Moja Crvena Zvezda
FeaturedАнализеВажноНајновије

Тужно и ружно: Педесет потреса и Звездин мрак у сезони на измаку! (ФОТО)

Колико су се пута навијачи Црвене звезде у последњих неколико година запитали: „Може ли бити теже од овога?“ А колико су тек пута одговорили негативно на то питање… Пре шест година су странци бежали из клуба, годинама након тога и Звездина деца. Дочекали смо и да не добијемо дозволу за учешће у евро-такмичењима, да почетак утакмица касни због нестанка струје, да се екипа и Управа сукобљавају саопштењима преко медија… Било је свега и свачега, пре свега од почетка текуће деценије, а да ће нагомилани проблеми тешко бити решени сами, показује и ова сезона. Покушали смо да направимо рекапитулацију сезоне на измаку, која је званично (може се рећи и коначно) завршена овог викенда, и дошли до подсећања од којих нека и шокирају (по други пут). Успели смо да за претходних 12 месеци, од почетка јуна 2014. године до ових дана дођемо до чак 50 (и словима: педесет) потреса који су се десили Црвеној звезди у том периоду. Хронолошки, то је изгледало овако (сваки подебљани поднаслов је линк на којем можете видети детаљнију вест).

1) Недобијање лиценцеозначило је шокантан крај коначно шампионске сезоне и наговештај тужне која је уследила. Био је то први у низу великих удара на клуб у текућој сезони.

2) Убрзо након тога, још једном је виђено несинхронизовано деловање Управе клуба. Наиме, Славиша Кокеза изјавио је да је клуб остао без Европе због неспособности оних којих су ишли у Нион у име клуба.

3) Нешто касније, пошто је шампионски тренер, Славиша Стојановић, остао без посла, стигао је нови. Био је то некадашњи капитен, Ненад Лалатовић, који је заслужио позив радом у Напретку и Вождовцу и који је представљен у мраку на Маракани! Звезда, чини се, из тог мрака није излазила током читаве сезоне… Иначе, у току сезоне, пред коју се говорило да је Славиша Стојановић, шампионски тренер Звезде, одлучио да сам напусти клуб, огласио се и Словенац, који је рекао да није само он био тај који се питао када је реч о послу у Звезди.

lale

4) Представљање тренера није био издвојен случај, јер је Маракана дуго након тога била без струје. Због неизмирених обавеза, запослени су у клубу неко време радили без електричне енергије.

5) Да не несрећа не иде сама, показала су и дешавања која су уследила. У првом реду, штрајк радне заједнице, која је обуставила рад, оптужујући челнике клуба за лош однос, позивајући се и на већ одлазећег капитена, Милијаша, који је био уз њих.

6) Звезда је на почетку играла добро, везала неколико победа, све до одласка Ненада Милијаша. А потом, уследио је први кикс, у Крушевцу. Наш клуб је био разочаран суђењем, Рајковић одбранио свој први пенал у Звезди, а Управа – написала саопштење и дала рок за одлазак Томиславу Караџићу.

7) Одмах потом, уследило је ново саопштење, овога пута обраћање тадашњем председнику Партизана, Драгану Ђурићу.

8) По други пут у неколико месеци, стадион се суочио са нестанком струје. Десило се то против Доњег Срема, па је утакмица прилично каснила. Симболика мрака прилично је јасна…

MARA2

9) Након потреса који су углавном били дистанцирани од свлачионице и екипе, све се преселило и на терен. Пред утакмицу у Крагујевцу, Николи Мијаиловићу одузета је капитенска трака. Шира јавност није много знала о томе, а клупко се касније све више одмотавало…

12

10) Након скандала са левим беком, његов колега са десне стране се огласио. Предраг Ђорђевић, којег се данас вероватно мало ко сећа, пожалио се јавности да му неко не дозвољава да игра и да квалитет није у питању. Убрзо након тога је раскинуо уговор.

11) У тренуцима када је Звезда већ била у заостатку на табели, утакмица против ОФК Београда на Маракани једва је добијена, првим голом Ђорђа Деспотовића у домаћем првенству. Тај гол прославио је тако што је гестикулирао ка западу, због ранијих прозивки са трибина и изазвао негодовања навијача због понашања.

10462866_10152419960355952_6356064470963035573_n

12) Оно што је често виђано претходних сезона десило се и у овој. Млади играчи Звезде, Јокић и Караклајић, затражили су раскид уговора, у сред сезоне. Добили су га нешто касније, а потом су завршили у Вождовцу.

13) Уследила је и најава председничких избора у Звезди. Један од кандидата био је и Бранко Текић, који је изјавио да му је одбијена кандидатура за председника клуба, иако је један од оних који је био уз њега и Новак Ђоковић.

