Moja Crvena Zvezda
Анализе

Резиме дербија: Пун стадион, очајна игра, сјајни Мажић, велики Нинковић и туга са југа…

Прође и 145. вечити дерби. Проћи ће још неколико дана док се утисци о највећој светковини српског фудбала (или је то бар некада била) не слегну, а онда ће вечити наставити своју борбу за титулу, а навијачи обилазак стадиона широм Србије, на којима ће пружати подршку својим љубимцима. Ипак, и након тих неколико дана, остаће у сећању неке ствари, међу којима свакако не фудбал и игра обе екипе, коју смо ваљда заборавили када смо изашли са стадиона Црвене звезде.

Кренимо редом.

Посета

201

Иако је већина извештача у медија центру нашег највећег стадиона била сагласна да је присутно између 35 и 40 хиљада навијача, званичан податак објављен на семафору гласио је – 40 034 душе. Ако се у обзир узме игра оба тима у претходним недељама, киксеви против Радничког, Чукаричког, Јавора, Напретка, Вождовца, јасно је да је ова бројка просто невероватна и да апсолутно нема везе са квалитетом фудбала. У питању је безгранична љубав према клубу, готово фанатичност и мазохизам, након свега што гледамо ове сезоне од вечитих ривала.

Што се посете тиче – оцена 10!

Игра

270

Ако су за бројност људи који су дошли на дерби заслужили највишу оцену, оно због чега су дошли тешко да би могло да добије и прелазну. Радости због победе над вечитим ривалом мора бити, јер је неписано правило да у дербију игра није битна, већ само да противник погнуте главе напусти стадион. Међутим, ако за тренутак оставимо емоције и субјективност по страни, морамо закључити да је оно што су приказали играчи Звезде и Партизана синоћ испод сваког нивоа и у рангу било које друге суперлигашке утакмице.

Нападачи оба тима, Којић и Дауда били су потпуно одсечени, бекова, изузев Мијаиловића, није било у офанзиви (чак ни некадашњих крилних играча, Вешовића и Волкова), крила без њихове подршке нису могла ништа више осим соло-акција, у чему млади Живковић није могао даље од стаменог Николе Мијаиловића, док Печникове продоре није имао ко да испрати. Касалица, Нинковић и Јојић су се кретали у улози крилних играча и мењали, али често нису проналазили право место на терену и нису успели да пруже више. Ипак, Касалица је бар успео да допринесе првом голу свог тима…

Све у свему, ако се погледа чињеница да су дечаци у штоперским линијама оба тима: Крнета (21), Лазић (19) и Остојић (22) и Станковић (23), практично дебитанти у дербијима, успели да одбију све нападе офанзивних противничких играча, јасно је колико је дерби био сиромашан, како головима, тако и приликама за њих. На крају крајева, најбољи показатељ свега тога је и то што ниједан од играча није погодио противничку мрежу, већ је Обрадовић решио дерби тако што је послао лопту иза леђа свог голмана. Утисак је да би дерби готово сигурно био завршен без погодака да није било детаља из 18. минута.

Obradovic

Ако ништа друго, дебитанти су оставили одличан утисак, па Лазић, Крнета и Гогић заслужују добре оцене. Лазић је преоштро стартовао на легенду противничког клуба, наравно, све у жељи да сачува предност свог тима, али то сигурно неће покварити утисак након његовог дебитантског наступа. Поред тога, треба истаћи неколико одличних потеза Нејца Печника, сјајан потез Николе Мијаиловића из првог полувремена и неколико добрих интервенција оба голмана. Толико!

Милорад Мажић

Милорад Мажић успео је у ономе чему тежи сваки фудбалски судија – био је неприметан на синоћњем дербију. Судио је – енглески. Није било сецкања игре и прекида због ситнијих прекршаја, пустио је да се игра, дозволио нешто јачи контакт и права је штета што играчи оба тима нису успели да пруже бољу партију. Девет минута надокнаде времена и црвени картон за Лазића свакако су детаљи у којима је био најуочљивији. И ни у једном случају није погрешио.

Милорад Мажић заслужио је највишу оцену за посао одрађен на 145. вечитом дербију!

262Милош Нинковић

Шта рећи о овом човеку? Одбити уносан уговор у једној од пет најбољих лига Европе, дуеле са Ибрахимовићем и Каванијем и вратити се у неизвесност у којој се данас налази Звезда може се тумачити као лудост. У тренуцима кризе, чувеној недељи са шампонима и саопштењима, јавно се одрећи плате у корист других играча, било је јасно да је овај човек прво навијач, а затим фудбалер Црвене звезде. Али, заиграти вечити дерби без тренинга, са рагби кацигом и дванаест копчи на глави је нешто што ће се памтити и што заслужује максималну могућу пажњу.

