Moja Crvena Zvezda
ИнтервјуиФудбал

МЦЗ интервју – Ненад Лалатовић: „У Звезди сам остварио снове!“

Био је део генерације која је Црвеној звезди донела седму дуплу круну. Поникао је у црвено-белом клубу и у њему је остварио све дечачке снове – био капитен и постигао гол у дербију. Навијачи нису заборавили њега, али ни он није заборавио верне Делије ни свој вољени клуб. Сада је шеф стручног штаба у новосадском Пролетеру.

Пре почетка утакмице свог садашњег клуба издвојио је време да попричамо о почетку фудбалске каријере, Звезди, навијачима и репрезентацији. Имали смо свега петнаестак минута за разговор јер је морао да припреми играче за утакмицу али смо успели да се дотакнемо свих занимљивих питања и да се подсетимо година када је играо за Црвену звезду.

За сајт МЦЗ – Ненад Лалатовић!

– Када си почео да тренираш фудбал и како си дошао у Звезду?

Фудбал сам почео да тренирам у седмој години и тада сам дошао у Звезду. Сећам се да сам са школом био на турниру у Црној Гори и да сам добио диплому за најбољег играча. У мојој породици су сви велики навијачи Црвене звезде тако да ме је тата одвео на пробу на Маракану. Од нас педесетак примљено нас је дванаест. Прошао сам све категорије, касније сам отишао на каљење, а у 21-ој години сам се вратио и заиграо за први тим.

– Како је изгледао твој деби за први тим?

Играли смо против Будућности из Подгорице, победили 3 – 1, ја сам био асистент код два гола и играч утакмице. Што би се рекло – деби из бајке.

– Пјановић, Друлић, Леринц, Коцић, Видић… Само су неки од твојих саиграча из Звезде. По чему је та генерација била посебна?

То су велики играчи о којима не треба посебно говорити. Њихова имена говоре какву је екипу тада имала Црвена звезда. Врхунски фудбалери, сјајни момци, супер смо се слагали, атмосфера у тиму је била одлична. Освојили смо две титуле првака и два купа, играли у Европи…

– Какав је осећај бити капитен у клубу као што је Црвена звезда?

Најлепши осећај за дете Звезде је да понесе капитенску траку. Још док сам био у млађим категоријама маштао сам да дам гол у дербију и носим капитенску траку. Напорно сам радио, предао сам се у потпуности и то је било награђено.

– Шта ти је остало у најлепшем сећању из периода када си играо за црвено – беле?

Био сам капитен и дао сам гол у дербију, то су две најлепше ствари у мојој фудбалској каријери. Сви смо још као клинци маштали да заиграмо за први тим и дамо гол у дербију. Мени се све то остварило у матичном клубу.

– Значи, тај дерби ти је и најдража утакмица?

Да, добили смо га 2-0, ја сам постигао један гол. Неописив осећај. То је оно што сам одувек желео.

– Која утакмица ти је остала у најлошијем сећању?

Квалификације за Лигу шампиона против Динама из Кијева. У Кијеву је било 0-0, а 1-1 је било на Маракани. Ми смо повели 1-0, али смо несрећно примили гол. И дан данас жалим због тога, јер је та генерација стварно била за Европу.

– Шта мислиш о навијачима Црвене звезде?

Навијачи су у овом тренутку Црвена звезда, они су нешто што носи Звезду. Дванаести играч, дају ветар у леђа, нешто најлепше на свету.

– Да ли су и теби клецала колена од хука са Северне трибине?

Јесу, кад год је била пуна Маракана, то је прелеп осећај. Посебно када сам био капитен, када сам предводио екипу. Док стојимо у тунелу и чекамо излазак на терен, а тунел се тресе, знамо да је стадион пун. Увек су нам давали велику подршку, а ми смо сваки пут давали више од максимума када смо имали њих на стадиону.

– Да ли пратиш дешавања у ФК Црвена звезда?

