Moja Crvena Zvezda
АлександарБлогови

Сећања: Дан када је Пикси срушио велики Реал, а Кобра Панатинаикос

realУ време када нам је садашњост тужна, а будућност неизвесна, лепо је сетити се сјајне прошлости, ако она икако може да допринесе да се на тренутак изађе из ових тмурних и тешких времена.

На данашњи дан, пре 68 година, основана је Црвена звезда, највећи клуб са ових простора и то је свакако догађај који обележава овај датум, када су у питању они који воле црвено-бело. Ипак, 42 године касније, на данашњи дан, одигран је и меч који ће се заувек памтити и препричавати. Пре тачно 26 година, 04.03.1987. године, Црвена звезда одиграла је један од највећих мечева у својој историји. Противник је на Маракани био велики Реал из Мадрида, вероватно највећи фудбалски клуб на свету.

Звезда у саставу: Стојановић, Радовановић, Брачун, Елснер, Кривокапић, Мркела, Ђуровић, Ђуровски, Јанковић, Стојковић, Цветковић изашла је на мегдан моћном краљевском клубу, предвођеним Угом Санчезом, Бутаргењом, Бујом, Гордиљом, Гаљегом, Камачом, Ћендом, Сантиљаном… И десило се нешто што ни највећи оптимисти међу навијачима Црвене звезде нису очекивали. У првих 39 минута, Звезда је постигла три гола и водила са 3:0!

cz-real djurovski 1987Мартовска зима није утицала на навијаче, који су напунили Маракану, а према неким извештајима, те вечери било их је 90 000. Играчи им нису остали дужни. Пуњена је мрежа Реала, а погађали су редом Ђуровски, Ђуровић и Боро Цветковић. Блистао је на средини Драган Стојковић Пикси, у одбрани Миливој Брачун, а Стојановић на голу одбранио је пенал. Полувреме које је Звезда те вечери одиграла једно је од најбољих у историји нашег клуба. У другом делу, Уго Санчез смањује, да би Милан Јанковић пројектилом са беле тачке повисио на 4:1. Наш фудбалер шутирао је толико јако, да се лопта одбила из гола у поље, а навијачи са супротне стране мислили су да је лопта погодила стативу, па је на неколико секунди завладао мук. Ипак, веома брзо све је било јасно. Велико вече покварио је вероватно најбољи играч света у то време – Уго Санчез, који је у финишу постигао погодак и поставио коначних 4:2.

Било је то велико вече једног великог, највећег, фудбалског клуба…

49971_darkopancev_fСамо пет година касније, актуелни првак света, или бар оно што је од њега остало,  протеран из своје земље и са свог стадиона, кренуо је у нови поход на кров планете, играјући утакмице у Софији, Атини… На данашњи дан, 1992. године, Звезда је гостовала екипи Панатинаикоса. Пре овог меча, Дарко Панчев је, улазећи у Грчку, написао у формулару да је по националности Македонац, због чега је био изложен невероватном притиску током читавог меча.

Могао га се решити на само један начин. На начин који је био својствен само њему. Головима је утишао Грке и Звезди донео победу. И то не било каквим головина! Постигла је Звездина Кобра два поготка који ће се памтити јако дуго, како међу љубитељима фудбала код нас, тако и на југу Балканског полуострва.

Уосталом, погледајте сами…

Вест можете коментарисати и на нашем форуму.

Повезане вести

10 comments

Ana Maric апр 11, 2013 at 18:58

Ja obozavam da idem na utakmicama, i samo napred zelim zvezdasima ::razz:

Reply
djshilja мар 4, 2013 at 22:04

😛 bio na Marakani tog marta 1987 kao 14ogodišnji klinac (sa ćaletom naravno) na poluvremenu smo se zezali i nadali se još jedno 2-3 da uvaljamo Realu…

Reply
INĐIJA мар 4, 2013 at 21:12

I sa sankcijama (dakle ni jedna domaca utakmica, sve se igrale van srbije a kamoli marakane) smo 92 stigli ako se ne varam do cetvrtfinala. To je bila MASINERIJA…

Reply
marakana мар 4, 2013 at 23:49

nije bilo cetvrtfinale, igrala se liga,pocetak danasnje LS, bile su 2 grupe i da smo dobili sampdoriju u sofiji igrali bismo finale na vembliju.

Reply
INĐIJA мар 5, 2013 at 19:01

Da, moj previd. Prva runda, druga runda, dve grupe i prvi iz obe grupe igraju u finalu. Sad onu cuvenu: da smo igrali na Marakani…
Drzavu su razbucali da im opet ne uzmemo pehar 🙂

Reply
Boris мар 4, 2013 at 18:09

Mi sa Grmeca smo cekali voz iz Splita kojim su putovali Knjinjani i Benkovcani. Ta zlatna vremena mi uvjek natjeraju suze na oci . Marakana puna nekoliko sati pred utakmicu, imamo poverenje u nas tim, nikoga se ne bojimo. Upoznao sam tada 3 brata Grbica i njihovog strica iz Peci i ovom prilikom ih pozdravljam. Deco moja ZVEZDA se stalno voli.

Reply
Ryber Palunko мар 4, 2013 at 16:46

Da su se Delije (ove sadašnje) tad nešto pitale, on bi igrao za Partizan.

Reply
ЦЗХН мар 4, 2013 at 17:09

Одлична ти је ова…Можда би имао попуст што је разбио Пао… :facepalm:

Reply
marakana мар 4, 2013 at 15:41

i pesma iz tog vremena, “ 4 marta u sredu toga dana j****emo butragenja,sanceza i valdana „

Reply
milan мар 4, 2013 at 15:41

bili smo medju 7 ili 8 klubova u evropi konstantno o 55e do 92e godine

Reply

Leave a Comment