Најбоље од свега је то што је управо Нинковић, упркос забрани лекара, лопту главом убацио у петерац гостију, а Обрадовић је спровео иза леђа свог голмана.

Шта рећи осим – браво, Милоше и хвала!

Северна трибина

1381610_614965461897687_571477636_n

Ривалитет између две трибине један је од симбола вечитог дербија од његових почетака. Ипак, док је све у границама спортског ривалитета, све је у реду. Када се та граница пређе, постаје јасно да се ту губи оно због чега је ривалитет и настао – љубав према својим клубовима.

Управо због тога, овај део текста неће бити насловљен као „Север и југ“ или сличним насловом, јер је, када је у питању меч од синоћ, неопходно раздвојити две навијачке трибине. Тачније, три!

На северу је виђена лепа слика. Кореографија, хиљаде заставица, бакљада, ватромет и преко 10 000 људи из Београда, целе Србије, Републике Српске, Црне Горе, Хрватске, Македоније, више европских земаља, који су дошли због 90 минута вечитог дербија и који су оставили последњих атом снаге да помогну свом тиму да дође до победе. Виђене су и пароле и транспаренти у виду стихова Звездиних навијачких песама, мало пецкања са комшијама, али и коректно понашање током 90 минута. Током читавог меча, „помагали“ су им и исток и запад, па је из медија центра, који се налази ближе јужној трибини потпуно објективан утисак да су домаћи навијачи у највећем делу меча надјачали гостујуће.

Добра „представа“ Звездине публике!

Јужна трибина (и кавез)

253Од свега што је виђено на јужној трибини и кавезу у којем су били смештени „Забрањени“, фракција гостујућих навијача вредне помена су две ствари. Кореографија слична оној коју су Делије приредиле, за заставицама, на југу, и сећање „Забрањених“ на убијеног другара, на истоку. Све осим тога могуће је описати у неколико речи – туга, чемер и јад.

Већ на старту меча уследио је обрачун на релацији југ-исток. Пола сата пре почетка меча, једни друге су гађали бакљама, не размишљајући да на тој другој страни стоји човек и да тај замах руком може да га обележи за читав живот. Полиција и жандармерија били су између две ватре и безуспешно покушавали да прекину вандалско понашање људи који подржавају исти клуб, али мрзе једни друге. Након тога, у другом полувремену, уследио је готово десетоминутни прекид.

Због чега? Због тога што су навијачи на јужној трибини спалили своју кореографију и направили више мањих пожара на месту на којем се налазило неколико хиљада људи. Столица није било, па су домишљати навијачи смислили други начин да „запале“ Маракану. А корак даље представљао је моменат када су ватрогасци шмрковима (чији је домет био свега неколико метара и који нису могли да дођу до ватрене стихије) покушали да угасе ватру. Храбри „Гробари“, као и пре неколико дербија на Маракани, телима су бранили буктиње и голи стајали између шмркова. Један је завршио и у каналу, а затим у Ургентном центру…

Тужне слике.

Наравно, читајући овакав текст на навијачком сајту Црвене звезде, јасно је да ће бити оних који ће рећи да је превише субјективности. Међутим, када су у питању овакве сцене, места за пристрасност и субјективност нема. Места има само за забринутост…

За крај (намерно), треба поменути и инциденте који су се десили пре меча, у којима је било тешко повређених у масовним тучама, у којима је нападнута падобранска секција Црвене звезде и који су могли однети жртве. На срећу, овога пута није их било. На срећу, уколико се до наредног дербија предузме нешто конкретно.

До тада, овај дерби могао би више остати упамћен по дешавањима ван терена, него по ономе што се на њему десило. Осим неколико позитивних момената…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

31 comments

Larionov Fetisov Makarov Krutov Kasatonov нов 4, 2013 at 00:23

i jos nesto o mazicu,ja njemu ne verujem.kako se mec blizio kraju vukao je na njihovu stranu,recimo zasto ilicu nije dao zuti kad je potkacio bajkovica.

