Moja Crvena Zvezda
АнализеЕвропска такмичењаКошарка

МЦЗ скенер: Крај европске приче

Црвена звезда – Улм 78:92 (19:22, 19:24, 18:21, 22:25).

Црвена звезда : Цветковић, Браун 6 (6ск), Суботић, Ракочевић 24, Лазић 3, Симоновић 5, Савовић 8 (5ск), Катић 11, Смиљанић, Самарџиски 2, Радивојевић 8 (7ск, 4ас), Скот 11.

Улм: Гунтер 9 (6ас), Бец, Гауса, Јенке, Теис 2, Реј 26, Естеркамп 20 (6ск), Шветелм 5, Џитер 15, Нанкивил 13 (6ск), Брајант 2.

img_1074

Велики успех црвено-белих у Купу, ипак је узео свој данак. Изабраници Владе Вукоичића су непланирано играли чак четири дана у хали Језеро, а у финалу је неугодну повреду зарадио најкориснији играч турнира Демаркус Нелсон. Изостанак стартног плејмејкера Звезде и видан уморм али и емотивна исцрпљеност били су непремостиве препреке за црвено-беле и Улм је славио са 78:92. И то мора се признати заслужено. Јер, изабраници Владе Вукоичића нису имали решења за фантастичног Алена Реја и Ленса Џетера.

Црвено-бели су се борили током читаве утакмице, али ово није било њихово вече. Црвено-бели су слабо шутирали, имали доста пропуста у одбрани и фалио је још неки расположен играч да се придружи капитену Ракочевићу. А са друге стране гости су погађали из готово свих позиција, чак и надскочили свог ривала (37-39) па резултат и не треба да чуди.

img_1135Да је ове године Пионир право место за окупљање црвено-беле породице, показало се још једном на утакмици са Улмом. Наиме, изабранике Владе Вукоичића у овој утакмици бодриле су освајачице Купа Србије у одбојци и прослављени фудбалски интернационалац Дејан Станковић. Њих су навијачи дочекали громогласним овацијама и тако направили праву увертиру за меч.

Капитен Ракочевић је у великом стилу отворио утакмицу са пет узастопних поена, али на другој страни терена црвено-бели су имали доста пропуста у одбрани па је Улм на половини деонице водио 14:7. Изабраници Владе Вукоичића дуго су се мучили са реализацијом и од првих 19 покушаја убацили су свега седам. Тако је било све до завршнице првог и почетка другог периода када је Симоновић убацио тројку, а расположени Ракочевић погодио тежак шут и Звезда је поново водила (24:23). У наставку игре виђена је велика борба и ниједна екипа није стицала осетнију предност. Ипак, на четири минута пре краја друге четвртине догодио се пад у игри црвено-белих што су Немци искористили и серијом 9:0 стекли највећу предност у мечу (33:42).

Треба напоменути да су Катић и Браун прописно намучили најбољег играча гостију, Брајанта, и већ га у првој четвртини натерали на три личне грешке.

У наставку игре црвено-бели су пожртвовано, а на крилима велике подршке са трибина, покушавали да се врате у утакмицу. У жељи да спаси лопту Суботић је летео преко реклама, његови саиграчи су давали све од себе, али ово није било њихово вече. У четвртом минуту наставка Нанкивил је погодио тројку и Улм је отишао на великих 13 поена предности (46:59). Немци су наставили са сјајном игром, а изабраници Владе Вукоичића никако нису могли да пронађу игру приказану на завршници Купа. У таквом односу снага предност је расла све до 17 разлике, колико је било седам минута пре краја утакмице (59:76).

Међутим, црвено-бели нису рекли своју последњу реч. Још једном су показали карактер и предвођени феноменалним Ракочевићем успели су на половини периода да спусте разлику на једноцифрени број (73:82). Ипак, већ у следећем нападу тројку је убацио расположени Алан Реј и тако распршио све наде црвено-белих да могу до чуда.

Овим поразом црвено-бели су изгубили све шансе за пласман у четвртфинале Еврокупа па дуел са Галатасарајем у последњем колу неће имати такмичарски значај.

Времена за очајавање нема јер изабранике тренера Вукоичића већ у недељу очекује нови велики изазов. Црвено-бели ће у Пиониру са почетком од 21 час дочекати вечитог ривала Партизан.

