Moja Crvena Zvezda
Блогови

Звездино освајање купа и медијске грешке

22Недеља 13. јануар 2013. године, дан када је дочекана нова Православна Нова година остаће златним словима уписана у историји не само црвено-белог ватерполо колектива, већ и комплетног Спортског друштва Црвена звезда. Управо на тај дан БВК Црвена звезда је победом над вечитим ривалом (9:8) стигла до првог трофеја у националном ватерполо купу чиме је након Партизана и Бечеја постала трећи српски клуб који је освајао овај еминентни трофеј.

Дан касније, сви београдски медији су опширно пренели информације са завршног турнира ватерполо купа Србије, али се у текстовима истовремено поткрала једна  грешка. Наиме, објављена је информација да је ово први трофеј ватерполиста Црвене звезде након 18 година. Према тим наводима црвено-бели ватерполисти су последњи трофеј освојили 1995. године што није тачна информација. Ватерполо клуб Црвена звезда је у својој досадашњој историји, не рачунајући последњи успех, освојила две шампионске титуле и то у сезонама 1991/92 и 1992/93.

У првој шампионској сезони 1991/92, екипу је предводио Никола Стаменић, а трофеј су донели Тадић, Милошевић, Добрић, Суботић, Милановић, Драгојевић, Јеленић, Пејовић, Васовић, Прлаиновић, Вујасиновић, Стругар, Рибић, Перишић и Тичић.

Наредне сезоне 1992/93 шампионску генерацију предводио је Милорад Кривокапић, а црвено-белу капицу носили су: Тадић, Драшковић, Добрић, Суботић, Кожул, Ћирић, Јеленић, Пејовић, Васовић, Прлаиновић, Вујасиновић, Рибић, Перишић и Тичић.

Повезане вести

15 comments

perus јан 26, 2013 at 13:11 Reply
igor milojevic јан 15, 2013 at 19:44

Viktor Jelenic u svojoj karijeri nikada nije nastupao za Partizan.

Reply
Zvezdin sin јан 15, 2013 at 11:05

Tako je, ovo je tacna informacija.
Osvojili smo trofej bez poraza, sto jos dobija na tezini. Malo sam razocaran kako smo igrali finalni mec, ispod nivoa, a za celu klasu smo ispred Partizana. Andrija Prlainovic mora da pravi prevagu, cudo je veliko kako nije niti jedan gol postigao.
Predlazem, s obzirom da je VK u teskoj finansijskoj situaciji, da se otvori neki ziro racun kako bi navijaci pomogli klub u novcu. Hocemo da odrzimo ekipu dugi niz godina ako je ikako moguce, da bi uspostavili kontinuitet u radu i u osvajanju trofeja.
Moramo da se posebno borimo za VK i za kosarkase, jer znamo kroz kakav su pakao prolazili dok se nisu konsolidovali, da ne dozvolimo ponavljanje gresaka.

Reply
V.P. јан 15, 2013 at 11:44

Ja msm da je bolji predlog da SD Crvena Zvezda otvori racun gde ce navijaci moci da uplacuju novac. I posle toga da se pare daju onima kojima je najvise potrebno….

Reply
Aleksandar јан 15, 2013 at 13:14

I ja smatram da je ovo bolji predlog.

Reply
redi kruger јан 15, 2013 at 15:58

Ja mislim da je najbolji predlog da se drzava oduzi Zvezdi i milionima navijaca tako sto ce joj dodeliti bazen na Banjici, koji protivpravno izdavala jugoslovenskom hrvatskom projektu 20 i vise decenija, ostaci partije okupatora, kao tadic i dukljanska svita sto ih je cuvala i namestala im usloev da budu uspesni samo jer su imali gotovo besplatno taj bazen j.armije, a mi kao simbol i stub Srbije sabotirani, i terani da placamo zakupe skupocenih bazena decenijama. posto je JVK p, Reifeisen u sad dugovima, nepobitna prilika je da se rasformiraju, kao i mi sto smo bili, ako se bune eno im zagreb, tirana, bec, vatikan i ostali koji ce ih prihvatiti… za antisrbsko delovanje, a ne opet neki tajnim drzvanim kanalima i austrougarskim novcem i pomocu onog lopova sostara drze taj klub projekat kao nesto specijalno u Beogradu nanoseci stetu budzetu i otimanjem para gradjana. Dakle Zvezdi da se dodelti taj bazen na Banjici, po mnogo jeftinijem planu. To ce resiti finansijske probleme za mnogo duzi period.

Reply
Aleksandar јан 15, 2013 at 16:07

Ne mora banjica, može i 11. april ili Gale Muškatirović. Svejedno, samo da dobijemo bazen. Onaj na banjici je ionako u raspadu pošto glodari nisu ni dinara ulagali sve ove godine, već su samo pravili dugove za neplaćene račune vode i struje koju su trošili. Pločice otpadaju, krov prokišnjava. Ako se ne ulože neka sredstva i sredi ovaj bazendesiće se kao sa drugim bazenima koji su svojevremeno bili pod katancem jer su plafoni otpadali. Sad su hvala Bogu sređeni pa bi bilo red da naši momci i dobiju neki od njih, a ne onaj kontaminirani. Na njega možemo samo da dolazimo i uzimamo trofeje kao pre neki dan.