Reply
Larionov Fetisov Makarov Krutov Kasatonov нов 4, 2013 at 00:20

e bas treba namerno govoriti(a to bi i oni i njihovi mediji isto)dobili smo ih rutinski,znalacki ,na iskustvo nasih starijih,nineta,milijasa,bajka,mijailovica.
da nije prosli derbi bio mozda kvalitetniji.ma i ovo je slatko,isto kao i da je bilo 3-0.bolji smo i tacka.

Reply
Sladajac нов 3, 2013 at 16:21

Najgori derbi u istoriji krivci kukavice treneri koji se plasili poraza, sta je dobro?, rezultat nasa pobeda i 3 boda, podhitno dovesti pravog trenera jer sa ovakvom igrom gubimo od Rada 2 boda!!!…

Reply
Црна Гора ЦЗВ нов 3, 2013 at 15:31

Mozda nije imalo sansi,ali je tempo bio dobar.Bajko ne lici na sebe,sve je sigurniji:)

Reply
sof нов 3, 2013 at 14:55

иако ме је много раније нервирао, гогић је био наш најбољи играч на дербију

Reply
Senad нов 3, 2013 at 14:54

POSJETA: Po meni ocikivano,to je derbi,kakav god je,nas je

IGRA: Mozemo da komentarisemo igru u rimskom,milanskom ili spanskom derbiju,a ovde samo je pobjeda vazna,a kad smo vec kod igre,ovaj trijumf bi mogao(citaj morao) da bude stimulans i da se nasa igra popravi u narednim utakmicama

MILOS NINKOVIC: Pa zar je potreban komentar…

MAZIC: Koliko god ga mi voljeli ili ne,mora mu se odati priznanje,cak sta vise mislim da je bilo realno da i vise produzi utakmcu,jer sam prekid zbog vatre je trajao duze od 10 min,plus izmjene,ukazivanje pomoci… ali dobro je postupio

ZAPADNA,SJEVERNA,ISTOCNA TRIBINA: Namjerno nisam napisao sjeverna,jer ne volim velicanje tog dijela,a konkretan komentar nemam,jer ne mogu da budem objektivan,subjektivno sve za 10

JUZNA TRIBINA I KAVEZ: Kavez necu da komentarisem,nebi ni jug al moram da primijetim da su otkrili vatru,kakvo saznanje!!! Nemojte da vas iznenadi ako u skorije vrijeme izume i tocak

Reply
ds нов 3, 2013 at 14:31

Drago mi je bilo kada sam vidio onu radost kod Slavise,vidi se da je bio pod velikim pritiskom.Ali ljudi nemojte da vas to zavara,po meni on nije trener za Zvezdu,koliko nam je sansi partizan davao da budemo prvi,a nijednu nismo iskoristili.Pobjeda u derbiju je bitna ma kava god igra bila,ali mislite li da mozemo sa ovakvom igrom uspjesno zavrsiti prvi dio sezone?Mozda dobijem brdo minusa ali mislim da Zvezda ima igrace koji mogu donjeti titulu,ali i problema koji je mogu sputavati do nje.Prvo vecina njih,bitnih igraca,nije prosla pripreme,nemamo kondicionog,a na kraju smo dobili i prosjecnog trenera.Problemi u Upravi,nesloga doveli su nas do ovakvih rezultata.Citao sam neke komentare tipa,zasto niko od nasih igraca nije dao gol,Dauda je ocajan itd.Imali smo dvije opcije i mislim da je prava izabrana.Do sada vidjeli ste kakve je golove nasa odbrana primala SMJESNE,sredina im nije toliko pomagala koliko i napadu gdje smo bili slolidni.Da smo igrali tako vjerovatno bi vidjeli i bolje sanse za nas.Ali bi primili gol iz prve sanse koju partizan napravi i onda bi nasi djelovali zbunjeno.Ovako pravi se rat vodio na sredini i dobili smo ga,zatvorili smo sve,ali bas zbog toga nam je napad bio odsjecen,i tako smo cekali njihove greske na kraju se to i ostvarilo.Iz toga vidimo da je nama potreban jedan pravi stoper a ne gomila promasaja,da bi i Milijas,Nine,Pecnik djelovali rastereceno,ne samo oni vec svi i naravno spremiti Petkovica jer je evidento da Vesovic ne moze igrati beka.Uz dobrog trenera koji ce forsitari pas igru (koju mi od pocetka nemamo) i gdje nece biti konstantnog prebacivanja netacnih lopti do Daude i izbjegavanja pravih akcija.Imao igrace koji mogu takvo nesto odraditi i ostaviti sve timove daleko od sebe,ali opet kazem potreban nam je pravi trener,disciplina,rad u timu kao i sloga u Upravi,rjesimo li te probleme i do zavrsetka prvog djela ostanemo li sa minimalnim zaostatkom (a ja bih naravno volio da budemo prvi,mada cemo sigurno negdje kiksnuti) mozemo na proljece ocekivati titulu.To je neko moje misljenje,jer bila bi velika zalost da ne iskoristimo ovaj tim na pravi nacin kao i los partizan.

