Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда – Локомотива Кубан (четвртак, 19 сати, Комбанк арена)

Да је неко пре четрнаест година причао нашим навијачима да ће наредни пут свој тим у Евролиги бодрити тек за деценију и по, вероватно би прогласили лудим. Нажалост свих звездаша, тако нешто је постала наша реалност. Прошле сезоне је у драматичној завршници АБА лиге, иако у паду форме, чета Дејана Радоњића успела да победи Раднички у полуфиналу Ф4 и тако избори директан пласман у најелитније европско кошаркашко такмичење. Сада је дошло време да Црвена звезда коначно заузме своје место и међу „звездама“ европске кошарке.

najava_Kuban

Четири пута су црвено-бели  у својој историји учествовали у овом такмичењу, тачније, у сезонама 1969/70, 1972/73, 1998/99, 1999/2000. У укупно 54 меча, забележено је 16 победа и 38 пораза. Више о овим наступима нашег тима можете прочитати у тексту који  је јуче објавио Владимир.

Локомотива је основана 1946. године у месту Минераљне води. Овај тим је елитну лигу Русије ушао тек 1994. године, а након што су у сезони 2002/03 заузели 10. место, донета је одлука да се тим премести у економски развијенију регију. Изабран је град Ростов. Од тада се клуб зове Локомотива Ростов. У наредних шест година клуб бележи боље резултате, а врхунац су 5. место у првенству Русије 2007. године, као и играње у финалу ФИБА Купа 2005. године. Након тога, управа клуба увиђа да дворана у Ростову не испуњава услове за играње европских такмичења и стога клуб по трећи пут бива премештен. Овог пута, изабран је Краснодар, у којем овај тим наступа и данас под називом Локомотива Кубан. Управо под овим називом, клуб бележи своје највеће успехе: финале Еврочеленџ Купа 2011., освајач Еврокупа 2013. Захваљујући овом прошлогодишњем успеху, тим је изборио пласман у Евролигу у којој ће дебитовати управо против Црвене звезде. Треба додати и да су играли финале ВТБ лиге прошле сезоне.

Што се састава тима тиче, доминирају домаћи играчи (6), а поред њих ту су још и три Американца, два Литванца и по један Србин (са Аустралијанским пасошем) и Хрват.

На бековским позицијама играју Вилијам Маркус,  Сергеј Биков, Мантас Калниетис, Крунослав Симон и Максим Григорјев. Маркус је овог лета дошао из Уникахе, углавном игра на позицији 2, али неретко се ротира са Биковим. У досадашњем делу ВТБ лиге је био најбољи тројкаш свог тима са скромних 28,6% успешности. Биков је са друге стране искусан плејмејкер, даје ритам свом тиму, а уједно је и најбољи крадљивац са три украдене лопте у просеку по мечу. Калниетис је имао добру ролу на ЕП и неко је коме не треба дозволити да се распуца, такође је и најбољи асистент екипе са 6 асистенција по мечу. Симон је такође овог лета дошао из Уникахе, али још увек није пронашао своје место у тиму, што не мења чињеницу да се ради о јако квалитетном играчу. Григорјев је доста млађи, али сигурно да и он има довољно квалитета и самопоуздања да чека прилику у овом мечу.

На позицијама 3 и 4 играју Дерик Браун, Валериј Ликодеј, Симас Јасаитис и Максим Кољушкин. Браун је дефинитивно лидер овог тима. Прошлог лета је дошао из Сан Антонија. Најбољи је скакач екипе (7,5ск по мечу), има највећу минутажу, најбољи поентер (21,5п по мечу). Покрива позиције 3 и 4. Ликодеј игра углавном на позицији крила. Већ другу сезону је у тиму и може се очекивати да преузме одговорност у тешким тренуцима. Јасаитис је тројка шутер, типичан представник Литванске школе и  зна се шта се може очекивати од таквог играча. Кољушкин је млад играч и не треба очекивати његову значајнију улогу на мечу.

У самом рекету, руски тим има неколико изутено снажних и квалитетних центара и део је тима који би Звезди могао да представља велики проблем. Ту су Ричард Хендрикс, Игор Кањигин, Алексеј Жукаченко и Алекс Марић. Хендрикс је овог лета дошао из Макабија, тренутно  је најбољи стрелац (83% шут из игре), игра на позицији центра. Изузетно снажан испод коша. Марић је играч са чијим квалитетима су љубитељи кошарке у Србији упознати. У овом тиму Локомотиве, он ипак представља резервну опцију за Хендрикса. Жукаченко и Кањигин нису ове сезоне добијали превише прилике да играју, не очекује се промена њиховог статуса.

