Moja Crvena Zvezda
Европска такмичењаКошарка

Најава: Црвена звезда Телеком – Лијетувос Ритас (петак, 20ч, хала „Пионир“)

На крилима Евролигашке победе у Виторији и лаганог тријумфа над директним конкурентом за трофеј у АБА лиги, Цедевитом, кошаркаши Црвене звезде дочекују екипу са којом ће се борити за пласман у ТОП16 фазу Евролиге. У питању је литвански представник Лијетувос Ритас.

najava_ritas

Обе екипе имају учинак 1-3, с тим да Звезда има бољу кош разлику. Лијетувос Ритас је последња екипа која је попунила групу Д, након тријумфа у квалификацијама. Од самог старта се очекивало да ће се они, уз Звезду и Лаборал Кућу, борити за последње место у групи које води у следећу фазу. Литванци су ове сезоне у премијерном мечу савладали фаворизовани Панатинаикос, али су  затим уследили порази од Локомотиве, Лаборал Куће и Макабија. Зато са добрим разлогом можемо рећи да ће поражени из предстојећег дуела бити доста даљи од ТОП16.

Што се историје клуба тиче, он је основан 1963. године, али веће успехе бележе тек током ’90-их година. Домаћи куп су освајали три пута, а првенство пет пута, све у периоду 1998-2010. Еврокуп су освајали 2005. и 2009. године.

Екипа је доста промењена у односу на прошлу сезону. Клуб је истакао велике амбиције, а први корак ка њиховом испуњењу је довођење угледног немачког тренера, Дирка Бауермана. Велики број играча је напустио екипу, али је она попуњена адекватним заменама. Доведени су Гецевичијус, Глиндијакис, Јеловац, Паласиос, Кук, Сонгаила и Тепић.

На спољним позицијама играју Кук, Бабраускас, Гецевичијус, Тепић, Сеибутис. Кук је добро познат навијачима Звезде чији је дрес носио. Он  је први плеј екипе, проводи углавном преко 30 минута на паркету, веома брз, а у два меча ове сезоне имао двоцифрен број асистенција. Није познат као квалитетан шутер, али не либи се да шутира када год може. Бабраускас углавном игра као бек, али у ротацији може и на позицију плеја. Представља подршку тиму као један од искуснијих, не троши превише лопти, али солидне проценте шута. Гецевичијус има велику минутажу, покрива позиције два и три, а истиче се и агресивном игром у одбрани. Од њега се шут увек може очекивати, прави је изданак литванске школе кошарке. Тепића наша публика такође добро познаје. Није играч који се превише истиче, сигуран је на лопти, шутира из сигурних позиција, а због своје висине на позицији бека је незгодан за чување. Сеибутис је прво крило екипе. Офанзивно оријентисан играч, шутерских карактеристика као и Гецевичијус, један од оних за које желите да немају своје вече.

Центарске позиције покривају Паласиос, Јеловац, Сонгаила, Глинјадакис, Орелик, Бендзијус и Лидека. Паласиос је прва четворка екипе и најбољи скакач са ухваћене 7,3 лопте по мечу у Евролиги. Изузетно спретан и јак у рекету одакле постиже већину својих поена. Шут му није јача страна. Јеловац је још један бивши играч Црвене звезде. Није нарочито скочан, али то надокнађује својом висином. Има добар шут, а у ротацији покрива позиције четири и пет. Сонгаила је играч са изузетним НБА искуством. Одличан у свим сегментима игре под кошем и представљаће прави изазов за наше крилне центре. Због година (35) ретко одигра више од 20 минута по мечу, али и то је довољно за 9 поена и 6 скокова у просеку по мечу, уз 2 украдене лопте. Глинјадакис је са својих 215цм највиши играч у екипи, али због брзе и шутерске игре тренера, не добија превелику минутажу. Орелик, Бендзијус и Лидека имају минималне минутаже и од њих неће претерано зависити игра противника.

Ово ће бити можда и највећи тест за кошаркашку филозофију коју форсира тренер Црвене звезде, Дејан Радоњић. Наспрам себе има колегу који воли шутерску кошарку, а и литвански тимови су по томе познати. Против таквих екипа се мора играти јака, брза, агресивна одбрана на којој наш тренер управо и инсистира. Треба издвојити потенцијални дуел на позицији крила, где ће на обе стране играти углавном офанзивно оријентисани играчи, Шилб и Сеибутис, а можда атлетске способности и дефанзивни задаци Симоновића у овом мечу дођу до изражаја. Звезда доста гура лопту под кош, а ту ће наше играчи чекати прекаљени НБА играч. Такође, може се очекивати да Марјановићу Бауерман супротстави високог Глинјадакиса. Наравно, треба што више правити акција за наше најбоље шутере, Шилба, Џенкинса, Блажича.

