Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Анализа кошаркашког дербија: Тимска игра „поништила“ индивидуалце Партизана

Преко два сата беспоштедне борбе у „Пиониру“ кошаркаши Црвене звезде савладали су Партизан који је имао подршку преко 6000 својих навијача, док је са друге стране било 300 црвено-б1450927_624166387644261_1406041792_nелих присталица:

Партизан – Црвена звезда 83:86 (21:14, 18:24, 21:16, 13:19; 10:13).

Пре почетка дербија створила се атмосфера да је Црвена звезда апсолутни фаворит, како код навијача Црвене звезде тако и код навијача Партизана, делом због тога што је тим Душка Вујошевића остао без пар битних играча због повреда, а делом и због резултата и форме у последње време.

Евидентно је да се све то одразило на екипу Црвене звезде која је у меч ушла прилично деконцетрисано, док је са друге стране терена био видно мотивисани Партизан, надахнут чудесном енергијом, а повређени играчи као да су их додатно мотивисали да превазиђу своје границе и одиграју много боље него што то у овом тренутку могу.

Ипак, први утисак је био да разлика није велика у корист домаћег тима након прве четвртине, с’ обзиром да домаћи тима игра на горњој граници могућности, док је Црвена звезда деловала као разбијена чета остављајући утисак да не могу лошије да одиграју.

То се донекле и обистинило у другој деоници, Звезда је заиграла мало боље, па је до краја полувремена успела да смањи на -1 који су изгледали врло депримирајући кошаркашима Партизана.

У трећем и четвртом периоду није се много тога променило. Партизан је „гризао“, борио се, а Црвена звезда све до средине четврте деонице није играла онако како зна. Ипак, и тим Дејана Радоњића „пали мотор“, „додаје гас“ и води утакмицу у тотално другом смеру.
IMG_5413-1
Не само да су успели да се врате у меч, већ су имали два пута шут за победу (Блажич и Симоновић) и одбрану за победу, када је Ловерњ ипак нашао пут до коша поред Бобана Марјановић.

Додатних пет минута не треба много описивати. Звезда је у позиционом нападу врло лако нашла квалитетна решења и пут до коша, направила +6 које Партизан до краја утакмице није успео да достигне.

Све у свему, у понедељак увече гледали смо једну изузетно квалитетно утакмицу, пуну преокрета и са једним продужетком, као и „хепи ендом“ за све навијаче Црвене звезде.

IMG_5505-1Одбрана Црвене звезде имала је доста добрих ствари, али и лоших током утакмице. Када би је оцењивали од један до пет, то би била нека тројка са плусем. Зашто? Број примљених поена и није тако велики, 73 за 40 минута игри или 83 за 45 минута игре. Такође, проценти шута гостију нису били на високом нивоу (нешто преко 45% за два и око 33% за три), а уз то Партизан је направио и 11 грешака.

Индивидуалне пропусте и добре одлуке и одбрани нећу овде писати, говоримо само о тимској одбрани екипе. Целу утакмицу Дејан Радоњић се одлучио за игру „човек на човека“, што је било сасвим коректно решење, обзиром на шутерски потенцијал кошаркаша Партизана.

Пропуста је било наравно, у игри 2 на 2 имали смо одређених проблема током утакмице, као и са офанзивним скоком ривала, па се на прво гледање стиче утисак као да је Партизан имао 20 поседа више од нас.

Један од проблема је била и транзиција Партизана. Доста пута смо видели да су бекови домаћег тима успевали да трче у леђа одбрани црвено-белих и долази до добрих решења у нападу.

У нападачком сегменту игре одрађен је коректан посао. Глупо је тражити „длаку у јајету“, убацити 86 поена Партизану није мала ствар и то пред његовим навијачима.

IMG_5285-1У почетку Звезда је имала доста проблема, напади су истицали, идеје није било ни на видику, и поене су измишљали појединци индувидуалним акцијама. Ипак, како је време одмицала растао је и квалитет Звездиног напада, а једна замерка може бити мали број поена из транзиције и само 66% реализације слободних бацања. Статистика каже и да је Звезда имала 4 асистенције више од ривала, али и једнак број офанзивних скокова. Ту је и податак који „боде очи“, чак 15 изгубљених лопти.

Позитивно је што полако поправљамо проценат шута за три поена, синоћ је то било сасвим добрих 46% уз 8 погођених тројки. Како је утакмица одмицала, наши играчи су бирали све квалитетнија решења у нападу, била је евидента намера и на нашу срећу већина ствари је спроведена у дело.