Reply
Vlada нов 3, 2013 at 14:02

Mazic je bio sve samo ne sjajan. Pomalo nervira da kad dobijemo utakmicu sudiju hvalimo. Toliko je seckao na njihovu stranu da je ono sramota.

Reply
igor нов 3, 2013 at 13:09

nije bila losa nasa igra morali smo tako da igramo sa supljom odbranom koja je primila gol na skoro svakoj utakmici na marakani za kraj bravo momci samo hrabro

Reply
Dokle vise?! нов 3, 2013 at 13:06

Sve ove vase komentare na moj komentar o Daudi mogu da skapiram, ali Rybera koji mi je rekao da CRKNEM ne mogu, eej da covek kaze nekome da CRKNE zbog glupog (uistinu i jeste) komentara…

Reply
Teks Viler нов 3, 2013 at 13:03

Najvazniji je rezultat,a treneru svaka cast za radost na kraju.Ocito je veliki emotivac,jeste Slovenac ali juznjacki,Vlasotinacki gen je cudo.Posle poraza od Vozdovca je zavrsio na urgentnom,samo on zna kako mu je.Napred Slavisa,ostace u tvojoj biografiji pobeda u derbiju,koju,recimo,Mateus nema.

Reply
dexy122 нов 3, 2013 at 13:24

Kao i Grant… Pa i Pinto.

Reply
Belziq нов 3, 2013 at 12:04

Potpisao bi da i puno sledecih derbija pobedimo uz ovakvu igru,ako bolje ne moze!Uderbiju,protiv govana,bitan je samo rezultat i to da idu kuci tuznih lica.Nismo mi bili bas toliko losi,imali smo par lepih akcija na sredini kada smo sirili igru,a steta sto ga Nejc nije dao na kraju,imao je veliku sansu.Takticki smo odigrali na visokom nivou i pokazali TIMSKI DUH.Sever objasnio misevima sa juga.Idemo sad jos jace da pobedimo sve 4 utakmice do kraja,a da im mi navijaci velikom podrskom pomognemo u tome.Volim te Zvezdo! 😀

Reply
Luka нов 3, 2013 at 11:52

Ne kontam sto su se svi okomili na losu igru. Kao prvo, odmah od prvog minuta se videla neverovatna borbenost Zvezdinih igraca, dok kod njihovih toga nije bilo. Rano smo dali gol, koji je bio dar sa neba, i logicno je da smo zeleli bas ovakav derbi: odseci sve napade Partizana (sto, ispostavilo se, nije bilo tesko), umrtviti igru i traziti sansu iz kontre. Nije bilo potrebe srljati. Jedini kiks koji ja vidim u celoj prici je sto bi kod Robija, ovaj mec bio dobijen sa 2:0. Covek bi ubacio Milunovica i preko Kasalice i njega trazio sansu iz kontri. Nismo mi Real ili Bajern pa da pametujemo previse, ideja je dobiti utakmicu

Reply
Laki нов 3, 2013 at 11:36

Hvala Ninkovicu, toliko o celom derbiju 🙂

Reply
laki нов 3, 2013 at 12:46

Ne kradi nick skote 😀

Reply
Laki нов 3, 2013 at 13:53

hehe izvini imenjace necu vise 😉

Reply
laki нов 3, 2013 at 11:33

Igra 6
Poseta 10
Mazic 10
Sever 9
Jug 6
Zvezda 8
Partizan 6

Reply
NIKOLA NBGD нов 3, 2013 at 11:38

SEVER 10+ 😉

Reply
laki нов 3, 2013 at 11:45

Bilo je i boljih navijanja…

Reply
dexy122 нов 3, 2013 at 13:26

Ali u zadnje vreme i mnogo gorih.

Reply
IgorNbGd нов 3, 2013 at 15:22

jug -10

Reply
Nenad нов 3, 2013 at 11:32

Bravo za Miloša Ninkovića, pokazao je kako se bori za voljeni klub, svaka čast, mora da pohvalim i Milorada Mažića, od Zorana Petrovića nismo imali takvog sudiju

Reply
Samo ti нов 3, 2013 at 11:16

Objasnio.