Многи су већ уписали Звезди победу у овом мечу, али управо су се наши кошаркаши уверили колико су незгодне и тешке те унапред добијене утакмице. Приступ из другог полувремена против Цедевите је путоказ како треба ући и у прво и у друго полувреме, али верујемо да су и момци тога свесни.

Црвена звезда и Лијетувос Ритас су се до сада састајали два пута, оба пута у оквиру УЛЕБ купа. Први меч је одигран 7. децембра 2004. године у „Пиониру“ и тада је Звезда тријумфовала 89:85. Други меч је одигран у Литванији 18. јануара 2005. и тада су домаћи победили 77:60. Управо те сезоне, Лијетувос Ритас је и освојио свој први Евро трофеј.

Још једна победа…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

5 comments

Ankee нов 14, 2013 at 18:49

Lokomotiva je upravo trojkom 6 sekundi pre kraja dobila Laboral i prakticno odigrala utakmicu za nas. Veceras nam treba pobeda da bi konkurisali za cetvrto mesto. Dakle, sad ili…

Reply
aca nis нов 14, 2013 at 17:32

Pre pocetka sezone evrolige, moje je misljenje bilo da cemo da imamo jednu ili dve pobede a jedna od njih da bude bas protiv lijetuvosa u pioniru. Momci su me iznenadili pobedom na gostovanju i svaka cast na tome jer smo dosli u situaciju da se borimo za top 16, sto je ogroman uspeh za nas, pogotovo sto smo novi. Lijetuvos je dobra ekipa, ima vise iskustva u evroligi od nas i ako dodje do pobede, mislim da ce biti teska. Sa druge strane, za nas ova utakmica ima veliki znacaj: Prvo, dolazimo u situaciju da se borimo realno za top 16, drugo, videcemo da li i koliko ova ekipa ima hrabrosti da se bori sa pritiskom kad mora da pobedi, posto sad mislim da ima imperativ, kao sto nije imala sa ovima do sad, trece, imamo ciklus teskih utakmica i odmah posle ove je sa partizanom i videcemo kako cemo da zavrsimo ovaj vrlo tezak period. Ovu utakmicu bi morali da dobijemo preko centara jer oni imaju slabije centre. Katic, Radenovic, Marjanovic i Mitrovic ce da imaju glavnu ulogu uz Nelsona pa bi morali da iskoristimo tu mnogo bitnu i ociglednu prednost. Ne bi smeli da igramo zonu jer opasno sutiraju, tako da ce Lazic i Blazic da imaju vrlo tezak zadatak da sacuvaju i spuste na minimalan broj poena Gecevicujusa i Kuka koji opasno sutiraju. Treba ih opteretiti sa licnim greskama na pocetku da im spustimo samopouzdanje, pogotovo na unutrasnjim pozicijama. Momci se dobro drze za sad, igraju dva takmicenja vrlo iskusno i kvalitetno i treba pohvaliti i trenera koji se trudi i daje sve od sebe da ekipa uspe pored ociglednog nedostatka jedne jedinice i jedne cetvorke ili petice na koju se uvek mozemo osloniti. Puna podrska momcima i treneru, dace sve od sebe i da izadju kao pobednici i sada i onda i ogromno samopouzdanje pred partizan koji mozemo da dobijemo uz maksimalno zalaganje.

Reply
lemi нов 15, 2013 at 00:24

ti bi trebao sa radonjićem na klupu, izgleda da sve znaš..čuj radenović, pa gledaš li ti njeegove utakmice, o čemu to pričaš…..

Reply
Japaja нов 15, 2013 at 03:26

Nadaš li se to u Radenovića ozbiljno, ili nas zezaš?

Reply
vanja нов 15, 2013 at 13:21

Svaka cast! Ovi sto non-stop prozivaju ili trenera ili Radenovica neka daju punu podrsku ekipi i sve ce biti ok. Pa radenovic je bio najbolji protiv Lokomotive i protiv Panatinaikosa je odigrao dobro. Tacno je da u aba igra dosta losije ali i Nelson je bio ocajan do Vitorije pa je odigrao dva meca iz udzbenika. Zato puna podrska nasem klubu. Gazi Zvezdo ljubavi moja.

Reply

Leave a Comment