Moja Crvena Zvezda
КошаркаРегионална лига

Најава: Црвена звезда – Цибона

Кошаркаши Црвене звезде и овог викенда играће на домаћем терену у АБА лиги. После победе над Крком у оквиру 24. кола долази нам стари познаник, екипа Цибоне. Гости из Загреба боре се да одрже своју тренутну позицију, коју држе са скором 12-11 које би им гарантовало учешће у Еврокупу следеће године, док наша екипа нема императив пласмана, али ипак зна се какву тежину имају дуели са Цибоном.

Цибона ове сезоне игра доста променљиво, у нову годину ушли су са новим тренером Јасмином Репешом, док је играчки кадар додатно ојачан доласком Чеха Хампла на позајмицу из Билбаа до краја сезоне, повратком искусног Давора Куса и Калид Ел – Амина, играча који је прошле сезоне предводио Лијетувос Ритас у Евролиги. Играју доста добро у одбрани, у нападу по утакмици постижу просечно нешто више од 80 поена, док су по процентима шута у врху у лиги.

Место креатора игре припада Американцу Калиду Ел-Амину, који је после повреде и доста рада почео да проналази праву форму. Физички још увек није спреман, шутерска форма није као прошле сезоне, али држи једана доста добар ниво, довољан за АБА лигу. Један је од играча који када га крене незаустављив је, ако лоше удје у утакмицу има доста проблема касније. Ту је још и Давор Кус, искусни Хрватски плејмејкер, који према најавама не би требао сутра да истрчи на паркет Пионира због повреде. Ту ће можда бити највећи проблем Цибоса, Ел-Амин није физички спреман за 40 минута, а алтернтива ће му сутра бити Хрвоје Ковачевић, бивши играч Загреба.

На спољним позицијама прво име је Антоан Барбур, Американац који је студирао на Кентаки универзитету и који дрижи рекорд по броју постигнутих поена на једној утакмици у другој лиги Шпаније (50 поена). Врло је опасан, добар шутер, са одличним дриблингом и атлетским способностима, врло је непредвидив и сигурно је највећа опасност. Ту је и млади Американац Демонте Харпер, прави шутер који је стигао из НЦАА лиге, из екипе Морхед. Као што рекох одликује га шут, ове сезоне просечно бележи 5,2 поена по утакмици и утисак је да се још увек није навикао на Европску кошарку. Капитен екипе Марин Розић, још увек тражи форму након што се опоравио од тешке повреде, и утисак је да није то онај Марин од раније и да ће му требати још доста времена да пронађе своју игру. На позицији крила је и Дамјан Рудеж, који после добрих партија прошле сезоне у дресу Цедевите не успева да понови исто у Цибони. Истина, имао је ове сезоне доста добрих партија, Загребу је убацио 23 поена, али ипак игра са доста осцилација, ако лоше уђе у утакмицу „нема га нигде“. Солидне минуте добија и млади Задранин Павле Марчинковић, али ипак његов учинак ове сезоне не може се оценити као нарочито добар, можда баш због времена које проводи на паркету.

У „рекету“ екипа Цибоне годинама има квалитетне кошаркаше, па ни ова сезона није изузетак. Највеће име је свакако искусни Спилићанин Андрија Жижић, али је и његов наступ под знаком питања. Но, ту је и Горан Сутон који ове сезоне бележи 9 поена по мечу и бележи 5 скокова за просечно 18 минута на паркету. Врло је снажан, добре технике, доста добро игра у одбрани. Млади Чех Томаш Хампл, изузетно је скочан, може да погоди и из даљине и има велики распон руку што му доноси доста скокова и блокада. Тек је дошао у Цибону, минутажа му расте тако да треба бити опрезан са њим. Позицију центра покрива и Томислав Зубчић, 22- годиишњи Хрват. Утакмицу углавном почиње са клупи, доста добар је у скоку, док га у нападу одликује добар шут и игра 1 на 1.

Укратко, наша екипа свакако има предност у виду домаћег терена и публике, док превагу може донети наша брза игра у транзицији са доста трчања. Треба се пре свега пазити Америчких кошаркаша у редовима Цибоне, играчи Цибоне имаће мотива на претек. Не сумњам да је и овога пута Кари скаутирао са својим помоћницима игру Цибоса до детаља, и да ће наши момци бити изузетно мотивисани да победе екипу Цибоне у дуелу који се игра сутра од 17х, а директан пренос ће бити на телевизијама Б92 и Арена спорт 1.

Повезане вести

1 comment

IgorNbGd мар 10, 2012 at 17:52

Poluvreme 9 za nas….. xD

Reply

Leave a Comment