Дејан Радоњић – до пре 12 дана вероватно најомраженија личност међу 70% навијача Црвене звезде, а онда је победио Каху (Кутху, Кућу, Лаборал, Виторију, како год хоћете, али да знате то је некадашња Таукерамика много,много велики клуб), Цедевиту, Лијетувос Ритас и Партизан. Од тога, две победе је остварио на гостовању Евролигашима! Импресивно зар не? Имам обичај да читам коментаре и пратим шта се пише, па тако знам да многи пишу да није имао много утицаја у свим овим победама, а свакако је имао највећи утицај у неким поразима ове сезоне. Он као и цео тим из утакмице у утакмицу расте, у АБА лиги у „Пиониру“ нисмо имали ниједну утакмицу коју нисмо решили 15 минута пре краја, у Евролиги после 5 утакмица имам 2 победе (мало ли је?!), у АБА лиги смо изгубили у првом колу у Широком, и у Подгорици, гостовањима где нисмо победили годинама уназад, док су на пример услови у Подгорици били прикладни више за одржавање такмичења у уметничком клизању.

Он је на утакмици против Партизана успео да спороведе много својих идеја у дело, доста добро је припремио екипу, а уз пар грешака вођење утакмице се може оценити високом оценом. Понашао се господски, од почетка до краја бодрио играче, успео психички да их припреми за наставак меч и продужетак који су одиграли перфектно.

Појединачни учинак играча:

Цветковић: Поново је утакмицу одгледао са клупе. Мора се што пре пронаћи решење за овог момка.

Митровић: Провео је на паркету 10 минута, за то време се није уписао у стрелце. Углавном је био сконцетрисан да одради што боље посао у одбрани, што је донекле и успео за ово кратко време.

Лазић: Нажалост, најбољи дефанзивац у редовима Црвене звезде повредио се после само три минута утакмице. Ипак, повреда није озбиљна па ће наш бек бити спреман за петак и меч са Кубаном.

537014_10202316670699358_745212655_nБлажич: Врло лоше је ушао у утакмицу, деконцетрисано, направио је пар некарактеристичних грешака и деловао је прилично лоше и дефанзивно и офанзивно до последње четвртине. Онда је Словенац „упалио“, кренуо да погађа, погодио је врло битно тројке у последњем кварталу и у продужетку из десног корнера, а аутор је и последњег поена из игре који је Звезди донео тријумф у дербију.

Симоновић: Капитен се све чешће подређује успеху екипе. Играо је 10 минута на овом дербију, одрадио добро дефанзивне задатке, покупио 2 офанзивна скока и стигао да се упише у листу стрелаца.

Марјановић: Апсолутно најбољи актер овог вечитог дербија. Надиграо је репрезентативца Гагића и Милутинова, показао велики ниво концетрације у игри, а за играча 223 центиметра виског 90% са линије пенала је нешто што заслужује поштовање. Добио је највише „батина“, слободно могу да кажем и да бар још 5 фаулова над њим није суђено, али је и овако успео да их изнуди чак 10. У одбрани је имао малих проблема у игри 2 на 2, као и са враћањем у фазу одбране, што су домаћи знали да казне.

Раденовић: Када за 33 минута на паркету не погодите ништа и завршите утакмицу без постигнутог поена, тешко да ће Вас неко похвалити за добру игру. Ипак, Раденовић је одрадио нешто као Симоновић, тренер Радоњић га је потпуно подредио „тајном задатку“ што је овај и успео. Ухватио је 7 скокова, у финишу потпуно затворио Ловерња под кошем, који је руку на срце, тукао свим деловима тела како би дошао до лопте у више наврата. Раденовић је ипак могао да искористи нешто из свог богатог нападачког арсенала, али је ипак та улога на овој утакмици припала неком другом.

Катић: Само 14 минута на паркету, одиграо је врло скромно, изгубио је 3 лопте али је успео да напуни личним грешкама Николу Милутинова, центра који је у најбољој форми код Партизана и тотално га избаци из утакмице. Рашко још увек тражи себе, надамо се да ће ускоро почети да игре, јер на овој утакмици ни офанзивно ни дефанзивно није био на нивоу.

Ристић: Није играо на овој утакмици.

