni doktore. Sramota.

Reply
qwerty окт 27, 2012 at 08:26

Nocas sam sanjao naslov posle kosarke „Zvezda ponovo razocarala“ :facepalm:

Reply
marko bl окт 27, 2012 at 01:21

sada ste opet na svome..po starom od vas vise niko nista ne ocekuje..samo opusteno..

Reply
Gašpar окт 26, 2012 at 23:25

pa ovi zajebaniji od LEJKERSA

Reply
neko iz mase окт 26, 2012 at 21:20

Sto im je dobar grb 😆 ,prvi put cujem za njih,znaci i ovi ce da nas dobiju?

Reply
vlada окт 26, 2012 at 21:15

imam neki osecaj da ce i ovi da nas isprangijaju

Reply
Zvezdan окт 26, 2012 at 20:38

Ovu moramo dobiti kako znamo i umemo. Interesantno ce biti videti kako ce se uklopiti prikljuceni igraci i kako cemo se snaci pod kosem bez Brauna.

Reply
Luka окт 26, 2012 at 21:08

Sure 🙂 Sumnjam da će dobiti neku veću minutažu, ali verujte da su kvalitetni igrači. Na Zlatiboru sam se uverio u tako nešto, te ne sumnjajte. Katić će sutra imati jako veliku ulogu.

Reply

Leave a Comment