Што се црвено-белог тима тиче, неки основни утисак се стекао након прва три меча АБА лиге: јака одбрана, брзе контре и доминација Бобана Марјановића под кошем, нешто су што одликује овај тим. Шилб сигурно има довољно искуства за овакве мечеве, Нелсон и Џенкинс га прате квалитетом, а ко још може да искочи у први план, сазнаћемо за нешто мање од 24 сата.

Нека грми Арена…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

15 comments

Kartmen окт 17, 2013 at 15:53

http://youtu.be/ccniPPlaDIc Ajmo,daj koš,daj koš,daj koš …

Reply
Deremo ih окт 17, 2013 at 13:26

Ако неко има линк преноса нек ми напише у коментару,молим вас…

Reply
SaleBG окт 17, 2013 at 11:07

Neka nam je sa srecom! Ne znam kako docekati pocetak utakmice, uzbudjenje je veliko. Nadam se prepunoj Areni i pravom spektaklu na otvorenju sezone u Evroligi. Samo hrabro, maksimalno borbenu i uz pomoc navijaca do prve pobede. Srecno crveno-beli!!!

http://www.worldofbasketball.org

Reply
vucz окт 17, 2013 at 07:26

krece lagano zagrijavanje za danas, bilo je tesko da se izborimo za ulaznice ali Delije Vukovar su veceras kao i uvek spremni da ostave glas u areni… samo hrabro do prve pobede..Beograde stizemo, braco vidimo se uskoro…

Reply
Sasa cetnik окт 17, 2013 at 12:52

Dobro dosli braco.

Reply
stevo glogovac окт 16, 2013 at 23:02

samo cu reci,arena mora da se trese kada je lokomotiva u napadu…non stop moramo urlati,zvizdati…..valjda ce ovaj komentar uticati bar na nekoga….nek nam je sa srecom sutra

Reply
sof окт 16, 2013 at 23:37

тако је, само без спорих песама кад локомотива има напад већ звиждуци

Reply
Delije Niksic окт 17, 2013 at 00:59

Ocekiujem spektakl u areni i naravno pobedu Zvezde.treba zvizdati kada lokomotiva ima napad.sto se tiče utakmice lokomotiva je tim sa velikim budzetom i nekoliko vrhunskih igraca.najbolji igrac je sjajni braun kojeg sam gledao uzivo u podgorici protiv budućnosti.braun ima sjajan sut sa poludistance,dobar je skakac i odličan je u igri na niskom postu.drugi igrac tima je vilijams,sjajan strijelac ako udje u seriju teško ga je cuvati,ali mi imamo Nelsona koji je fizicki mnogo jači od vilijamsa i mislim da ce ga Nelson dobro sacuvati.hendriks je dobar centar ali mislim da bobi tu ima prednost visoci je 15cm.tu su jos kalnietis i simon ali oni su jos uvijek umorni od eurobasketa.kalnietis prošle godine igrao na dvojci imao je tek sedam osam u prosjeku.od ostalih igraca ne očekujem da nam naprave probleme možda jasaitis ali on je imao povredu.Ipak uzalud ce im sve to biti kada zagrmi 20000 najboljih navijaca na svijetu.ZVEZDO ZGAZI IH SVE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Reply
torh окт 16, 2013 at 23:01

Kad ce da pocne vise ??!! 😮 😮

Reply
INĐIJA окт 16, 2013 at 22:35

Ne bih nista vise komentarisao do toga da Radonjic ima jezivu priliku da pokaze sta zna. Apsolutno mu nista ne fali i ocekujem da obradujete one navijace koji ce iz prvenca prepuniti arenu. Jel zna neko gde ima prenos, negde sam procitao sport klub al da ga j#bem ima li nesto na nasim kanalima?

Reply
Nikola M. окт 16, 2013 at 22:50

Sport Klub je uzeo prava prenosa Evrolige, samim tim i svih utakmica nasih timova, tako da…

Reply
INĐIJA окт 16, 2013 at 22:54

tako da cu morati da se pentram preko prozora i ukradem antenu komsiki…onako ciganski 😆

Reply
Lover окт 16, 2013 at 23:02

Samo mi reci da SK nema stream? 🙁

Reply
MPDuke окт 16, 2013 at 22:51

Samo Sport Klab.

Reply
INĐIJA окт 16, 2013 at 22:29

Anti Milijas

Reply

Leave a Comment