Raksi јан 15, 2013 at 10:54

Ne trebaju nam tvoje pare,
cuvaj ih,tebi ce trebati za lekove,nadam se!
Kako govorio,tako ti se sve u zivotu vratilo
Od danas za mene si postao najomrazenija licnost ovoga sveta,
od danas si albanske nacionalnosti!

Reply
Aleksandar јан 15, 2013 at 15:40

Mislim da Jelenić nije nikada igrao za njih. Koliko znam počeo je u Beogradu i onda vrlo brzo još kao klinac prešao u Zvezdu gde se i afirmisao. Šapić je prošao sve selekcije zvezdine vaterpolo škole, i nakon toga igrao za nas. Punu afirmaciju je dostigao u Bečeju. Mislim da je on jednu polusezonu ili možda i kraće bio u partizanu na samom početku karijere, ali je svakako naš izdanak. Čedomir Drašković je iz generacije Šapića i Ćirića, i takođe veliki potencijal koji je zbog zdravstvenih problema prerano prekinuo karijeru dok je igrao u Italiji. On je takođe jedno kratko vreme bio kod komšija. Važio je za jednog od najperspektivnijih centara u to vreme. Takođe i Čeda Jovanović (fidelinka) je svojevremeno igrao u svim mlađim kategorijama našeg VK-a i bio na vratima tadašnje mlade reprezentacije. Zlatna generacija koja je ponikla u našoj školi je upravo ta generacija sa Šapićem, Ćirićem, Draškovićem. Bili su nadmoćniji u odnosu na svoje vršnjake iz komšijskog tabora i prava je šteta što nismo imali malo bolje organizovan klub pa da ih zadržimo na okupu i sa njima održimo dominaciju bar neko vreme. Zvezda je uvek imala odličnu školu u kojoj je ponikao veliki broj dobrih ali i svetski priznatih igrača, kao recimo Mića Aleksić koji je važio za jako talentovanog mladog igrača koga su glodari oteli uz pomoć Krivokapića koji je u to vreme bio u Zvezdi. Činjenica je takođe da su oni uvek bili dominantni u ovom sportu i da zaista predstavljaju pravu vaterpolo instituciju ne samo ovde već i u evropi. Takođe je istina i to da su nastali kao državni projekat jer je tadašnji vrh vlasti želeo da stvori jak klub koji bi u to vreme bio u stanju da se suprotstavi neprikosnovenim mađarima i sovjetskoj reprezentaciji. Zato su doveli Vlaha Orlića iz Dubrovnika, jednog od najvećih stručnjaka u to vreme, i još neke igrače iz Hrvatske i tako započeli stvaranje jakog vaterpolo kluba u Beogradu, koji do tada nije predstavljao neku veličinu u evropskim okvirima. To im je naravno pošlo za rukom jer je tadašnja država imala i para i uticaja, a sasvim je razumljivo bilo za to vreme da takav jedan klub treba da bude naravno vojni, i naravno najbolji jer se time uzdizala i veličala i sama armija. Ulaganje u neki drugi klub za tadašnju vlast bilo je bespotrebno i nevažno. Ali kad je ljubav u pitanju nije bitno da li je iz bogate kuće i ko su njeni već to srce bira. A u našem srcu je „ona” najlepša, najbolja i jedina.

Reply
Homer јан 15, 2013 at 10:31

Reply
milenko јан 15, 2013 at 10:23

Kakva je to ekipa bila. Da li je ovaj Prlainovic Andrijin stric

Reply
Aleksandar јан 15, 2013 at 13:16

Jeste stric ali nisam siguran da je rođeni. U svakom slučaju je i on iz Herceg Novog i znam da je pričao o tome da su svi Prlainovići veliki zaljubljenici u crveno-bele boje.

Reply
Zvezdas јан 15, 2013 at 14:52

Nije stric nego brat od strica iako je znatno stariji,ali to je moguce.I ja imam bracu od striceva sto su duplo stariji od mene nego ima li sem Cirica jos vrhunskih vaterpolista pravih Zvezdasa sto su igrali samo za nas,a ne i za njih i za nas,jer i Vujasinovic i Savic i Milanovic,Vasovic,Jelenic,Sapic,Prlainovic,Pijetlovic,Radjen,Sefik su igrali i za njih,a neki od njih i za hrvatske klubove i mnogi za Budvu tokom devedesetih i kasnije za Becej.Mogu da se setim samo Cirica koji je i ponikao u Zvezdi.

Reply
ханибал јан 15, 2013 at 10:21

Хоћеш да кажеш да је први трофеј послије 20 година?

Reply

Leave a Comment