1459914_10202316673179420_555441994_nНелсон: Адмирал је ухватио залет у Виторији и од тада само појачава. Још једном је одиграо перфектну утакмицу, врло рационалну, преузео је одговорност када се ломила утакмица и погодио је 2 значајне тројке у финишу. У почетку је имао проблема у одбрани чувајући височије играче, али је касније и то дошло на своје место. Уз 15 поена, успео је да подели и 4 асистенције и забележи 3 скока.

Џенкинс: За 16 минута направио је 5 личних грешака. Повукао је Звезду напред у првом полувремену са 2 погођене тројке, уливао сигурност саиграчима својим шутем, али је и три пута засрљао у контри и показао да му треба времена да се у потпуности привикне на нашу кошарку. Евидентно је да се ради о одличном стрелцу, добрих дефанзивних карактеристика, али и ту ће му требати времена да се привикне на другачији судијски критеријум. Очекујемо да заблиста тек после Нове Године.

Шилб: Још једном је показао класу. Опет је остварио двоцифрен кошгетерски учинак, коме је додао и 8 скокова и 6 асистенција. Дефанзивно је био на вишем нивоу него на неким претходним утакмицама, а имао је мали проблем при шуту за 3 поена где је имао 0 од 5. Разигравао је саиграче, проналазио права решења у игри и још једном показао и доказао да је најбољи Звездин играч.

Наши момци нису имали дан паузе данас, већ су тренирали и почели са припремом наредног меча који је на програму у петак, 22. септембра у 6. колу Евролиге где ће играти против Локомотиве Кубан из Краснодара од 17 сати.

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

21 comments

vladimir нов 20, 2013 at 08:58

Pojacanja su odradjena vrhunski Blazic ocajan u prvom poluvremenu odlocan u drugom dokaz kvaliteta Silb u jednoj od slabijih partija dabl dabl ucinak ali ne sme se zanemariti da zamena nema Katic jednostavno nema kvalitet ni za sta prosla sezona je ipak slb reper takodje dvojac radenovic Mitrovic ne poseduje kvalitet da obojica budu u timu Kad se tome doda da nemamo rezervnog pleja i da je Lazic prokazan kod sudija jasno je da 2-3 pojacanja kao zamene -narocito katic i neko iz dvojca mitrovic radenovic je neophodna Pogotovo sto kostur tima postoji i to odlocan ovako doveli smo u opasnost top 16 gde nam je realno mesto a to donosi prihod od nove godine sve evro tekme u areni i posebno opasno play off aba lige gde jedna utakmica je ulaznica za evroligu

Reply
Teks Viler нов 20, 2013 at 07:28

Koliko su vaterpolisti i kosarkasi homogenizovali Zvezdase,svaka cast momci.

Reply
gledalac нов 20, 2013 at 01:35 Reply
sreks1 нов 20, 2013 at 01:12

A nasih krilnih centara ni na mapi….Da imamo jaku 4 ne bi nam mogao niko nista…

Reply
aca nis нов 19, 2013 at 23:11

Jel izbacio neku celu utakmicu da se odgleda?

Reply
Trece oko нов 19, 2013 at 22:54

Ali kapiten je drvo,treba nam bolji!

Reply
Vanja нов 19, 2013 at 22:22

Odlicno luka! I nadam se da je sad 70% uz Radonjica a znam da ce u maju taj procenat ici na 100 😉

Reply
milos нов 20, 2013 at 13:25

Neka ide i na 150%, on je los trener

Reply
sof нов 19, 2013 at 22:20

ми смо у налету форме, а на једвите јаде смо добили осакаћени и некомплетни партизан, мало разочарење колико смо се мучили. али ће бобија дебели сигурно зауставити, морамо бити још бољи

Reply
gledalac нов 19, 2013 at 21:50

Evo klipa ko nije stigao da ga odgleda, kao ja:
http://www.youtube.com/watch?v=aKG2kqZGvg8

Reply
dexy122 нов 19, 2013 at 20:58

Nisu imali dan pauze nakon pobede u derbiju? Kako to. Pa nasi fudbaleri su imali dva dana pauze i kada su gubili. hehehe

Reply
Luka нов 20, 2013 at 00:07

Nisu, imali su trening u 12 sati danas.

Reply
gledalac нов 20, 2013 at 01:37

To je i Blazic potvrdio nakon meca.

Reply
dexy122 нов 20, 2013 at 17:30

VI mene zezate. Pa bio sam sarkastican. Normalno da su imali, tako i treba, nego fudbaleri imaju pauzu i kada dobiju i kada izgube.