14) У децембру је Звезда добила новог председника, а избори у донели нови одраз поверења Звездаша. Наиме, од 3843 гласало је 243 људи!

15) Звезда је у децембру обележила и 23 године од титуле шампиона света, а друга Звездина звезда и једна од највећих легенди клуба, Драгослав Шекуларац није позван на обележавање годишњице. 

16) Пред крај године, надлежни органи су завршили истрагу о малверзацијама у Звезди, што су навијачи жељно очекивали, како би сазнали ко је најодговорнији за понор у којем се налази клуб. Резултат – нико није крив за Звездин дуг! Тренутних 55 милиона (можда и више?) лебде над клубом, а за то, дакле, нема кривца.

17) Звезда је одиграла вероватно најнеефикаснију јесен у ближој историји, а један од оних који је био задужен да тресе мреже, Ђорђе Ракић, није чинио то. Ипак, чисто да подсети да је нападач, напао је тренера Ненада Лалатовића, саопштивши да је одавно планирао да напусти клуб.

1899994_842393262488238_1537782543141221610_n

18) Ненад Лалатовић говорио је јавно о Ђорђу Ракићу, „не оставши му дужан“… Причао је о пропуштеним шансама и изгубљеним бодовима, ставивши акценат пре свега на неефикасност, што је донекле био и кључни проблем Звезде претходне јесени.

19) Можда и највећи потрес, дошао је са анонимним писмом које се појавило и у којем је играч Звезде, потписан акростихом Никола Џони оштро оптужио Звездана Терзића.

20) Уследила је реакција клуба, мада то наводно није имало везе са писмом. Никола Мијаловић је суспендован – због сукоба са Милошем Босанчићем.

21) Нејц Печник напустио је клуб у јануару, а након суспензије бившег капитена, огласио се из далеке и стао у његову одбрану, напавши при томе индиректно Босанчића, а директно клуб.

22) И поред проблема, решено је да се доведу странци, а након Паркера, који је стигао из Словеније, избор је пао на Гболахана Саламија, репрезентативца Нигерија. Ипак, када је све било договрено, клуб је у последњем тренутку обавестио јавност да је промоција отказана до даљњег!

23) Иста судбина задесила је и Јововића, крило Сутјеске, чија је промоција такође одложена само неколико дана касније, по истом „шаблону“.

24) Салами је касније ипак потписао, а Јововић није. Ипак, пре него што је дебитовао, са приличним вишком килограма, Нигеријац је – побегао. Никада се није вратио.

IVA_1569

25) Након не много минута у јесењем делу првенства, један од три лева бека, млади Антић, „златни омладинац“, раскинуо је уговор. На тој позицији остао је повратник Анђелковић, уз Стефана Ђорђевића. Пролеће је показало колико је Звезда добила овим…

26) На полусезони, Звезда је, како би привукла навијаче, и добила додатну подршку за пролеће, пустила у продају полусезонске карте, по симболичној цени од 500 динара. Продато их је 12, што је јасно говорило о вери навијача у успех у наставку првенства…

27) Уследио је након тога шок. Јавност је пренела да је клуб поставио ултиматум Дарку Лазовићу да одигра последњих шест месеци уговора без плате или ће завршити на трибинама.

28) Прво од два обраћања играча било је управо од стране Лазовића, који је рекао да неће тужити клуб само из љубави и потврдио да је добио претње.

29) Други одговор био је много оштрији и озбиљнији. Никола Мијаиловић огласио се званично и „прозвао“ Звездана Терзића.

30) Звездини омладинци наставили су праксу из претходних година, а млади Ђуровић један је од оних који су отишли. Недуго затим, на запрепашћење јавности огласио се клуб саопштењем, посвећеним овом момку

31) Дарко Лазовић је након што је проглашен капитеном, прво остао без ње „у корист“ Александра Луковића, а након његове повреде, није је добио Дарко, већ млади Рајковић, са само једном стандардном полусезоном у Звезди, што је изазвало полемику међу навијачима…

32) Уследила су затим нова саопштења. Прво, као део вербалног општења са челницима вечитог ривала.

33) После тога, Б92 је емитовао емисију „Репортер“, а клуб је и то испратио саопштењем.

34) ФСС се нешто касније огласио и поништио одлуку клуба, па је Никола Мијаловић остао играч Звезде.

35) Клуб је имао одговор и одбио одлуку ФСС-а.

36) Након пораза од Новог Пазара и практично опроштаја од титуле, Ненад Лалатовић је резигнирано одлучио да проговори, истакавши да је Звезда некоме сметала на -2.

37) Није се дуго чекало на ново саопштење. Поново је било посвећено вечитом ривалу, и то након утакмице против ОФК Београда.

38) Након тешке победе против Вождовца, Ненад Лалатовић дао је изјаву пред дерби коју су са чуђењем и неразумевањем пренели бројни медији.

