Moja Crvena Zvezda
ИсторијаФудбал

На данашњи дан: Бајерн пао на Маракани

Сви Звездаши сасвим сигурно у детаље знају меч нашег клуба против Бајерна из 1991. године, који је вероватно најузбудљивији у историји нашег клуба и свакако један од најважнијих које смо икада одиграли.

Међутим, дванаест година раније, на данашњи дан, Бајерн је такође гостовао на највећем српском стадиону. Старији се сигурно сећају силовитих 50 минута нашег клуба, убедљивог вођства, али и финиша у којем је немачки тим, традционално дошао до даха и прошао даље.

Након првог меча, Баварци су имали сасвим солидну предност, од 2:0, па је Звезда имала веома тежак задатак на свом терену. Било је потребно постићи три, а не примити ниједан погодак, а у случају било ког примљеног, готова немогућа мисија је била декласирати моћне Немце и дати им четири или пет голова.

Ипак, моћна је била и Звезда. Тим који је кривицом судије Микелотија неколико месеци раније изгубио евро-титулу у Менхенгладбаху прошао је у прве две рунде Галатасарај и Јену и желео поново до саме завршнице УЕФА Купа, па је трећа рунда донела можда и најјачи дуел у тој фази такмичења.

На Маракани је било присутно око 95 000 људи, стадион је био крцат, а капије су пре меча затворене, тако да је много навијача остало кратких рукава. На терену су се налазили мајстори фудбала. У црвеним дресовима на терен су изашли Стојановић, Јовановић, Јовин, Муслин, Милетовић, Миловановић, Петровић, Благојевић, Савић, Шестић и Репчић, а у белим Јунгханс, Дремлер, Хорсман, Вајнер, Аугенталер, Нидермајер, Дурнбергер, Брајтнер, Хенес, Краус и Румениге. 

Почела је Звезда силовито у првом полувремену дошла до убедљивих 2:0, головима Дулета Савића и Пижона Петровића, и на тај начин анулирала предност Немаца из првог меча.

Већ у трећем минуту, сјајно је центрирао Миле Јовин, а Дуле Савић мајсторски матирао Јунгханса. Ређале су се шансе као на траци, пред голом оба тима, мада је Звезда била доминантнији тим. Новог поготка није било након покушаја Савића, мајсторија Благојевића, ударца Миловановића и Репчића. Ипак, пред сам крај полувремена, тачније, у 40.минуту, нова ерупција одушевљења на Маракани. Погрешила је одбрана Бајерна, лопта је дошла до Звездиног капитена и мајстора, Владимира Петровића Пижона, који је након фантастичног дриблинга упутио неодбрањив ударац ка голу Јунгханса, који није могао да учини ништа сем вађења лопте из своје мреже.

У другом делу, Звезда је наставила у истом ритму. Након грешке Нидермајера, уследила је акција Благојевић-Савић-Репчић и погодак Сребренка Репчића, након сјајног ударца са 20-ак метара. Немци су били у нокдауну, а наш тим није стајао са нападима. И даље су нападали момци у црвеном, а најбоље прилике су пропустили Миловановић и Савић. Као и много пута раније, али и после тога, Немци показују и доказују своју упорност, па Румениге и Хенес, уз великог Пола Брајтнера праве дар-мар у одбрани нашег тима у последњој четвртини меча и стижу до 2:3.

Велики меч, великих тимова и несрећно испадање моћне Звезде, која је у то време спадала у највеће тимове на свету.

Најзанимљивије детаље погледајте на следећем клипу:

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

7 comments

JedinoSever дец 12, 2012 at 18:46

Meni je muka od ovakvh snimaka!! Kakav smo fudbal igrali pre 30 i kusur godina. Nije bilo aviona, kamiona, splavova, menadzera, jednog,drugog treceg…samo grb i srce!!! A ove babe se danas vucu po terenu, pa kad dobiju Donju Mutnicu slave kao da su dobili Barsu sa sve Mesijem. Pa posle zasto se skandira manekeni??? Zato sto vas boli k…. za sve!! Nemate ni srca ni obraza da nosite Zvezdin dres.

Reply
Cira дец 12, 2012 at 17:39

Gledao sam tu utakmicu…to su bile igre i majstori sa kojima smo uzivali u fudbalu…i ako nismo prosli dalje bili smo prezadovoljni igrom i punog srca napustili MARAKANU.Uveliko se suskalo da engleski Mancester odvodi Nikolu Jovanovica fenomenalnog beka zvezde…Secam se ceo stadion se orio -NIKOLA OSTANI,NIKOLA OSTANI…gledao sam ljude oko sebe…mnogi su plakali.Bilo je to vreme kada se znao red u fudbalu i u inostranstvo se nije moglo pre 28 godine i samo fudbaler izuzetnih zasluga je mogao preko, pola godine ranije uz specijalno odobrenje.
Nikola Jovanović ušao je u istoriju jednog od najvećih klubova na svijetu – bio je prvi stranac koji je obukao dres Mančester junajteda.Bilo nam je zao secam se…ali smo bili ponosni na naseg Nikolu…bilo je to neko drugo vreme kada se zivelo za lepotu ove igre i kada su igraci goreli od ljubavi prema svom klubu.

Reply
Zvezda mi je sve дец 12, 2012 at 17:04

DACE BOG OPET!!!

Reply
Dragan KG дец 12, 2012 at 16:51

Gde je intervju sa Sasom Jankovicem? Nigde ga nema!!!

Reply
zvezdas дец 12, 2012 at 15:13

Padace velikani ponovo na marakani!

Reply
Александар дец 12, 2012 at 14:51

Понос!

Reply
CzvBoys дец 12, 2012 at 14:50

NEK SE MARAKANI VRATE SLAVNI DANI…KAD SI ZVEZDO BILA IZNAD SVIH !!!

Reply

Leave a Comment