Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Rezime sezone 2010/11. – 7 deo: Neka nova Zvezda

Debi u novoj ulozi na svojoj Marakani Robert Prosinečki imao je na generalnoj probi pred nastavak sezone. Pred sam početak meča, prilikom izlaska na teren, neverovatan naboj emocija za sve prisutne, a najviše za samog Robija. Iz 30 000 grla se orilo: „Na-na-na-na-na-na-na-na, Robert Prosinečki!“ Nakon dvadeset godina, Marakanom je odzvanjalo „užičko kolo“. Bilo je i suza

Užičko za Robija nakon povratka kući

Pogoci Južnoamerikanaca na debiju

Na terenu, Zvezda je više imala loptu u svojim nogama, ali nije stvarala mnogo prilika. Čak su gosti poveli, ali su novajlije Borha i Evandro pokazali da će biti prava pojačanja i svojim pogocima preokrenule rezultat. Počelo je nakon odlaganja prvenstvo i (ne)moguća misija – prestići rivala koji je imao sasvim pristojnu bodovnu prednost iz prvog dela sezone.

Na startu se mučio naš tim sa Smederevom (1:0) i Inđijom (3:1), a navijači bili pomalo razočarani. Verovatno su zbog euforije koja je nastala nakon Robijevog dolaska očekivali odmah lepršavu Zvezdu i ubedljive pobede. Polako su dolazile i šanse na utakmicama, sa uigravanjem ekipe, a zatim i ubedljive pobede. Savladana je i Jagodina (2-0), nakon sjajne igre i mnogo stvorenih prilika.

Robert Prosinečki

Nakon ovog meča, videlo se i kakva disciplina vlada kod Prosinečkog. Kaluđerović je u želji da prekine golgeterski post odlučio da šutira penal, iako je trener doneo odluku da to bude Kadu. Promašio je i već u narednom meču bio na klupi za rezervne igrače. Veliki momenat desio se na ovom meču. U tim se, pobedivši sve prognoze i dobivši najtežu utakmicu u svom životu vrati i Milan Vilotić. U Jagodini je nakon nekoliko godina šansu dobio i Boban Bajković, koji je branio sjajno i najavio smenu na golu Zvezde. Posebno se to moglo naslutiti nakon Robijeve kritike upućene Stamenkoviću, koji je vodio navijanje na severnoj tribini u meču omladinaca protiv Zenita. Li Adi počinje da krši disciplinu kašnjenjem prilikom povratka iz Gane, a Robi javno ističe da bez obzira na svoj kvalitet mora snositi posledice. Dugo ga nije bilo u timu.

U prvih devet utakmica sa Robijem na klupi, samo jedan meč bio je loše odigran. Bio je to prvi meč polufinala Lav kupa Srbije, gde je naš tim poražen od Partizana u gostima rezultatom 2:0. Ipak, žalili su igrači Zvezde nakon tog meča zbog neverovatnih promašaja, Evandra, Koromana i Borhe, pre svega.

Ipak, vratio je Prosinečki svoje igrače u život, pa je BSK je ispraćen sa četiri gola u mreži, a blistao je Evandro, koji je polako opravdavao svoj nadimak „Maestro“. Pogađao je, asistirao, jednom rečju oduševljavao svojim fudbalskim umećem. I Borha je počeo da daje golove, bio je sve efikasniji i sa Evandrom postao ljubimac navijača. U to vreme, crveno-beli gostovali su svojoj braći iz Grčke, Olimpijakosu. Ostvaren je sjajan rezultat. Remi (1:1) je pokazao da se Robijev tim može nositi sa najjačima.

Zatim je tradicionalno teško gostovanje Javoru u Ivanjici preskočeno relativno lako (2:0), pogocima Jevtića i Kaluđerovića. To je navijačima ulilo nadu da će u revanšu polufinala kupa, koji se igrao par dana nakon ovog meča,naš tim uspeti da anulira prednost rivala i prođe u finale.

Delije u revanšu (Foto: Marko Backović)

Na Marakani je bila nezapamćena atmosfera, prepune tribine, pesma koja je počela sat vremena pre, a završena pola sata nakon završetka utakmice. Na terenu je, kao i na tribinama, postojao samo jedan tim. Napadala je Zvezda, navijači joj davali vetar u leđa, ali gol nije hteo naše igrače. Šanse su propuštane, a gosti su se branili svim snagama. Ipak, u sedamdeset petom minutu meča erupcija oduševljenja na Marakani. Nakon pasa Borhe, Kaluđerović smešta loptu iza leđa protivničkog golmana i donosi prednost našem timu. Ubrzo, još jedna šansa, ali naš napadač iz sjajne pozicije loptu šalje preko gola. Tih petnaest minuta, stadion je goreo, treslo se sve od podrške navijača. Ipak, ostalo je 1:0. Sreća, ponos i tuga. Sve to su osećali Zvezdaši nakon ove pobede.

Evandro u sjajnoj formi

Ipak, moralo se ići dalje. Na Marakani sa četiri gola u mreži počašćen fenjeraš Čukarički (4-0). Već zaboravljeni Perović dobija šansu i postiže dva gola, uz sada već sjajne Evandra i Borhu. U jednoj od najuzbudljivijih utakmica u sezoni, u Kragujevcu, Zvezda je u devedesetom minutu uspela da probije do tada nezabeležen bunker na ovim prostorima i  pogotkom Mikića savlada Metalac (1:0). Nakon toga, možda i najbolja igra u sezoni. Sloboda je savladana (5:1), uz evro-golove Lazovića i Evandra.

Bila je to prava uvertira pred večiti derbi, koji je usledio veoma brzo. Proteklih meseci, Partizan je igrao dosta slabo, pobeđivao teško svoje protivnike, a bilo je i mnogo skandaloznih i spornih situacija na mečevima crno-belih. Na tabeli, nakon osam uzastopnih pobeda, Zvezda se primakla lideru na tri boda i imala šansu da pobedom u derbiju izbije na čelo tabele, koje joj je Partizan preuzeo upravo nakon derbija, onog jesenjeg. Bilo je dosta polemika i oko ovog meča, zbog Velike subote i zahteva da se meč odloži. Međutim, odluka je bila konačna, a tribine u Srbiji prazne.

Osim jedne…

 

Повезане вести

1 comment

Leave a Comment