Reply
Samo ti нов 3, 2013 at 14:10

Izvinte pogresio sam.
Severna tribina – ocena 6.

Razlog..npr..protiv pao-a zadnja cetvrtina pevamo vec sada legendarnom Cedi i V.D., a juce na kraju prvogpoluvremena.

Sve ostalo ok.

Reply
mare нов 3, 2013 at 11:06

Razbili smo ih i na terenu i na tribinima.
U odbrani smo bili cvrsti i agresivni. U napadu je bilo kreativnosti. Mijailovicev dribling, Ninetova peta, Pecnik kroz noge. Milijasev slobodnjak, pa autogol, Kasalicin sut koji je otisao previsoko (a bila je dobra sansa), sut Milijasa sa 35 metara, Pecnikova sansa glavom i sansa pred kraj meca…S druge strane oni su stvorili samo jednu sansu, kada je Luka sutirao u Bajka.
Koreografija odlicna, svidjaju mi se zastavice. Odlicno i pevanje. S druge strane indijanci koji su napravili istu koreografiju kao i mi, zatim je spalili. Nisu se culi ceo mec, pa su odlucili da privuku paznju tako sto ce zapaliti vatru. Africko pleme… Takodje i ove podele na zabranjene, odabrane, alkazraze i ostalo je sra*e. Damo im lepo jug i ko hoce neka ide tamo. Bezveze se smanjuje kapacitet. Najbolje da se oni podele na 5 grupa pa da im damo i ceo istok i zapad.
Pusite ku*ac i ovo vece!
BRAVO ZVEZDO!

Reply
laki нов 3, 2013 at 11:29

Iskidao komentar

Reply
dexy122 нов 3, 2013 at 11:58

Tacno tako. Celo vreme prica kako je bila losa igra. Ne znam kako bi igrali da Obradovic nije dao gol, ali posle njega, Zvezda je bila cvrsta kompaktna. Odmah je znala sta zeli. Imali smo mnogo sansi iz kontri, sto se i ocekivalo jer smo branili rezultat. Broj gresaka smo smanjili na minimum, a i tamo gde su bile greske dobro su ispravljane.Svi znamo da jedan derbi moze da preokrene celu sezonu za jedan tim. Podrska Stojanovicu i ekipi. Idemo u goste Radu, koji nema ni upravu ni trenera. Trebalo bi da bude laganica, ali trebalo je i prosle sezone pa smo izgubili.

Reply
mare нов 3, 2013 at 12:16

Ova ekipa moze puno u napadu. Ako malo bolje pogledamo, zakljucicemo da mi nismo nijednom nadigrani u ovoj sezoni (ukljucujuci i meceve sa Cernomorecom). U mecevima u kojima smo gubili bodove (Javor, Srem, Vozdovac, Cukaricki..) smo imali brdo prilika i u napadu smo igrali dobro, drugo je to sto je promaja duvala u odbrani sa svih strana.
Na zimu dovesti jednog dobrog stopera, dati vecu minutazu Petkovicu, Savicevicu, Jokicu, Mihajlovicu, Rajkovicu, a otarasiti se bezpotrebnih igraca poput Omege, Onjila, Mirica, Nenadica, mozda i Martinovica…Lazic, Krneta i Arauho ce igrati duplo bolje ako pored sebe budu imali iskusnog stopera, komandanta. Ako je moguce prodati recimo Kasalicu i Vesovica, imamo adekvatne zamene.
Sa ovakvim radnjama na zimu cemo uci mnogo jaci u drugu polusezonu, jos ce se Laza oporaviti do zimskih priprema, dobro se spremiti i krenuti na titulu.
Po meni bi postava trebala biti ovakva u drugoj polusezoni:
Bajkovic, Petkovic-Novi Stoper-Arauho-Mijailovic, Kovacevic-Milijas-Ninkovic, Pecnik-Dauda-Lazovic

Reply
100% нов 3, 2013 at 14:25

Ne bi ja terao Martinovica, covek se nije snasao u Kini, nije mu odgovaralo pocev od klime pa na dalje, a covek je igrao za Steauu pre nekih godinu dana i bio je jako dobar, a realno Steaua je jaci klub od nas u ovom trenutku, kao i liga sto je jaca od nase. Samo mu je brzina malo problem.

Reply
SCZ нов 3, 2013 at 12:54

Koliko dobar komentar, svaka cast matori 🙂

Reply

Leave a Comment