Reply
gledalac нов 20, 2013 at 22:40

Ja sam odgovorio samo na ovo Lukino, naravno da si ti bio sarkastican i sa tvojim komentarom se u potpunosti slazem.

veseli нов 19, 2013 at 20:57

Џенкинс je dao 4 trice

Reply
Ja нов 19, 2013 at 19:27

bio sam protiv Radonjica, ali u zadnjih par utakmica se pokazalo da rastemo, malo samo i Cvetkovicu da pruzi sansu i bice sve ok 😉

Reply
milos нов 19, 2013 at 19:11

Izuzetno kvalitetna utakmica nije bila, jer je vaznost utakmice mnogima „odsekla noge“.Dobili smo ih samo zbog „duze klupe“ i prvi put ove sezone izuzetno dobrog suta za tri poena(dobar je kad na od 35 do 40%). Ne svidja mi se kako smo igrali, ali smo ih dobili, sto samo govori o tome da imamo mnogo prostora za napredak i da nam se smesi izuzetno uspesni dani. Bobi je bio maestralan, samo kad bi jos unapredio zagradjivanje naseg kosa, jer to sigurno moze(na brzini ne moze da dobije) odveo bi nas glat medju 16 i uzeli bi titulu sigurno. radenovic je za mene totalno razocarenje, bukvalno popunjava broj, pola skokova koje je imao bili su plod slucajnosti, a mnogo i previse toga mu je promaklo, a upravo je, navodno,doveden zbog odbrane i skoka. Mitrovicu samo malo snage nedostaje, inace mi se sve vise svidja. Katic je bio kao drogiran. Jaka je car i sto se mene tice, moze da ima i los dan, on uvek kupuje svojim ponasanjem, zalaganjem, srcem i drcnoscu na terenu. NElson je opet onaj pravi, Djenkica ce biti sve bolji, juce je mozda i presudio sa trojkama u iziuzetno bitnim trenucima i sutom 4 od 4. Silb je upravo kod trojke jedino zakazao, inace sve zna. Simonovic mora vise da da ekipi od puke odbrane.
Sve u svemu, ako budemo sutirali 40% trojke i ovih nekoliko igraca koji mogu bolje, daju svoj punoppravan doprinos, eto nama pobede u Kubanu.

Reply
pera нов 19, 2013 at 19:27

Vidim da nema diskutanata a tema je ponovo naša Zvezda. Zvezda je po meni odigrala derbi na 50% svojih mogućnosti. Ovakav Partizan se dobija kad mu se zaustavi Bogdanović a igrač koji mora to da radi je brzi Jaka Blažić protiv koga Bogdanović ne bi dao ni pola od onoga što daje ali se za takvu igru igrač mora pripremiti pre utakmice. Nekad je nebitno koliko koševa neko da ako odigra bitnu odbranu. Da smo tako igrali Nelson i Šilb bi rasturili. Njima se večito dozvoljava igra na grub faul protiv Zvezde. kad mi krenemo da igramo isto kao oni onda se menja kriterijum sudjenja. Vujošević je odmah opalio po sudijama koje su u stvari sudile u njegovom interesu. Iskreno i dalje mislim da na manje bitnim utakmicama Zvezda jednostavno mora da dobije još nekog od klinaca za ozbiljne utakmice. Više prostora i Cveletu, Ristiću i Tejiću to će nam se isplatiti na kraju sezone u srpskoj ligi. Mnogo bi smo dobili kad bi sad doveli Novaka iz Vršca dečko je ekstra talenat i valjda nećemo dozvoliti da buzdovan pokupi ovog igrača pre nas a nama je potreban taj plej kao hleb čekati Rebića koji je dobro dete ali mu treba bar još jedna sezona sazrevanja sa Gurovićem recimo po meni nije dobro. Dakle upravo dovbedi Novaka jer je pravo vreme za to.

Reply
Zvezdas S нов 19, 2013 at 19:37

Pero u potpunosti se slazem sa tvojim komentarom,a sto se tice Novaka u pravu si ,nije iskljuceno da ga Partizan, pokupi,sto bi po meni bilo izuzetno lose po nas.Mada cini mi se da sam negde ranije cuo kako Novak ,ne zeli kod Vujosevica i da ga ne gotivi.

Reply
gledalac нов 19, 2013 at 21:53

Da Novak (Jovan) ga je na svom Twitter profilu nazvao: „Svin*a debela“… Mislim da se tu prica oko njega i Partizana zavrsila.

Reply

Leave a Comment