Moja Crvena Zvezda
БлоговиСвета

Dnevnik jednog Zvezdaša (04.08.2011.- protiv Ventspilsa na Marakani)

(Pre utakmice)

Suočen sa tradicionalnom nesanicom pred jednu utakmicu, primoran sam i da tekst koji će izaći posle utakmice, počnem da pišem pre početka iste. Da budemo realni i iskreni jedni prema drugima. Ovo večeras jeste Zvezdina evropska utakmica, ali po imenu protivnika, ako se ugledamo na to, zaista nije. Ja znam šta goste čeka, ali znam da oni ne znaju, i radoznao sam da vidim raspad njihovog sistema, za koji očekujem da usledi pre ili kasnije. Kad pričamo o velikim utakmicama, juče i danas, na dan utakmice sam shvatio koliko se teško i mukotrpno radilo svih ovih godina. Da krenem redom. U neobaveznom razgovoru sa najužom porodicom, koja se ne zanima previše za fudbal, odgovarao sam na pitanja. Kad počinje sutra utakmica, jel ima prenos, gde ćeš se parkirati i S KIME IGRA ZVEZDA? Dobili su jedini odgovor koji su mogli dobiti. “Igra Zvezda“, rekao sam. Ne idem da gledam protivnika, idem da gledam kako igra Zvezda. I oni su to razumeli. Kasnije su nastavili da sami objašnjavaju ostalima zašto se putuje u Beograd i ko igra. Konačno shvataju! Međutim, nisu oni jedini koji su shvatili. Shvatile su različite generacije koje će se sliti na Marakanu na dan utakmice iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske i svih ostalih okolnih zemalja. Čitajući razne komentare, i na osnovu nenormalnih gužvi pred Marakanom o kojima čitam svakodnevno, vidim da su i drugi shvatili poentu dolaska na stadion, i da ih sigurno nije motivisalo ime današnjeg protivnika.

Srećan sam, jer to znam. Shvatam da nisu bili uzalud deljeni svi oni letci na Severnoj tribini, da se nismo bez razloga bunili kada se na utakmici domaćeg prvenstva posle utakmice sa Milanom, pojavilo 2000 ljudi. Večeras je velika pobeda našeg rada svih ovih meseci. Naša velika radost. Bez obzira kakav rezultat bude ostvaren, a svi očekujemo najbolje, niko se neće vratiti nezadovoljan kući, već ćemo svi u petak, čekati žreb, i kupovati svoje godišnje karte, zato što stiže još jedna sezone,a….igra Zvezda!

(Posle utakmice)

Sveti Ilija nas gađao na auto-putu, ali je promašio, kao što možete da vidite. Osim nebeskog napada, gromom, na okrnjenu grupu Zvezdinih navijača iz Šapca, večeras je sve bilo idilično! Vruće glave i punog srca prvo želim da pomenem da je večeras debitovala Zvezdina budućnost, neko u koga polažemo velike nade, i neko koga ne smemo pre vremena opteretiti. Naše dete, Fića Janković. Veoma emotivno sam doživeo nikad jači aplauz zbog nečijeg ulaska u igru. Fićo, ako čitaš ovo, sve najbolje. Ostani svoj, i jednako brz kao večeras. Za mene je u senci ovog debija ostao i rezultat i fenomenalno navijanje. Kao deo Severne tribine večeras,  želim skepticima i dušebrižnicima da kažem da je fazon sa papirićima uspeo i da on važi i za sve ostale utakmice. Sad znate, pa seckajte. Upravo o koreografiji koju su pripremile Delije ne želim da pričam, jer su reči zaista suvišne! Odavno jedna slika na našoj tribini nije tako mnogo govorila. Verujem da ste svi razumeli poruku.

Zvezda-Ventspils

Ponosan što sam bio deo ove koreografije želim da se osvrnem na bitnu stavku večeras, a to je Zvezdina igra. Stavio sam ruku na srce, i priznajem da sam ovo očekivao. Istina, ne baš sedam golova u njihovoj mreži, ali egzibiciju, da. Moje kolege sa sajta će se baviti detaljno igrom, ja samo želim da kažem da sam večeras srećan jer sam video tim koji melje. To je tim koji nije sebi dozvolio luksuz da se posle komotnog vođstva brani, nego je nastavio da igra svoju igru, tek na trenutke dozvolivši protivniku da pokuša da napravi bilo kakvu akciju. Svi se slažemo da protivnik nije dorastao ni našem timu, kao ni ambijentu, i očekivano su nestali u večerašnjem spektaklu. Dakle videli smo ono, kako inače volimo da Zvezda igra. U ove sitne sate, dok pišem ovo, nemam pri ruci statistiku, ali ne sumnjam da je brutalna u svakom smislu te reči, i da će svakako delovati motivaciono, ali i da nam može biti samo zamajac za dalje, ne i nešto čime ćemo se hvaliti, jer nam je protivnik bio nejak. U svakom slučaju, slažem se sa konstatacijama svojih saputnika da nikome nije lako dati sedam golova, pa neka tako i bude.

Tribine danas nisu spavale, pa je svaka imala svoj trenutak. Zapad je pogurao i ostale da pozdrave malog Fiću, istok odigrao Užičko na početku drugog poluvremena, jug je težio da doživi ekspanziju, s obzirom da je premali bio da danas primi sve koji su kupili kartu, a sve tri strane su pratile igru, i odazvale se na sve pozive Severa, o kome ne želim da trošim reči. Sveže promukao, živi sam dokaz da smo ostavili i grla i dlanove za pobedu. I kad je bilo komotno, nismo se opustili, već smo uspeli da podignemo stadion da otpeva “Od rođenja mog“. Na kraju želim da pomenem da je na stadionu bilo bar 45 hiljada ljudi, iako možda zvanična brojka govori drugačije. Ubeđen sam da je tako.

Na kraju, svi vi koji zbog raznih prepreka niste postali članovi našeg kluba, uradite to, što pre. Kupite i svoju godišnju kartu, postanite deo Zvezdinih utakmica, jer je blizu dan, kada će mnogi od onih koji se dvoume, dospeti na listu čekanja za kartu, a tada će vam biti žao što niste deo spektakla, kao što verujem i večeras mnogi žale za propuštenom utakmicom i divno provedenim popodnevom u Beogradu!

Nek nam Bog da sreće, da se vrate dani…..

 

Повезане вести

34 comments

Leave a Comment