  • Умор, недостатак среће, инспирисан противник… Све се посложило и утицало да црвено-бели не одиграју онако како могу. Емотивно испражњени и изморени,
  • кошаркаши Црвене звезде нису успели озбиљније да се супротставе гостима из Немачке, који су од старта утакмице држали конце у својим рукама. Напад Црвене
  • звезде није био на жељеном нивоу, правиле су се почетничке грешке, проток лопте на постављену зону Улма није био добар најблаже речено.Мислим да није
  • тренутак критиковати играче, треба имати разумевања за новонасталу ситуацију. Из свега се може извући и неколико добрих ствари, неки играчи имају сада дефинитивно више самопоуздање, пре свих ниска крила. После кризе са слободним бацањима, ових 17/21 против Улма делују сасвим добро. Тројке око 34%, овосезонски просек, 9 убачених.Што се тиче одбране, ту је заиста било много проблема. Наши момци нису успели да се снађу, „убијало“ их је то што и када би одиграли добру одбрану, Улм би погодио неки чудесан шут и решио напад. Доста проблема гости из Немачке направили су нашем тиму у првих 10 секунди напада, играчи Црвене звезде су врло лоше трчали (за шта постоји оправдање), много лопти је прошло иза леђа одбране, помоћ није стизала на време, преузимања су била јако лоша. Улм је све то сурово кажњавао, добио све четири деонице и прошао заслужено у ТОП 8.Светла тачка на овој утакмици је добра игра Елтона Брауна, који је уз помоћ Рашка Катића „одувао“ најбољег центра у Еврокупу, Џона Брајанта. Осим тога, њих двојица су направили сасвим солидан посао и у одбрани и у нападу, неколико пута су били под фаулом сигурно, али је судијски критеријум у „Пиониру“ био заиста чудан.По мом мишљењу, суђење на утакмици против Улма било је најлошије суђење на утакмицама Црвене звезде ове сезоне. Арбитри су од почетка утакмице имали јако чудан критеријум, који је дефинитивно више одговарао Немцима.Тренер Црвене звезде, Влада Вукоичић не сноси кривицу за овај пораз ни најмање. Одсуство Демаркуса Нелсона, испоставило се, било је ненадокнадив губитак за црвено-бели тим. Влада је покушавао да пробуди тим, да им стави до знања да морају да играју боље, али екипа није одреаговала на прави начин.

Појединачни учинак играча:

img_1100Цветковић (индекс -7): Млади кошаркаш Црвене звезде није се снашао у улози првог плејмејкера. Да ли притисак или нешто друго, но Цветковић уопште није личио на себе. Недостајало му је агресивности у одбрани, у фази напада је после два промашена зицера на старту потпуно изгубио самопоуздање и престао да игра. Јако лоша утакмица Цветковића, најлошија од почетка сезоне, али млад је, има времена да исправи многе ствари.

Браун (индекс 11): Од доласка Владе Вукоичића на клупу Црвене звезде, Елтон не добија праву шансу. Осим у пар утакмица, овај Американац никако да добије преко 20 минута на паркету и покуша да демонстрира оно што зна. Против Улма је одиграо јако добро, у одбрани је био врло агилан, доста је трчао и трудио се и није правио грешке. Једини је у нашем тиму био у стању да исконтролише скок, колико толико. У нападу је играо солидно, углавном је убацио зицере које је имао, а два очигледна фаула нису суђена над њим. Све у свему, за 10 минута на паркету учинак од 6 поена и 6 скокова је и више него добар. Мислим да би он морао да проводи више времена на паркету.

Суботић (индекс -1): Једна од лошијих партија Суботића ове сезоне. Није имао шутерско вече, у одбрани је испао два пута, једну лепу блокаду су му судије окарактерисале као фаул, потпуно погрешно. Не треба заборавити да је и он млад играч, осцилације су нормалне.

Ракочевић (индекс 24): Још једна одлична партија нашег капитена, из дана у дан потврђује да је и даље један од најбољих бекова у Европи. Лакоћа са којом Ракочевић игра је невероватна. Доста добро је шутирао, играо са доста енергије, али саиграчи нису успели да га испрате. Имао је проблема у одбрани чувајући Алана Реја у игри један на један, остало је одрадио одлично.

Лазић (индекс 2): Успевао је у пар наврата да донесе чврстину у одбрани, али је врло лоше селектирао своје личне грешке. Није се истицао превише вечерас, гледали смо га у много бољим издањима ове године.img_1097

Симоновић (индекс 5): Мислим да Марко мора више да шутира, треба да осети тренутак када је време да „испали хитац“. Има „врућу руку“ у последње време, улази у форми и то треба да користи.

Савовић (индекс 11): Увек корисни Борис Савовић није одиграо на свом нивоу ову утакмицу. Он је огроман потенцијал, може још доста да напредује. У скоку је заиста доминантан, али мора да поправи игру леђима према кошу. У утакмици против Улма имао је доста ниже чуваре поред себе, не тако физички доминантне и то је морао да користи више.

Катић (индекс 7): Рашко је од Купа Кораћа у благом паду форме, вечерас и није било толико лоше, али је могао и он боље. Апсолутно је искористио Брајантове мане, али је у другом делу утакмице мора јаче и одлучније да га напада, када је овај био већ на 4 личне грешке.

Смиљанић: Није улазио у игру.

Самарџиски (индекс 2): За нешто мање од три минута на паркету изнудио је фаул, погодио два бацања и то је било све од њега на овој утакмици. Очигледно је да није у правој форми, видећемо како ће изгледати у наредном периоду.