Црвена звезда је била, биће и остаће моја највећа љубав, био ја ту или не. Пратим сва дешавања, надам се да ће Звезда ускоро стати на ноге и засијати оним правим сјајем, којим је некад сијала.

– Може ли ова генерација да врати титулу на Маракану?

Ова генерација има млад, добар и перспективан тим. Треба им још пар појачања, како би имали запаженију улогу како у првенству тако и у Европи. Роберт Просинечки је сјајан тренер, велико име, направио је добру екипу али је потребно још рада како би вратили титулу и играли у Европи што је јако важно за клуб као што је Звезда.

– Има ли Звезда шансе да на лето уђе у Лигу Европе?

Сигурно да има. Треба имати више вере у наше играче. Ако се направи добра селекција играча уз мало среће, имају реалну шансу да заиграју у Европи.

– Играо си и у иностранству. Где се по теби игра најбољи фудбал?

Јесте, играо сам у Украјини у Шахтјору и у немачком Волфсбургу. Мислим да је најбољи фудбал у Енглеској. Највише волим Премијер лигу, волим тај стил игре, тамо играју најбољи играчи, стадиони су увек пуни.

– Очекујеш ли ускоро боље резултате репрезентације након промена које су се десиле у стручном штабу?

И  Радомир Антић је направио леп успех са репрезентацијом, али нисмо имали среће на самом Светском првенству. Мислим да је довођење Синише Михајловића на место селектора пун погодак нашег савеза. Он није само добар тренер већ и добар педагог. Не сумњам да ће направити добру атмосферу. Имамо тешку групу, али уз добар одабир играча и мало среће мислим да ће наша репрезентација отићи на СП 2014.

– Након завршетка професионалне играчке каријере остао си у фудбалу. Сада си тренер.

Прво сам радио као скаут у Звезди, али се нисам пронашао у томе. Опробао сам се у тренерском послу, добро сам се снашао, једноставно то сам ја.

– Шта је теже, бити тренер или играч? А шта је лепше?

Много је теже бити тренер. Када си играч, одиграш утакмицу, одрадиш тренинг и идеш кући. А бити тренер је много одговорнији посао. Треба сваком играчу дати шансу, разумети сваког од њих. Добар тренер значи бити добар психолог.

Лепше је бити играч јер си растерећенији и то је нешто што сам радио од седме године. Али надам се да ћу за 10-15 година рећи да је ипак лепше бити тренер.

– Видиш ли себе једног дана поново на Маракани?

Наравно. Мислим да о томе маштају сви играчи који су били у Звезди и који воле тај клуб. Већ две године се бавим тренерским послом и сигурно ћу се једном вратити на Маракану, то је моја велика жеља. А када ће то бити, време ће показати.

– Порука за навијаче Црвене звезде.

Да увек остану овакви какви јесу, да увек дају подршку клубу као што су до сада давали, а сигуран сам да ће има се ова генерација одужити. Ја им од свег срца желим све најбоље. Навијачима, играчима и Роберту Просинечком, да освоје титулу и да се на лето квалификују у Лигу Европе. Говорим као навијач, Звезда дуго није освојила титулу, дуго није играла у Европи, а то је оно што желим и ја и сви навијачи. Навијачи се нису дуго радовали, али нека буду стрпљиви, сигуран сам да ће им се Звезда одужити

Ненаде, хвала на издвојеном времену и лепим жељама. Желимо ти пуно успеха у тренерској каријери и да ти се оствари сан да се вратиш на Маракану, као што су ти се остварили дечачки снови.

Интервју можете коментарисати и на нашем форуму овде.

Повезане вести

5 comments

miloscz мај 28, 2012 at 20:23

Lala kapiten princ Dorcola!

Reply
Milan мај 28, 2012 at 17:28 Reply
milos 90 мај 28, 2012 at 13:37

Nesho care!!!

Reply
Marko мај 27, 2012 at 15:03

Nenad Lalatovic!

Reply
ClarkKent мај 27, 2012 at 13:38

Nenade, majstore!

Reply

Leave a Comment