39) Уследиле су потом најтужније сцене у сезони – велики нереди на вечитом дербију и туча навијача на северној трибини са жандармима, након провокације гостујућих навијача на истоку. Ову утакмицу обележили су и лоши рефлектори на Звездином стадиону, по други пут у сезони.

40) Неколико дана чекало се ново саопштење. Поново је било упућено Томиславу Караџићу.

41) Први проблем са странцем у овој сезони јавили су се са Саламијем, али ту није био крај. У медијима се појавила информација да клуб није пустио Паркера на сахрану у домовину, па је овај одбио да дође на тренинг. Није га било у тиму против Вождовца, за казну. Још једна у низу сличних реакција клуба…

42) Убрзо након тога реаговао је Паркер. Тако што је побегао! Одиграо је вечити дерби, није на њему урадио ништа, а након тога се јављао путем интернета са плажа широм света. Још једна ружна прича Звезде са странцима је завршена.

43) Александар Катаи после пораза од Чукаричког рекао је новинарима да за изјаву питају циркузанте, не прецизирајући на кога је мислио, иако је било јасно да говори о саиграчима, изазвавши тако трзавице у свлачионици. Касније се правдао, рекавши да мисли на судије…

44) Када је трка за титулу већ била решено, остало је да се сезона приведе крају. На Маракану је стигао Раднички, који је четири кола пре краја испао из лиге, који је у најтежој финансијској ситауцији од свих клубова и – победио! Шок на домаћем терену, који је показао много тога! Звезда је против екипе која је пред гашењем освојила један бод од могућих шест.

45) Сат времена након тога, јер је толико чекано на конференцију за медију, уследила је изјава Лалатовића, у којој је отворио душу и рекао неке ствари о којима је ћутао током сезоне, наговестивши и одлазак…

46) Дарко Лазић, који је био стандардан од почетка сезоне, након свог и кикса Звезде у Новом Пазару дуго није играо нити био у екипи. Након неког времена, одлучио је да се обрати јавности, рекавши да је неко чекао његову грешку како би склонио из тима.

IMG_0112-119-1

47) Ненад Лалатовић није дуго чекао на одговор. У једној од изјава поручио је Лазићу да је у Звезди добио шансу какву није ни у суботичком Спартаку, где је био на позајмици и да треба да се сконцентрише на рад. Још једно препуцавање преко медија.

48) Колико се лоше радило у летњем прелазном року, показује чињеница да је Звезда са чак четворицом играча прекинула сарадњу већ након пет месеци! Деспотовић, Планић, Ђорђевић, Антић доведени су на лето, а отишли из клуба у зиму. Не урадивши ништа конкретније.

49) Ненад Лалатовић је након последње утакмице у сезони још једном „открио“ шта се дешава, рекавши да месецима није видео и чуо никога из Управе клуба и да не зна шта ће бити са њим. У исто време, челни људи су увелико тражили новог тренера, док је сезона још трајала…

50) За крај, Звездан Терзић је изјавио да је дуг смањен на 43 милиона, али да су продата права на Луку Јовића, што се никако није свидело навијачима.

Мрак са Лалатовићевог представљања као да је предсказао шта нас чека у протеклој сезони. Надајмо се да ће нова донети бар мало мање стреса! А захваљујући „успеха“ у Европи наших клубова, она почиње ускоро!

Повезане вести

4 comments

Марко мај 28, 2015 at 22:10

Ми смо ове сезоне имали супер учинак собзиром у каквом је реасулу клуб, доводимо дебиле као што су Паркер, Стојановић, и остали, прво не требају нам матори играчи као друго, ако се доводи странац он треба да буде дупло бољи од нашег играча. Треба пустити клинце да играју, па макар били задњи бар ће играти срцем, и за коју годину ће можда нешто и урадити. Али пре свега треба распустити целу управу, јер ништа добро за клуб нису урадили!

Reply
MarkoBeograd мај 27, 2015 at 21:05

I šta čovek da pomisli posle ovakvog teksta? Čemu da se nadamo? Koje korake preduzeti da klubu bude bolje? Nisam pametan!

Reply
Сова мај 27, 2015 at 14:17

И после свега овога како навијачи не виде да Кокезама, Тончевима, Терзићима и свим тим јагњећим бригадирима није место у звезди. Шта више такви су ОЗБИЉНО пољуљали углед клуба и сада се плашим да немамо шта да приговарамо комшијама који су мутнији од Саве и Дунава када најмутнији људи седе код нас у клубу.

Reply
Милан мај 27, 2015 at 17:54

А шта ти мислиш да је нама навијачима драго што су нам такви у клубу. То зна свака птица на грани шта су и ко су они.Али више нико поштен и нормалан у наш клуб као и у друге клубове неће ни да дође.

Reply

Leave a Comment