 Радивојевић (индекс 8): Уз 8 поена, забележио је и 7 скоква и 4 асистенција, али није био у правом ритму. Држао је предуго лопту у својим рукама, доста је оклевао и слабо разигравао саиграче. Напади нису имали идеју, доста се сводило на игру 1 на 1 без неких уиграчних акција.

img_1186Скот (индекс 11): Солидна утакмица Скота. Подигао је своју форму доста, против Улма је био евидентан умор који га је одвео до неколико некарактеристичних грешака. Хватао је „вруће лопте“ целу утакмицу, није добро контролисао лопту. Са линије пенала је погодио свих 5 пута, имао је атрактивно закуцавања преко Брајанта, за нешто више је ипак требао одморнији Скот, јер је познато колико се он троши на сваком мечу и са колико енергије игра.

Црвена звезда без Демаркуса Нелсона и борећи се против умора и исцрпљености није могла да савлада Улм. Једна лепа европкса прича је завршена, остала је још утакмица против Галатасараја у уторак, како би и формално црвено-бели завршили своје такмичење у Еврокупу ове године, уз жељу да се мимоиђемо следеће године.

Пре тога, Црвену звезду у недељу од 21 сат, чека једна од најбитнијих утакмица сезоне, нови дерби против Партизана у оквиру АБА лиге.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

12 comments

... феб 15, 2013 at 02:27

Evo sada svi koji su napadali Vuka opet nisu imali toliko razloga. Stoji da nije odigrao previse dobro, ali u odnosu na druge vise nego zadovoljavajuce 8 poena, 7 skokova i 4 asistencije, da su drugi i toliko pruzili dobili bi mec. Rakocevic definitivno najbolji igrac ne samo Zvezde vec cele ABA lige. 34 godine (jos malo i 35), ali i dalje mu nema ravnog.

Reply
Nemanja феб 14, 2013 at 23:01

Kako bi voleo da vidim Radmanovica i Milicica u Zvezdi.. 😆

Reply
marko феб 14, 2013 at 16:34

slazem se za browna iako je nekoliko meceva odigrao ispod nivoa

Reply
era феб 14, 2013 at 15:36

Nece biti organizovanog navijanja u nedelju? 🙁

Reply
Luka феб 14, 2013 at 15:56

Neće, na utakmicu ulaze samo ljudi sa sezonskim kartama.

Reply
Aimar феб 14, 2013 at 15:29

Svi su se ljutili na Karija,kada nije davao minutazu Cveletu,a veceras i prethodnih mesec dana se moglo videti da je Kari itekako bio u pravu za njega,ako je debelo pogresio za Nedovica onda je debelo u pravu za Cveleta,jednostavno,nije igrac za jake utakmice i to je to,on decko juce sam na trojci i promasi ceo obruc,ja razumem trema,pritisak,ali on je vec 3 sezone u prvom timu,pa ne moze se na njega cekati do 26-te godine,Micic i Miljenovic su mnogo jaci igraci od njega…Nije vezano za ovu temu,ali dobro…Pozdrav Delije,pa da gazimo stoku u nedelju…

Reply
Dača феб 14, 2013 at 15:49

Tacno tako, pa jos pre 3 godine V. Djurovic je za vreme utakmice vodeci FMP protiv Zvezde aplaudirao Cvetkovicu nakon sto je postigao trojku, nadali smo se svi da ce Cvele za 2-3 godine izrasti u sjajnog igraca ali ocigledno je da stagnira, a sto je najgore kada pogresi najpre ga komentatori pravdaju godinama, ili kada napravi bespotreban faul na sredini terena govore da je to agresivna igra na loptu…uostalom, pogledaj kako i autor ovog teksta zavrsava komentarisanje Cveletove partije!

Reply
Aimar феб 14, 2013 at 21:13

Ako zeli da igra ozbiljnu kosarku,mislim da mu nije ostalo mnogo vremena da ispravi svoje greske…

Reply
dexa7 феб 14, 2013 at 14:40

U nedelju je jedna od najbitnijih utakmica sezone koju moramo dobiti!Neka se igraci dobro odmore.Ima li kakvih informacija u vezi Nelsona,hoce li igrati u Nedelju?

Reply
Zvezda Velikan феб 14, 2013 at 16:41

Igrace Nelson u nedelju. On je bio spreman i za mec protiv Ulma, ali je pauzirao iz predostroznosti.

Reply
Nikola феб 14, 2013 at 14:18

Ljudi vidim da svi potencirate pricu zasto Braun igra toliko malo i ostalo,msm i menij je on super lik,vidi se da igra srcem ,da obozava delije,ali njegova igra u odbrani je KRIMINALNA.Previse je spor,pogotovu za pick and roll igru,i Katic i Samardziski su dosta pokretljiviji…. Opet nije lako kad u ekipi imas 3 centra,i onda kako da raspodelis minutazu,pa tesko da neko moze da igra 25 minuta…..

Reply
copy sever paste jug феб 14, 2013 at 13:45

dobro je momci da ste od celika napravljeni tesko bi odigrali petak subota nedelja ponedeljak pa sreda. odmorite se pa u nedelju ponovo da pevamo

Reply

Leave a Comment