Moja Crvena Zvezda
Кошарка

Милане, срећан рођендан!

gurovicНа данашњи дан пре 38. година у Новом Саду, родио се легендарни кошаркаш Црвене звезде, сада помоћни тренер у вољеном клубу, Милан Гуровић!

Своју каријеру је почео у кошаркашком клубу НАП из Новог Сада, да би као млад отишао у грчки Перистери. Након тога носио је дресове Барселоне, АЕКА, Триестеа, Уникахе, Војводине, Партизана, Хувентуда, две године Црвене звезде, Прокома и Галатасараја. Богата клупска каријера, сложићете се.

Као репрезентативац наше земље освојио је злато и бронзу на првенствима Европе, а чувене 2002. године остварио је највећи успех када је водио Србију до златне медаље на Светском Првенству у Индијанаполису.

Иако није био у Црвеној звезди онолико колико је желео, онолико колико су навијачи желели и по броју наступа не може да се пореди са легендама кошаркашког клуба Црвена звезда, Гуровић за све Звездине навијаче представља нешто више од обичног играча.

Милана је на терену красила права спортска дрскост и „врућа“ рука која противницима није давала шансе за победу, нарочито не онда када се играло у „Пиониру“ препуном Делија. Миланова енергија је и срушила краља у „Пиониру“, са 100:81 уз невероватних 35 поена Гуровића, који је играо као у трансу, а у једном интервјуу управо је ову победу истакао као најдражу у каријеру.

У тој сезони је управо постао и МВП УЛЕБ купа иако је био већ био ветеран у кошаркашком свету. Оно што се везује за Гуровића је и тетоважа Драже Михајловића на десном рамену због које није могао да наступа на територији Босне и Херцеговине и Хрватске, а коју му је урадио један шпански уметник док је играо за Уникаху.

Као своју највећу неостварену жељу у каријери Милан Гуровић је увек истицао то што није добио прилику да се докаже у НБА:

Веома. Жао ми је што се нисам окушао у НБА лиги јер је било прилике. Можда ми је недостајало мало више амбиције јер био сам надомак одласка у Америку, ишао сам у камп Бостона пре Светског првенства у Индијанополису 2002. године. Имао сам позив и после освајања злата, међутим, на мојој позицији био је Пол Пирс, легенда клуба, а ја нисам хтео да будем резерва. Једноставно, путеви се нису поклопили..

v68453p0Гуровић је одувек био познат као велики Звездаш, неко ко је спреман да учини све за свој клуб. Његове сузе у „Пиониру“ су један од најемотивнијих момената за једног навијача Црвене звезде и љубитеља кошарке. Милан је на северу Маракане био на утакмици против Глазгов Ренџерса, 2006. године заједно са Дарком Миличићем, Милошем Теодосићем, Милетом Илићем и Немањом Александровим.

Поред НБА, неостварена жеља му је и завршетак каријере у Црвеној звезди, иако је говорио да би играо и за џабе, али тадашњи руководиоци нису имали довољно слуха. Како сам Гуровић каже, остао је дужан титулу свим Звездашима.

Након завршетка играчке каријере дипломирао је на Вишој тренерској школи са десетком код професора Луте Павловића. После рада у својој школи кошарке, добија прилику у стручном штабу Црвене звезде где свакодневно ради са младим момцима који носе црвено-бели дрес покушавајући да им пренесе своје огромно знање.

Срећан рођендан Милане!

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

8 comments

delije nk јун 17, 2013 at 23:52

Srecan rodjendan, majstore! Ali cini mi se da su svi zaboravili da je Milan prije dolaska u Zvezdu bio ne samo grobar, vec je mrzio Zvezdu iz dna duse i cak javno pljunuo Zvezdin dres. Kasnije se nesto preokrenulo kod njega 😛

Reply
CzvBoys јун 17, 2013 at 22:42

Sve najbolje LEGENDO!

Reply
moravac јун 17, 2013 at 22:10

Milane,brate nas,srecan ti Rodjendan! Ziv nam i zdrav bio do stotke,posle kako hoces. Vole te tvoji CETNICI sa SEVERA!!!

Reply
veliki pravi zvezdas јун 17, 2013 at 20:26

Srecan rodjendan i sve naj sa nasom Crvenom Zvezdom Gurovicu ,usput malo pomogni treneru Crvene Zvezde 😀

Reply
Samo ti јун 17, 2013 at 20:05

TI SI ZVEZDIN CETNIK MILANEEE, MILANEEE!

Reply
Rape Delija јун 17, 2013 at 19:51

Jedan je Milan Gurovic!!! Braco Cicaaa

Reply
bomix јун 17, 2013 at 19:07

srecan rodjendan imenjace,da si nam ziv i zdrav 100 godina

Reply
Tole dozivotna јун 17, 2013 at 18:32

Srecno majstore

Reply

Leave a Comment